Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 14., csütörtök

A GYERMEKEK ÖRÖMFORRÁSA A JÁTÉK


A gyermekek örömforrása-a játék

A játék az ember olyan tevékenysége, ami néhány hónapos korától, ha szerencséje van a haláláig kíséri.

A három-négy hónapos csecsemő mozgatja a kezét, az ujjait. A fél-éves perceken át ismétli a hangokat.
-A tíz hónapos baba derűs figyelemmel húzza-tolja a saját lábát.....játszik, úgyanúgy, mint később az óvodában, iskolában, egyedül, vagy együtt. A gyermek minden élménye - az öröm, a bánat egyaránt - játékká válhat.

A figyelmes felnőtt - szülő, pedagógus, animátor - mindent megtudhat a gyermekekről, ha játszik Vele, vagy csak szemléli Őt játék közben.
- Nem véletlen, hogy a pszichológia egyik fontos eszköze a játék.
-A játékban megjelenik a valóság, családi és belső konliktusok kerülnek felszínre.

A játék a gyermeki lét legfontosabb tevékenysége.
-Ami leginkább elkülöníti a gyermek sok más tevékenységétől, az a játék örömszínezete.
- Ez látszik a viselkedésükön is:derűsek,ellazultak, gondtalanok a játék közben. Ha valamiért meg kell szakítani ezt a folyamatot, akkor látható hogy egy örömteli viselkedés szakadt meg.
-Fontos, hogy soha ne szakítsuk félbe a játékot hirtelen, hagyjunk időt a befejezésre. Figyelmeztessük a gyermeket, hogy "hamarosan indulnunk kell, kérlek fejezd be lassan az építést.!"

A játékban maga a ténykedés, a manipuláció, maga az elképzelés szerzi az örömet, nem pedig egy szükséglet kielégítése.
-A játék tehát, nem szükségbeli kielégülést hoz, hanem feszültségcsökkenést eredményez.
-Ez minden életkorra jellemző. A csecsemőkor játékai a szájhoz kapcsolódnak: játszik a nyálával, szájmozgással - cuppog -, a hangokkal, minha gyakorolna valamit. Ez a funkciógyakorlás a második évben a járással, majd később az ugrálással is folytatódik. Végigkíséri az érzékszervi-mozgásos összerendeződés folyamatát: nyúl a tárgyakért,majd eldobja, s nagyokat nevet közben; egyensúlyoz, mászik mindenre veszélyérzet nélkül, örömmel. Ezzel együtt jár az "én csinálom" öröme is.

Másfajta örömforrása a játéknak a ritmusosság: a gesztusok, a mozgások, a szavak szabályos ismételgetése. Ezt az örömöt éli újra a népi mondókákban, ritmusos versekben is. Úgy másfél-éves kortól belép az örömforrások közé az utánzás: mindent utánoz, amit lát. Óvodáskorban a közvetlen környezetét, iskoláskorban egyre inkább a távolit is. A kiváncsiság feszültségét vezeti le az utánzás.

A "másnak lenni" örömét jelenti a kislányok beöltözése mamának, tündérnek stb...., a kisfiúk varázslóvá, tudóssá válása.
-A legmélyebb játék közben is tudják, hogy játszanak: ez az illúzió öröme.

3-4 éves korig a gyermekek nem egymással, inkább egymás mellett játszanak, ezek célja az együttlét, melyet gyakorlójátéknak is nevezünk.
- 4-5 éves kortól kezdve egyre nagyobb jelentőséget kapnak a szerepjátékok. Témája a valóság, az óvodásoknál a felnőtt élet utánzása, beleszövése mesés elemeket is, beszélő állatokat, átváltozásokat.

Kicsiknél a manipuláció maga jelenti az örömet, később a tárgyak fontossága, hiszen az jelképezi a szerepet, majd a nagyobbaknál már a "szerep" iránti érdeklődés a meghatározó.
-A játék fejlettebb szintje az összedolgozás - mely főként az építő-játékokra jellemző.
-A társas játékok és a mozgásos sportjátékok az iskoláskor játékai, amit a közös gondolkodás, a tervezés, a megvalósítás jelent.

A kórházban a játék kulcs a gyerekek szívéhez. Közel kerülhetünk hozzájuk, megismerhetjük Őket, gondjaikat, örömeiket. A játékon keresztül újra élhetik a fájdalmaikat, a régi életüket.Különösen nagy a szerepük a báboknak, de ez egy külön előadás témája volt. Használjuk ki a játék örömfunkcióit, ezzel segítve a gyerekek mielőbbi gyógyulását!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése