Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 29., vasárnap

ORRPOLIP-POLIPOSIS NASI-

Orrpolip (polyposis nasi) 


 

Az orrpolipok az orrmelléküregekben, néha az orrkagylókon képződő halvány, világosszürke, alapjukról elmozgatható, kocsonyás nyálkahártya-képződmények, vizenyős duzzanatok, amelyek általában mindkét orrüregben, gyakran többszörösen fordulnak elő. A polipok elzárják a melléküregek kivezető nyílását, az orrjáratokat és az orrüreg hátsó, csontos szélű nyílását, amely a garat felső részébe, az orrgaratba nyílik. Ennek következtében az orrlégzés akadályozott és a szaglás romlik.

 

 Az orrpolip betegségre jellemző az orrlégzés mehanikus gátoltsága, esetenként szaglászavar a mehanikus okok miatt. Orrpolip jellemző tünete  a színtelen nyákos, vagy gennyes váladékozás jelentkezik az orrból. Orrpolip további tünete a váladékcsorgás a

garatban,krákogás, gombócérzés a torokban. Az orrpolipnál gyakori tünet a gátolt orrlégzés miatti horkolás, de orrpolipra sokszor jellemző a fülpanasz is.


Az orrot elzáró polipok miatt jól megfigyelhető az orrhangú beszéd. Az orrpolip gyakran társul fejfájással, migrénnel.  A gyermekkorban jelentkező orrpolipnál a növekedésben lévő gyermeknél a csontos orrbázis kiszélesedik. Az orrüregben található polipok a melléküregek természetes kivezető nyílásainak elzáródása miatt gyakran krónikus arcüreg gyulladás kialakulásához vezetnek. 
Gyakori az allergiás alapon (késői típus) kialakuló polip. Egyszerű krónikusnátha és/vagy arcüreggyulladás és rostasejt gyulladás talaján is kialakulhat az orrpolip. Az orrgaratban elhelyezkedő nagyméretű polipok többnyire azarcüregből lógnak ki.




Az orrpolipok kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet kémhatásának savanyú irányba való eltolódása. 
A garat és az orrgarat alapvetően lúgos kémhatású. Refux esetében a felböffentet savas gáz irritálja a garat és az orrgarat nyálhatyáját, ami orrpolip kialakulásához vezet. 
Mivel a szervezet próbálja eltávolítani az a savasodás során felszaporodó méreganyagokat, kóros reakcióként ez az orr-, és melléküregek nyálkahártyájának további duzzanatát is eredményezi. A szervezet savanyodása tehát alapvető szerepet játszik mind azallergia, mind az orrpolipok kialakulásában.


Az orrpolip diagnózisa

Orrpolipra tipikus az orrtükri kép.  Az orrpolipok egyszeresen vagy többszörösen helyezkednek el és valójában a rostasejtekből lógnak ki. 
Az orrpolip üvegszerűen áttetsző, sima felszínű, fehéres vagy sárgás, szondával elmozgatható, elsősorban a középső orrjáratban, vagy az orrgaratban megjelenő szövetszaporulatok.
Az orrpolip üvegszerűen áttetsző, sima felszínű, fehéres vagy sárgás, szondával elmozgatható, elsősorban a középső orrjáratban, vagy az orrgaratban megjelenő szövetszaporulatok.

Az orrpolipok pontos diagnózisának felállásához endoszkópos vizsgálat és Computer Tomográfiás röntgen (CT) felvétel is szükséges. Az orrmelléküreg CT-n az arcüregek lágyrész denzitású fedettségét láthatjuk, ami a polipok meglétére utal.
 Az orrmelléküregek C.T. vizsgálata

Az orrpolipok differenciál diagnózisa


Az orrpolipokat el kell különíteni a vérző orrpoliptól, orrüregi daganatoktól, ill. az orrba törő, vagy bedomborodó agydaganatoktól (meningokele). Az orrpolipokra jellemző gátolt orrlégzési zavart egyéb betegségek is okozhatják, mint a concha bullosa, orrkagyló duzzanat, allergia, nátha,vasomotor rhinitis, krónikus arcüregyulladás stb. 


Az orrpolip kezelése

Kezelésénél elsődleges a kiváltó ok (allergia, gyulladás) kiiktatása. Ha a gyógyszeres kezelés nem hatásos, akkor orrpolip műtéti eltávolítás javasolt (FESS műtét ). Voltaka próbálkozások az orrpolip lézeres műtétre, de a gyakorlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lézeres orrpolip operációnem terjedt el a gyakorlatban.
 Az orrpolip műtéte a FESS műtét, amelyet helyi érzéstelenítésben, orr endoszkóppal végzünk. Az orrot fokozatosan érzéstelenítjük, először egy orrspray befúvással, majd érzéstelenítővel átitatott vatta tamponnal. Amikor már az orr teljesen érzéketlen, akkor adunk további injekciót, amit már a beteg nem érez. A FESS műtét és az orrpolip műtét alatt csak a ropogó csont hangot halljuk, amire fel lehet készülni. A orrpolip műtét után az orrot tamponálni kell, hogy a vérzést megelőzzük. Az orrtamponálás sem fáj, csak utána dugult az orr és kis kellemetlenséggel jár. Kiszárad a torok, könnyezik a szem és kis fejfájás jelentkezhet. A műtét utáni tamponok eltávolítása sem fájdalmas, mert az orrváladék, és a sebváladék a kenőcsös tampont sikamlóssá teszi, s az rétegenként könnyen eltávolítható Egyes esetekben megkísérelhető helyi, ill. szisztémás szteroid kezelés is. Fontos az orpolip utókezelése, amellyel a kiújulás lehetőségét kell megakadályozni.
Sajnos különösen allergiás eredet esetén nagy az orrpolip kiújulás valószínűsége.
Az orrpolipok mellett nagyon gyakran a polipok az arcüregben is fennállnak. Ezért orrpolipózis esetén mindig el kell végezni a melléküregek vizsgálatát is (orrmelléküreg CT, ill. orrendoszkópia). Sokan hisznek az orrpolip homeopátia sikerében, ennek hatása azonban kérdéses.

Orrpolip megelőzése

A polip közvetlen kezelése mellett alapvető a megelőzés. Ennek legjobb módja, ha nem engedjük, hogy szervezetünk elsavasodjon, és ezzel lehetőséget biztosítsunk kóros folyamatok kialakulásának.
Ezért a megelőzés és a már kialakult polipok kezelésének kulcs eleme a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Ezt természetes, bázikus kiegészítők alkalmazásával érhetjük el legkönnyebben.
Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat.

 Mivel az orrpolip kialakulásának leggyakoribb oka az allergia, ezért a megelőzés kulcs tényezője az allergiás kezelés és a rendszeres kontroll. Az idejében felfedezett kezdődő orrpolip, még nagy eséllyel, kezelhető gyógyszerekkel, amivel elkerülhetjük az ismételt orr műtétet. A szakorvosi vizsgálattal időben adhatjuk meg az orrpolipok megelőzéséhez szükséges gyógyszereket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése