Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 14., szombat

A KÜLSŐ NEMI SZERVEK ÉS LÁGYÉKHAJLAT CANDIDA FERTŐZÉSEI GYERMEKKORBAN -KÉPEKBEN-

A KÜLSŐ NEMI SZERVEK ÉS LÁGYÉKHAJLAT CANDIDA FERTŐZÉSEI GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN


A Candida albicans a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. Különböző változatai ismertek, a candida gombatörzsek nem mind lehetnek jelen testünkben, de akár már születéskor is bekerülhetnek szervezetünkbe (például csecsemőkori szájpenész). A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet (száj, garat, illetve a nemi szervek nyálkahártyája).
 Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez.
A gombák egy enzim segítségével képesek áthatolni a bőr rétegein, és ott fertőzést okozni. A gombák meleg és nedves közegben azonnal szaporodni kezdenek, ezért a leggyakrabban a lábon, a körmökön és a testhajlatokban fordulnak elő.

A BETEGSÉG TÜNETEI

A bőrgomba általában fél és öt centiméter közötti nagyságú, hámló, viszkető, jól elkülöníthető, vöröses színű folt formájában jelentkezik. A gombás fertőzések leggyakrabban a hajlatokban,/lágyékhajlat,a nemi szervek körüli bőrredők,hónalj,lábujjak között,nyaki redők / anatómiai felületein alakulnak ki.
A gombás fertőzés általában enyhe bőrpírral és viszketéssel kezdődik, esetenként enyhe hámlás is előfordulhat. Később a bőrfelület fájdalmas berepedezése és hólyagosodása is kialakulhat. A körmök érintettsége esetén a körömlemez megvastagodik és deformálódik, színe pedig sárgásra változik.

KEZELÉS, TERÁPIA

A bőrgomba kezelése mindenképp szakorvosi felügyeletet igényel. A gombaölő szerek manapság már a legváltozatosabb formában (kenőcs, ecsetelő, oldat) állnak rendelkezésünkre. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

IKONOGRÁFIA-A KLINIKAI FORMÁK KÉPES BEMUTATÁSA.

1-


2-


3-


4-


5-


6-


7-


8-


9-


1O-


11-








#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése