Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 25., szerda

RÉSZLETESEBBEN A MANDULAGYULLADÁSRÓL ÉS SZÖVŐDMÉNYEIRŐL

Részletesebben a mandulagyulladásról


A heveny mandulagyulladás (tonsillitis) általában magas lázzal kezdődik, főleg gyermekkorban (hidegrázás is előfordul).
Mandulagyulladásra jellemző lehet a rossz közérzet. Mandulagyulladásnál garatban égő érzés, torkfájdalom jelentkezik, ami főleg nyeléskor kifejezett (nyelési fájdalom).
A heveny mandulagyulladásnál (tonsillitis acuta) a torokfájás és a garatfájás a fülekbe sugározhat. Krónikus mandulagyulladásra (tonsillitis chronica) jellemző a bűzös a lehelet, szájszag, bevont a nyelv, nyákos váladék a torokban, gombóc érzés, galuskás beszéd.
Akut mandulagyulladásban mindkét oldalon, a nyakon, álszegletben fájdalmas nyirokcsomók, és nyaki duzzanat tapintható.

Mindkét szájpadi mandula, garatamandula duzzadt, belövellt, de az egész garatnyálkahártya vérbő.
A szájpadmandulákon és a garatban a többi nyirokszövet felszínén sárgás lepedék jelenik meg, ami gyakran tüszősjellegű. Nyomásra törmelékes, sűrű anyag (detritus) préselhető ki a mandulákból.


A mandulagyulladás okai

A mandulagyulladást általában ß-haemolysálóstreptococcusok okozzák – ritkábban staphylococcusok,pneumococcusok és kevert flóra.
A mandulagyulldás oka lehet a Haemophilus influenzae,Coli baktérium, vírusfertőzés (vírusinfekció) is lehet.

A szájban és garatban mindig vannak baktériumok. Ilyen "fiziológiás" csírák pl. a következők: saprophyta,streptococcusok, pneumococcusok, fusobacteriumok,Neisseriák, lactobacteriumok, staphylococcusok, stb.(fertőző mandulagyulladás)
Ha megváltozik a környezet ezek a "házi csírák" ugyanarra a szervezetre nézve is kórokozóvá válhatnak.
Vírusinfekció a mandulagyulladás tekintetében is bakteriális felülfertőzés előkészítője lehet.

A mandulagyulladás felismerése

Mandulagyulladásnál kórszövettanilag a mandulákban gyulladásos sejtekkel átitatott kis mandula tályogokalakulnak ki, amihez fibrines kiválás társul.
A tüszős mandulagyulladás tüneteiből a diagnózis könnyen felállítható: heveny kezdet (magas) lázzal, jellemző a torokfájdalom, garat fájdalom és nyelési fájdalom.

Laboratóriumi leletek tüszős mandulagyulladásban: gyulladásra utaló vérkép, fehérvérsejtszám szaporodik, fokozott süllyedés.
Tüszős mandulagyulladásnál általános vizsgálat is szükséges: a szív és keringés vizsgálata, vizeletvizsgálat. Diphtheria gyanú esetén feltétlenül leoltást kell végezni. Mononucleosis gyanúja esetén vérkép és szerológiai vizsgálat szükséges. Ezek a mandulagyulladás fajták a tüszős mandulagyulladásra hasonlítanak. 

A mandulagyulladástól elkülönítendők az egyéb anginaformák:skarlát, (scarlatina), diftéria, (diphtheria), mononukleózis(mononucleosis infectiosa), Pfeiffer-féle mirigyláz,agranulocitózis, (agranulocytosis), leukémia (leukaemia), a tonsillák hyperkeratosisa, szifilisz II.

Egyoldali mandulagyulladás forma esetén peritonsillaris beszűrődés, peritonsilláris tályog, retrotonsilláris tályog, retrofaringeális (retrophyaryngealis) tályog, parafaringeális (parapharyngealis) tályog, mandula tbc, manduladaganat jöhet szóba. 

Tüszős mandulagyulladás kezelése

A heveny tüszős mandulagyulladás (tonsillitis) otthoni kezelésénél nagyon fontos az ágynyugalom. A tüszős mandulagyulladás házilag is kezelhető, de folyamatos orvosi konntroll is szükséges. 
A betegség kezdetén izzasztás, torokfájdalom csillapítás éslázcsillapítás, bő folyadékbevitel. 
Folyékony, pépes étrend. Nagy dózisban antibiotikum, penicillin 8 napig (kísérő és következményes szövődményes betegségek elkerülése fontos!).
Mandulagyulladásban helyileg ne adjunk antibiotikumot!

Figyeljünk a fájdalmas mandulagyulladás alatt is a szájápolásra és fogápolásra.
tüszős mandulagyulladásban javasolt a száj fertőtlenítése, garatöblögetés, szükség esetén helyileg is adható fájdalomcsillapító. Nyakra vizes borogatás is fontos.

Tüszős mandulagyulladás lefolyása

A gyulladás általában 1 hét alatt meggyógyul, másrészt azonban kísérő és/vagy következményes betegségek alakulhatnak ki.

A mandula krónikus gyulladása gyakran gócként (gócos mandula) is szerepelhet. 

Ez az jelenti, hogy a mandulától távol jelentkezik a betegség. Mint pl.hajhullás,kopaszodás, hajritkulás akár férfiaknál, akár nőknél. Gyari góc  betegségek az ízületi betegségek vese betegségek, szívbetegségek.

Sajnos szövődmények is kialakulhatnak, ilyen a rheumás láz, ami gyakran 4-6 hetes tünetmentes intervallum után jelentkezik. Előfordulhat szívizom-, szívburokgyulladás,akut vesegyulladás. Ezért fontos a vizeletkontroll a mandulagyulladás gyógyulása után!
Tüszős mandulagyulladás esetén javasolt a leoltás (diftériadiphtheria kizárására), a vizeletvizsgálat (vesebetegség kizárására) és a mennyiségi vérkép (mononucleosiskizárására) elvégzése.

A tüszős mandulagyulladás szövődményei

Helyi szövődmények: mandula körüli tályog (peritonsillaris tályog, peritonsillaris abcessus)

A tüszős mandulagyulladás lezajlását követően,alakul ki a mandula körüli tályog, a peritonsillaris abscessus. A peritonsillaris tályognál több napos tünetmentes szak után gyorsan fokozódó nyelési fájdalom jelentkezik, amely fájdalom a fülbe sugárzik.
Súlyos peritonsillaris mandula tályog esetén, szájzár, gombócos beszéd, nyáladzás alakul ki.
A torokfájdalom és a torokduzzanat miatt a táplálékfelvétel nehezített, esetleg a nyálát sem tudja a beteg lenyelni.
A nyaki nyirokcsomók és álszegleti nyirokcsomók megduzzadnak, a láz akár 39-40 fokig emelkedik.
Általában mandula körüli tályognál súlyos kórkép alakul ki, de a tünetek esetenként meglepően enyhék is lehetnek. A mandulatályog kialakulás során a mandula szöveteiből a gyulladás a környezetre terjed a mandula tokja mentén – mandula körüli gyulladás alakul ki, ami néhány napon belül gennyes tályog kialakulásához vezet.

A mandula körüli tályog, peritonsilláris abacessus diagnózisfelállítása a helyi tünetek alapján történik.
Jellemző tünet a mandula duzzanata, mandula elődomborodása, vérbősége. A garatívek, lágyszájpad, nyelvcsap duzzadt, ődémás (mandula oedema).
A nyelvcsap (uvula) az ép oldal felé eltolódott. Sokszor a gennyes duzzanat pulzál és a duzzanat megszúrásakor sűrűgenny ürül. A nyaki nyirokcsomó duzzadtak fájdalmasak.

Peritonsilláris abscessus elkülönítő diagnózisa, differenciáls diagnózisa

A peritonsillaris phlegmone, mandula körüli flegmone

mandulából eredő vérmérgezés; allergiás duzzanat, (itt nincs láz); egyéb mandulagyulladások és daganatok.

Fog eredetű gyulladásokra is gondolni kell (heges bölcsességfog!)

Az a. carotis interna aneurysmája, értágulata esetén a domborulat pulzál, és nem okoz fájdalmat. Ilyenkok a bemetszés életveszélyes lehet. Peritonsillaris tályog ellen szól az akut helyi gyulladásos jelek hiánya, a láz hiánya fájdalom hiánya és a lassú kialakulás, lefolyás.
A mandula mögötti tályog kialakulásával egy időben elvégzett mandulaeltávolítás szóba jön.
A mandulatályog esetén a gennyet le kell csapolni. A érzéstelenítés után a legnagyobb domborulatnak megfelelően, a nyelvcsap (uvula) és a második felső őrlőfog között, a távolság felénél a leggyakoribb a bemetszés (tályog incizió) helye.
E seb tágítása naponta javasolt, amíg a sebből genny ürül.
A mandulatályog további kezelése hasonló, mint tüszős mandulagyulladásnál: antibiotikum, lázcsillapítás, folyékony, pépes étrend, bő folyadékbevitel, ágynyugalom.
A tályog elmúltával, vagy a tályog kialakulásával egy időben a mandulák eltávolítása feltétlenül javasolt.
 Ha a beteg szakszerű ellátásban részesül, akkor a lefolyás és prognózis jó. Amennyiben a mandulatályogot nem operálják, nagy a veszélye, hogy a mandula körüli hegszövetben újabb tályog alakul ki.

A mandula körüli tályog, tonsilla abcessus szövődményei veszélyei

Komplikációs lehetőségek és veszélyek közül gyakori a gégeödéma (gége oedema). A garat izmai közé való gennybetörés, ami nyaki felgmonéhoz (nyaki phlegmone) és garat körüli tályoghoz (parapharingealis tályog) vezethet. A genny betörhet a szemüregbe, a nyálmirigyekbe és az agyba is, ill. a nagy ereket is elzárhatja, trombotizálhatja.

Általános szövődmények: tüszős mandulagyulladás kapcsán kialakult vérmérgezés, szepszis

Vérmérgezés jellemző a tünetei: rossz közérzet, hidegrázás, septikus lázmenet. Szapora, elnyomható pulzus. A véna jugularis internának megfelelően nyomásérzékenység (fájdalmas, durva köteg a fejbiccentő izom első széle mentén). Az állszegleti nyirokcsomók duzzadtak, nyomásra fájdalmasak. A mandula tájéka vérbő. A vérkép balratolt, fehérvérsejt szám emelkedik, fokozott süllyedés. Lépduzzanat és májduzzanat.
A szepszis kórkép kialalulása azért jön létre, mert baktériumok jutnak a vérpályába a mandulából és/vagy a környező gennyes gócból.
Kórokozóként sok baktérium szóba jön, gyakori a kevert fertőzés – kimutatásuk a vérből esetleg lehetséges, ha a vért a hidegrázás idején veszik a haemokultúrához.
A mandulagyulladást követő szepszis diagnózis felállításához a kórtörténeti adatok és a klinikai tünetek jellemzőek: hidegrázás, szeptikus lázmenet, a szepszis tünetei (állandó vagy periodikus bakteriaemia). Az állszegleti nyirokcsomók és/vagy a véna jugularis interna nyomási fájdalma. A nyaki lágyrészek védekező feszülése. A fej kényszertartás és a nyak kényszertartás.
A mandulagyulladáshoz kapcsolódó szepszis laboratóriumi leletei: a vörösvértestsüllyedés és a fehérvérsejtszám gyors fokozódása.
Fontos a kórokozó kimutatása a vérből.
Kezelésnél fontos már gyanú esetén is nagy dózisú penicillin vagy széles spektrumú antibiotikum, azért hogy megakadályozzuk az áttétképződést, és azonnali mandulaműtét, és a mandula körüli tályog megnyitása, drenálása. 




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése