Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 12., csütörtök

MILYEN A JÓ APA ??

Milyen a jó apa?

Hat dolog, ami a jó apákat jellemzi. Hogy legyen valami támpont, ha már gyerek mellé nem adnak használati utasítást.
Hogy milyen a jó anya, arról többé-kevésbé egységes kép él az emberekben, de arra a kérdésre, hogy milyen a jó apa, a válaszok már nagy szórást mutatnak. Ráadásul minden apa-gyermek viszony abszolút egyedi, ami még jobban összekuszálja a szálakat. Az amerikai Askmen.com magazin újságírója mégis arra vállalkozott, hogy hat pontban összefoglalja azokat a jellegzetességeket, melyek a jók apákat jellemzik.
Következetes
Látszólag a gyerekek otthon érzik magukat a rendetlenségben és a káoszban, a valóságban azonban legjobban a biztonságos környezetet szeretik, amelyben lehet tanulni, és ahol könnyű felnőni.
A következetesség egy apa számára két alapvető területen jelentkezik. Először is mindig tartsa magát ahhoz, amit mond. Ha megígéri, hogy hétvégén együtt fociznak, hogy iskola után elmennek fagyizni, akkor az úgyis legyen, és később ne keressen kifogásokat. Ha a gyerek feltétlenül elhiszi, amit az apa mond, a további bizalom magától jön. A következetesség másik oldala a fegyelmezés, melyet az apának be kell vállalnia. Egyik gyerek sem tökéletes, szükségük van tanulásra, iránymutatásra, a szabályok elsajátítására. Minél korábban tanulják meg a szabályokat, annál könnyebb dolguk lesz az életben.
Megszervezi a családi együttléteket
A gyerekek számára kulcsfontosságú az együtt eltöltött idő. Amely általában nem jön magától. Hét közben a napi munka és az esti fáradtság miatt, hétvégén az egyéb, nem tervezett, de mégis bekövetkező események – bevásárlás, rokonlátogatás, ház körüli munkák – miatt úszik el a családi együttlét. Az apa feladata, hogy előre megszervezze azokat a programokat – kirándulás, mozi, sportesemény -, ahol együtt tud lenni a család.
Nem adja ki otthon a feszültséget
Ez nem egyszerű, mert nem mindig elhatározás kérdése, de nem árt, ha nagyon odafigyelünk rá. Nem használ a gyerekeknek, ha munkahelyi vagy pénzügyi gondjaink rajtuk csapódnak le, nekik amúgy is elég feszültséggel kell megbirkózniuk a tanulás és a világhoz való alkalmazkodás terén. Egy zűrös munkahelyi nap után, mielőtt hazamennénk, egy kávézóban újságot lapozgatva adjuk mi magunkból a gőzt, vagy mozogjunk valahol egy kicsit. Azt se felejtsük el, hogy maguk a gyerekek is segítenek visszanyerni nyugalmunkat. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, elég, ha társaságukban közösen megnézünk egy vígjátékot, és együtt nevetünk a poénokon.
Foglalkozik a gyerekekkel
Elvinni a leányzót táncórára, a megnézni a srácot iskolameccs közben, meghallhatni mi történt velük aznap, kik a barátai, beszélgetni mindarról, ami érdekli őket. Egyszóval foglalkozni a gyerekkel. Magától érthető feladat egy szülőnek, mégis olyan könnyű elfeledkezni róla. Pedig a tudjuk, hogy mi történik a gyerekkel, csak akkor tudjuk nevelni, távol tartani a lehetséges bajoktól. A gyermekkor egy szülő számára nagyon gyorsan elszáll, de a gyerek egy életen keresztül erre emlékezik.
Tanít
Olajat cserélni az autóban, megmetszeni az udvari gyümölcsfát, tüzet rakni az udvaron, sakkozni, keresztrejtvényt fejteni, alkudni a piacon. Minden apa tud sok olyan dolgot, melyet meg lehet tanítani a gyereknek, aki kincsként kezeli az így szerzett tudást. A tanulás növeli az önbizalmat a diákban, a hasznosság érzetével tölti el a tanárt, és nagyon szoros kapcsolatot épít ki kettejük között.
Családi rituálékat teremt
A gyerekek minden szempontból könnyen befolyásolhatóak, így nagyon lényeges, hogy mi történik otthon. A gyermeklélek számára spirituális töltése van azoknak az ismétlődő családi rítusoknak: közös vacsora, lefekvés előtti esti mese, társasjáték vagy akár egy közös tévénézés. Az apa adja meg ezen rituálék savát-borsát.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése