Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 5., csütörtök

KÓROS TÜNETEK CSECSEMŐ ÉS KISDEDKORBAN

Kóros tünetek csecsemő és kisgyermekkorban

Beteg a gyermek, vagy nem beteg? Hányszor teszik fel ezt a szülők maguknak és másoknak ezt a kérdést, amíg gyermekük felcseperedik!… és ha beteg, vajon mi a baja? Ezek kóros tünetek, vagy sem? … és mit kell tenni, hogy meggyógyuljon?

Amikor a gyermek máshogy viselkedik, mint ahogy szokott. Szokatlanul csendes, bágyadt, vagy éppen nyugtalan és nyűgös. Sokat sír. Mi lehet a baja? Beteg vagy nem beteg? – Ez a kérdés merül fel legtöbbször a szülőkben, a családokban. … és az orvosnak ezt a kérdést meg kell válaszolnia.

Miért is gondolja a szülő, vagy a család azt, hogy a gyermekük beteg? Melyek a kóros tünetek csecsemő és kisgyermekkorban?
 A legtöbbször a gyermek megváltozott viselkedése hívja fel a szülő figyelmét. Sokszor jól észlelhető tünetek is társulnak ehhez (sápadt, vagy erősen kipirult, forró a homloka, kiütések jelennek meg a bőrén, sokat sír, stb.) Természetesen a viselkedésbeli eltérés és a látható tünetek együttesen is előfordulhatnak.

El kell döntenünk, hogy a jelzett tünetek kórosak, vagy sem. Ahhoz, hogy ezt megnyugtatóan megtehessük, orvosi vizsgálatra van szükség. Lehetséges, hogy ezt további vizsgálatok követik majd, amit gondosan meg kell tervezni a probléma jellegétől függően. Előfordulhat az is, hogy a gyermek megváltozott viselkedése súlyos betegség gyanúját kelti a szülő számára, ám a kivizsgálás mégsem igazol szervi eltérést. Ilyenkor a gyógyszer adás nem megoldás, így szóba sem jöhet.



Mi van olyankor, ha a tünetek mögött nem áll fenn szervi megbetegedés? Mit kell tennünk?

Ilyenkor meg kell figyelnünk a gyermeket, hogy milyen helyzetben mutatja az eltérő viselkedést. Ez nagyon fontos része a kivizsgálásnak. Ebbe tanácsos bevonni szülőket is. Hiszen az általuk megjelölt tüneteket ők észlelik a leggyakrabban. Az orvos kérdéseire is ők tudnak választ adni. Sokat segít, ha ezeket az eltérő viselkedésbeli állapotokat kamerával rögzítik. A felvételek nagyon sokat segíthetnek az orvosnak a kóros tünetnek tartott helyzet pontos értelmezésében. Amikor az észlelt tünetek mögött nem mutatható ki szervi elváltozás, azokat nevezzük pszichoszomatikus tüneteknek. Abban az esetben is megoldást kell találnunk a problémára, ha egyértelműen beigazolódik, hogy nem áll szervi megbetegedés a tünetek mögött.

A megszokottól eltérő, kóros tünetet mindenképpen komolyan kell vennünk, mert ez üzenet a számunkra! Ez a gyermek jelzése. Ő így „üzen”. A gyermek „eszközei” természetesen mások, mint a felnőtteké, hiszen a világot a saját érzelmi, értelmi fejlettségi állapotának megfelelően érzékeli. Viselkedésük változásai tükröt tartanak a környezetük felé. A megváltozott viselkedés helyes értelmezése és megoldása a mi feladatunk.



A csecsemő és koragyermekkor eddig tisztázatlan tünetei teljesen új megvilágításba kerülnek a szakemberek számára a pszichoszomatika szempontjai szerint. Ennek keretében történő kivizsgálási és kezelési módszerek alkalmazásával nagy segítséget tudunk nyújtani az érintett gyermekeknek és családjuknak.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése