Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 23., hétfő

FÜLGYULLADÁS

Fülgyulladás

A fülgyulladás gyakori betegség, tünet. A hétköznapi megfázás súlyosbodása szinte biztosan a fülgyulladás tünetével is jár. Ugyanakkor a fülgyulladás számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelő kezelést kell alkalmaznunk a fülgyulladás megszűntetésére.

A fülgyulladás

Az fülgyulladás egy igen általános tünete a fül megbetegedéseinek. A külső fül, a középfül és a belső fül betegségeit is kísérheti, olykor igen súlyos, akár gennyes fülgyulladás.
A fülgyulladás okai elsősorban bakteriális fertőzés, vírus vagy gomba. Ezek a kórokozók előszeretettel tapadnak meg a fülben keletkező váladékon vagy seben. Ezt követően gennyes fülgyulladás következhet be.

Egyéni érzékenységünk is lehet a fület érintő betegségekre; a fülkürt és egyéb más fülünkben lévő anatómiai képlet egyéni formája, lefutása hajlamossá tehet bennünket bizonyos betegségekre vagy lassabban gyógyulhatunk.

Sőt a fülgyulladás bizonyos életkorokban gyakoribb! Például a középfül bakteriális vagy vírusos fertőzése, a középfülgyulladás (otitis media) rendszerint felső légúti fertőzés következménye. Leggyakoribb gyermekeknél, különösen 6 hónapos és 3 éves kor között.

A fülgyulladás okai

Tehát a fülgyulladás okai elsősorban baktériumok, vírusok vagy gombák. Ezek a kórokozók megtapadnak a fülben és ezt követően gennyes fülgyulladás következhet be. A hallójáratot érintő fülgyulladás lehet a porcos hallójárat szőrtüszőinek gyulladása(furunculus) vagy a külső hallójárat szétterjedő gyulladása, az otitis externa.

Az ilyen típusú fülgyulladás és a vele járó gennyedzés, viszketés és fülfájás rendszerint mechanikai sérülés eredménye; fülkaparás, fülzsír kemény eszközzel való eltávolítása stb. Ezen esetekben fontos a fül gennytől való megtisztítása és esetlegesen antibiotikumos kezelés.

Fülgyulladás oka nem csak kórokozó lehet, hanem ekcéma is! A hallójárat ekcémájagyakori betegség, amelyet allergia, fülfolyással járó középfülgyulladás vagy akár egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség okozhat! Az nedves, ekcémás fülgyulladás tünetei lehetnek fül viszketése, fájdalmas duzzanat és bűzös váladékozás.

Sőt! Fülgyulladás oka lehet orr vagy garat betegsége is! Ha az orr vagy garat nyálkahártyájának gyulladása miatt a fülkürt beszűkül és így a középfül légcseréje megszűnik, a levegő felszívódik a dobüregből. Így a dobhártya behúzódik és mögötte váladék halmozódhat fel.

Egyes daganatos betegségek során is kialakulhat fülgyulladás. Sőt a fület közvetlenül nem érintő rákos góc terjedésével is érintetté válhat a fül.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése