Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 22., vasárnap

RÉSZLETESEBBEN AZ ORRMELLÉKÜREG GYULLADÁSAIRÓL

SRÉSZLETESEBBEN AZ ORRMELLÉKÜREGEK                                        GYULLADÁSÁRÓL
AZ ORRMELLÉKÜREGEINEK SEMATIKUS ANATÓMIAI ÁBRÁZOLÁSA
Arcüreg és homloküreg.
Általános jellemzők

Az orrmelléküregeinek gyulladása, az arcüreggyulladás nagyon gyakori megbetegedés. Úgy becsülik, hogy a közép-európai népesség kb. 5%-a szenved krónikus arcüreggyulladásban.

Klinikailag leggyakrabban - felnőtteknél - az arcüreg (akut arcüreggyulladás, sinusitis maxillaris) érintett, majd arostasejtek (rostasejt gyulladás, ethmoditis), a homloküreg (homloküreg gyulladás, sinusitis frontalis) és az iköböl (iköbölgyulladás, sinusitis shenoidalis)következnek. Gyermekeknél a rostasejtek gyulladása áll az első helyen.
Ha több arcüreg betegszik meg, polysinusitisről, ha valamennyi, pansinusitisről (egy- vagy kétoldali) beszélünk.
Az arcüreggyulladás kialakulásának leggyakoribb formája, amikor az orrfőüreg betegsége terjed rá az arcüregre. Elvileg minden egyszerű nátha esetén megbetegszik az arcüreg nyálkahártyája is („kísérő arcüreggyulladás”), legtöbbször azonban klinikai tünetek nem jelentkeznek.
A arcüreggyulladást vírusok, és baktériumok hozzák létre, de nagyon gyakran kevert fertőzésről van szó, amihez gombás fertőzés is társulhat.
 Az arcüreggyulladások lefolyását részben immunológiai faktorok (allergia, anergia), részben a kórokozók (virulencia) és a védekező rendszer közti kölcsönhatás módja szabja meg. 

Az orr melléküregek szellőzésének zavarát a szervezet elsavasodása is okozhatja. Az arcüregek nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet az orr váladékon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól, ill. a szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagoktól. 
Az arcüreggyulladások kiindulási pontját speciálisan fogbetegség (10%) (gyökércsúcs-granuloma) is képezheti. Elsősorban a 2. kisőrlő és az 1. őrlő fogak betegségéről van szó. A kórokozók többnyire anaerobok, emiatt a sebváladék jellegzetesen bűzös. A beteg fog eltávolítása nélkül nem képzelhető el az arcüreggyulladás gyógyulása.
Fürdő- vagy uszoda-sinusitisről beszélünk, amikor úszás ill. búvárkodás után alakul ki az akut arcüreggyulladás. A vízbe merülés alkalmával, a vízzel kórokozók jutnak az orrfőüregbe ill. a melléküregekbe. A klór irritáló hatása is közrejátszhat az arcüreggyulladások kialakulásban.
A kórokozó fajtájától, virulenciájától, a szervezet általános állapotától és az immunológiai reakció milyenségétől függően az arcüregben először hurutosállapot jön létre, ami létrehozza a vizenyős vagy a nyákosarcüreggyulladást.
Ha a pangó váladék felülfertőződik, akkor az arcüreggyulladás gennyes formája alakul ki.
A kevert arcüreggyulladás formák előfordulása sem ritka. Az arcüregben létrejövő kóros elváltozások a gyulladás időtartamától is függnek: A lefolyás szerint megkülönböztetünk akut arcüreggyulladást (szubakut arcüreggyulladás)és krónikus arcüreggyulladást.
Legjellegzetesebb tünetek a fejfájásés az arcfájdalom, migrén. Jellemző, hogy a fájdalom lehajláskor, emeléskor, köhögéskor, stb., tehát amikor az arcüregekben fokozódik a nyomás, erősebbé válik.
Akut arcüreggyulladásnál a fájdalom sokkal erősebb, mint a krónikus arcüreggyulladás formánál.
A krónikus arcüreggyulladásnál a fájdalom akár teljesen hiányozhat is. A melléküreg fájdalomra jellemző továbbá, hogy a nyomásérzés a koponyában és/vagy a koponya elülső részén jelentkezik, ami szúró, fúró, pulzáló fájdalom érzet. 
Akut gyulladás esetén az érintett melléküreg fölött általában nyomási és kopogtatási érzékenységet figyelhetünk meg (arcüregeknél = az arcon, a fogak felett.
- Homloküreg gyulladásnál = a homlok tájék érzékeny; Rostasejtgyulladásnál = az orrfelőli szemzug nyomás érzékeny.
-Az iköböl gyulladása esetén típusosan a tarkótájon, halántéktájon, ill. fej közepén jelentkezik a fájdalom.

Orrválladékozás: 

A féloldali nátha - főleg felnőttek esetében - mindig gyanús arcüreggyulladásra! Azorrváladék lehet színtelen és különböző viszkozitású. Kezdetben csak dugul az orrunk.
Ezt követően bő vízszerrű orrváladék jelentkezik.  Ha a folyamat tovább romlik, akkor a váladék besűrűsödik, nyúlós üveges fejér színűvé változik. Ez a nyálkahártyában elhelyezkedő kehely sejtek fokozott működése és elszaporodása miatt jön létre. 

Ha az orrváladék baktériummal fertőződik, akkor elszíneződik, gennyes, sárga, zöldes, véresen festényezett lesz. Gyakran a váladék törmelékes, többnyire szagtalan, ritkábban bűzös (ilyenkor fog eredetű gyulladásra kell gondolni!).
A gennycsorgás nemcsak előrefelé, de - elsősorban a hátsó melléküregek gyulladása esetén - hátrafelé a garat feleis észlelhető.  Ez gyakran ingerköhögést hozhat létre. A gennycsorgást lokalizálva, a kivezető nyílások helyéből következtethetünk a megbetegedett melléküregre.
Az arcüreggyulladás jelei és tünete a gátolt orrlégzés. A gátolt orrlégzés lehet változó, vagy állandó. Egyoldali orrlégzésgátoltság esetén mindig gondolni kell az arcüreggyulladásra.
 A gátolt orrlégzés miatt igen gyakori a horkolás, légszomj, fáradékonyság. A horkolás további tünetekhez és betegségekhez vezethet.
A duzzadt orrnyálkahártya miatt nem ritkák a szaglászavarok. Fog eredetű arcüreggyulladás esetén kóros szagérzet is jelentkezhet (cacosmia).
Az orrból kifolyó váladék elsősorban gyermekeknél orrbemeneti ekcémát hozhat létre. Az arcüreggyulladáshoz gyakran társulhatkötőhártyagyulladás is. A köhögés, rekedtség és/vagy a légcsőhurut, bronchitis a mélyebb légutak megbetegedésére utal.
Az arcüreggyulladás általános tünetei közül leggyakoribb a levertség, kedvetlenség. Láz csak akkor fordul elő, ha általános fertőzöttségről van szó, ill. kezdődő szövődmények jelentkeznek.
 
 Arcüreggyulladás
 Diagnózis felállításához az orr vizsgálata szükséges. A leggyakoribb vizsgálati eljárások az orr közvetlen vizsgálata, orrendoszkópia, Röntgen vizsgálat, Computer Tomographia (CT), ultrahang diagnosztika, szondázás, ill. punkció és arcüregöblítés, az orrváladék bakteriológiai vizsgálata, próbafeltárás és szövetkimetszés.

Az arcüreggyulladások gyógyszeres kezelésének alapelvei:

a.) Akut arcüreggyulladás: Naponta többször nyálkahártya lohasztóorrcseppeket, orrspray-ket adunk, elsősorban az arcüregi nyílások felszabadításának célzatával.  Gyakran a nyálkahártya lohasztó szereket átitatott vattatampon segítségével juttatjuk az orrba.

Hasznos a helyi meleg alkalmazása (rövidhullám, infralámpa, solux lámpa). Ha a meleget nem érzi a beteg jó hatásúnak, hideg alkalmazása is megkísérelhető. A arcüreggyulladás kezdetén, ha a betegnek még nincs láza, izzasztó pakolások, forró fürdő jó hatású lehet. Rossz közérzet esetén ágynyugalom javasolt. Arcüreggyulladásnál láz esetén az antibiotikumot lehetőleg csak célzottan adjunk.

 b.) Subakut arcüreggyulladás. Ha egy héten belül a fenti kezelésre nem következik be javulás, szóba jön az arcüreg felszúrása és kiöblítése, esetleg az antibiogramnak megfelelő antibiotikummal történő átmosása. Az arcüreggyulladás lefolyásától függően injekcióban is adható antibiotikum. Egyébként az előzőekben ajánlott kezelést is folytatni kell.
c.) Krónikusarcüreggyulladás. Krónikus arcüreggyulladásban öblítésekkel lehet megkísérelni a gyógyítást. Állandó katéter (főleg gyermekek esetén) megkönnyíti a kezelést (sno jet). Amennyiben 6-10 öblítésnek nincs tartós eredménye, műtétileg kell a melléküreget kitakarítani.(arcüregműtét)  Allergiás komponens esetén a kezelést antiallergiás kezeléssel kell kiegészíteni

d.) Mivel az arcüreggyulladások kialakulásában a szervezet elsavasodása is alapvető szerepet játszik a kezelés kulcs eleme a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Ezt természetes, bázikus kiegészítők alkalmazásával érhetjük el legkönnyebben.


Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza.
A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.
Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket lehet elérni a savtalanítás, méregtelenítés és energizálás terén. 



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése