Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 27., péntek

BŐVEBBEN A GÉGEGYULLADÁSOKRÓL

Bővebben a gégegyulladásokról

GÉGE ÜREG-HANGSZALAGOK

 

A gége gyulladásos betegségei

Akut gégegyulladás (laryngitis acuta), hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás

A gégegyulladás (laringitisz) kórtörténetében általában, huzat, meghűlés szerepel. Gégegyulladásban a beteg hangja rekedt(dysphonia, diszfónia, hangszalaggyulladás), köhög, gégetájon fájdalmat érez. A rekedtség néha egészen a beszéd képtelenségig(aphonia, afónia) fokozódhat. A köhögés roham szerű fájdalmas, sokszor szinte csillapíthatatlan.
Kisgyermekek gégegyulladásánál (laryngitis subglottica) légzési nehezítettség is jelentkezhet a nyálkahártya fokozott duzzanata, ödéma készsége következtében. A gégeduzzanat, akár a légutak teljes elzáródásiig is fokozódhat. Az akut gégegyulladás legtöbbször a légúti és a garat nyálkahártya gyulladásának részjelensége, így a tünetek gyakran kiegészülnek a garatgyulladás és az alsó légutak betegségeinek tüneteivel.
Ezeknek a tüneteknek a jelenlétekor elsődlegesen akut gégegyulladásra (laryngitis) kell gondolnunk, de minden egyéb, rekedtséget okozó kórkép is szóba jön. Gondoljunk arra, hogy gégerákos betegnek is lehet akut gége gyulladása!
Indirekt gégevizsgálat során a hangszalagokat vérbőeknek és duzzadtaknak találjuk. A vizenyősen duzzadt hangszalagot (hangszál ödéma, gégeödéma) és gége nyálkahártyát helyenként fibrinlepedék fedheti.
A gége akut gyulladását leggyakrabban vírus és/vagy bakteriális fertőzés hozza lére. A gégegyulladást ritkábban hőhatás, allergiás ill. kémiai anyagok belégzésének ártalmas hatása hozza létre.

Gégegyulladás, laryngitis kezelése

A gégegyulladás (laringitisz) kezelés alapelve a nyálkahártya kímélő diéta, beszédtilalom. Ezt a kezelést nevezzük „gégediétának” (gégediéta). Ha a laryngitist vírus okozza, akkor antibiotikum adása nem indokolt. Ha a vírus fertőzést bakteriális felülfertőzés követi, akkor antibiotikumot is adunk kell. Nyákoldók – köptetők adása mérlegelendő, sokszor nem ajánlott. Ha beteg fokozott köhögése nem szűnik, sok esetben köhögés csillapítása mellett a nyákoldók elhagyása gyors javulást eredményezhet. A nyákoldó köptető oldja és fokozza a nyák képződést, ami ingerköhögéshez vezet.  
A gégegyulladás kezelésében jó hatásúak lehetnek az inhaláció (hideg) esetleg illó olajokkal kombinálva. A gégegyulladás folyamatát salicylatok alkalmazásával kezelhetjük. Gégegyulladás otthoni kezelése és homeopátiás kezelése is fontos. Hasznos az állott vizes borogatás a nyakra. Kifejezett gégeödemás reakció esetén antihisztamin, Kálcium, szteroidok adása is indokolt.
Amennyiben 3 héten belül nincs gyógyulás ill. lényeges javulás, feltétlenül ki kell zárni egyéb gégebetegséget: specifikus gégegyulladást, gége tbc, gégedaganatot.

Szamárköhögés, Croup szindróma 

A valódi krupp diftéria esetén jelentkezik. Ebben a betegségben a légutakat a gyulladásos lepedék szűkíti be. Ma ritkán fordul elő valódi diftériás krupp. Pseudocroup megjelölés (pszeudokrupp) alatt több akut gégét és a légcsövet érintő kórképet értünk, melyek elsősorban gyermekkorban jelentkeznek, és részben utánozhatják a diftériában jelentkező köhögést.

A gyermekkori akut vírusos gégegyulladás,  Laryngitis subglottica acuta

A krupp (heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup, pszeudokrupp) olyan légúti megbetegedés, amit vírusos fertőzés okoz.
 A gégeduzzanat gátolja légzést. A krupp jellegzetes tünetei: az "ugató" köhögés, a stridor (sípoló légzés), és a rekedtség. A krupp, laryngitis subglottica tünetei lehetnek enyhék, mérsékeltek vagy súlyosak, ami gyakran éjszaka rosszabbodik. A krupp kezelése az azonnali szteroid kezelés. Súlyos laryngitis subglottica és roham esetén epinefrint adunk. 
Jellegzetesen a kruppos köhögés hajnali órákban kezdődik, kisgyerekeknél, babáknál. Többé-kevésbé kifejezett nehézlégzés, ugató jellegű köhögés. A betegség meghűléses tünetekkel kezdődik. Száraz, ugató köhögés lép fel, mely egyre hevesebbé válik. Rekedtség általában nincs. A laryngitis subglotticában a nyálkahártya duzzanat mértékétől és helyétől függően belégzéskor, kilégzéskor vagy kevert jelleggel fulladásos légszomj, súlyos fokú fulladás alakulhat ki. A krupp esetén a szegcsont feletti lágyrészek és a bordaközti rések a hangos ugató jellegű légvételkor behúzódnak. A gyermek fulladástól való félelme fokozza a tüneteket, tekintetük riadt. A fulladásos rohamalatt a gyermek színe szürkés-kék, a száj körül megfigyelhető sápadtsággal.
A laryngitis subglottica kórkép általában igen jellegzetes. Hasonló tünetek esetén a gége egyéb gyulladásos betegségei, esetleg idegentest-beszippantása jönnek még szóba, ezeket kell kizárni.
A gége vizsgálata során a hangszalagok alatt, subglotticusan párnaszerű nyálkahártyaduzzanat, subglotticus ödéma figyelhetõ meg, esetleg pörkképződés is kialakulhat.
A laryngitis subglottica folyamat kialakulásáért vírus fertõzés tehető felelőssé, legtöbbször bakteriális felülfertőződessel. A hideg-nedves, ködös időjárás elősegítheti a krupp kialakulását. Kóroktani szempontból azonban igen lényegesek az orrgarat visszatérõ fertõzései ill. gátolt orrlégzés (krónikus mandulagyulladás, megnagyobbodott orrmandula, orrmandulagyulladás,krónikus arcüreggyulladás) kezelése (mandulaműtét, orrmandulaműtét, arcüregműtét, FESS műtét)
A laryngitis subglottica (pseudocrupp) kisgyermekkor (1-5 év) nagyon komolyan veendő megbetegedése. A gyulladásos duzzanat a gégében és a légcsőben, kifejezett szűkületet okozhat, ami akár fulladáshoz vezethet.  

Heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup kezelése

A heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup, pszeudokrupp kezelés során a könnyebb esetben (kritérium: a fulladás foka) otthon is lehet kezelni a gyermeket. Gondosan kell megfigyelni, ha fokozódnak a tünetek, kórházba kell szállítani.
A krupp kezelési alapelve, a légszomj megszűntetése, a kínzó, a keringést megterhelő köhögés csillapítása.  A gyermek megnyugtatása nagyon fontos. Indokolt kortikoszteroidok intravénás alkalmazása, ill. antibiotikum megkezdése a felülfertőzés miatt. Gondosan ügyelni kell, a kellő mennyiségű folyadékbevitelre.  Télen az ablakot kinyitjuk, a gyermeket melegen betakarjuk, esetleg gőzsátort alkalmazunk vagy mesterségesen, párásítjuk a levegőt. 
Intézetben oxigén adására, szükség esetén a légutak mesterséges lélegeztetésére is sor kerülhet. Ez a fulladás fokától és a vérgázértékek eredményétől függ.
Légcsőmetszésre (tracheotomia, conicotomia, konikotómia) csak a legsúlyosabb esetekben, igen ritkán, a száraz, pörkképződéssel járó formákban lehet szükség.
 
Akut gégefedő gyulladás, epiglottitis acuta
GÉGEFEDŐ GYULLADÁS
Akut gégefedő gyulladásban általában 10 éves kor alatti gyermekek betegszenek meg. Idősebb gyermekeken és felnőtteken ritkán fordul elő gégefedő gyulladás. A gégefedő gyulladás során erős nyelési fájdalom, nehézlégzés jelentkezik. A beteg általában felegyenesedve ül az ágyban, gombócos a beszéde. Akut epiglottitis jellemzője a magas láz. Akut epiglottitiszben különböző fokú légszomj, rekedtség jelentkezik. Az erős nyelési fájdalom következtében a táplálék- és folyadékfelvétel nehezített. Emiatt a szervezet folyadék háztartása felborul, aminek ájulásra való hajlam lehet a következménye.
 A gége vizsgálata alkalmából, sőt már a nyelv lapoccal való lenyomása után láthatóvá válik az erősen duzzadt, vérbő gégefedő(epiglottis). Oldalirányú röntgenfelvétellel is jól kimutatható a gégefedő duzzanata.
A kórok kialakulásban néha éles szélű ételdarabok okozta nyálkahártya-sérülés szerepel, valószínű a sérülésen át hatolhatnak be a kórokozók.
A beteget intézetbe kell szállítani! Szteroidokat, nagy adagban széles spektrumú antibiotikumokat kell adni. Súlyos fulladás esetén szabad légutakat kell biztosítani. Mivel a betegség gyors lefolyású, az intubációval általában áthidalható a kritikus időszak, légcsőmetszés (tracheotomia, konikotómia) csak ritkán válik szükségessé. Néhány napon belül legtöbbször lényeges javulás következik be. Lehetséges szövődmények az gégefedő tályog, s gégeporc gyulladása.
Azoknál a betegeknél, akiken eleve légszomj észlelhető, a diagnosztikus beavatkozás teljes elzáródáshoz vezethet. Ezért már a vizsgálat előtt fel kell készülni az intubációra ill. légcsőmetszésre!

Krónikus gégegyulladás, (laryngitis chronica)

Krónikus nem-specifikus gége-gyulladás

Hosszabb ideje (hetek-hónapok) fennálló rekedtség, köhögés, krákogás, garatban, gége környékén, idegentest érzés, gombóc érzés esetén gondolni kell a krónikus gégegyulladás lehetőségére. Általában fájdalom nincs, vagy mérsékelt. Rekedtség (diszfónia) jelentkezik, a hang mélyebbé válik. A kórnikus gégegyulladás tüneteit krákogás, néha száraz köhögés egészíti ki a képet.
Minden rekedtséget okozó gégebetegségre gondolni kell, elsősorban a gégedaganatot kell kizárni. A gége vizsgálata során a hangszalagok nyálkahártyája megvastagszik, szabad szélük lekerekített, mérsékelten vérbővebbek, finoman egyenetlen felszínűek. A gégenyálkahártyán nyúlós-nyákos váladék, pörkök lehetnek. A kórkép kialakulásában elsősorban külső hatások játszanak vezető szerepet. Elsődleges károsító hatása van adohányzásnak, alkoholnak, foglalkozási ártalmaknak (poros munkahely, szennyezett levegő). Klimatikus hatásoknak is köze lehet a krónikus gégegyulladás kialakulásában. A száraz, poros levegő okozhat gégegyulladást.

A gége túlerőltetése

Foglalkozásuk miatt sokat és hangosan beszélők körében is gyakoribb a gégegyulladás, hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás kórképe. Gátolt orrlégzés elősegíti a krónikus gégehurut kialakulását. Ezért az orrfunkció rendezése nagyon fontos (orrsövényferdülés, orrpolipok, krónikus arcüreggyulladás, orrgarati mandulák túltengése).

A krónikus gégegyulladás kezelése

A krónikus gégegyulladás kezelése nehéz és hosszan tartó, sok türelmet kíván mind a betegtől és mind az orvostól. Elsődleges a kiváltó tényezők kiiktatása a legfontosabb. Nagyon fontos a dohányzás elhagyása és a „gégediéta”. Az orrlégzés helyreállítása, (orrmandulaműtét, orrsövényműtét, orrmelléküreg műtét, FESS műtét, mukotomia) a kísérő gyulladások gyógyítása, inhalációk, gyógyszeres nyákoldás. Makacs esetben klímaváltozás is szükséges lehet. A gége rendszeres ellenőrzése szükséges, kétes esetben mikroszkópos gége vizsgálat, szövettani próba kimetszés és feldolgozás is szükséges lehet. Az ilyen beteg hajlamos agégerák kialakulására, ezért a későbbiekben is a rendszeres gégészeti kontrol nagyon fontos.
  A krónikus gégegyulladás különleges formái

Gége tbc

Gyakran már felismert tüdő tbc szerepel a gége tbc kórtörténetben, de sokszor a gége tbc-vel kapcsolatban derül ki a tüdő tbc megléte is. A gége tbc gyanú felvetődik, ha hónapokon keresztül tartó rekedtség és köhögés jelentkezik. Gyakran a fülbe sugárzó nyelési fájdalom is jellegzetes. El kell különíteni a nem-specificus krónikus gégegyulladástól, a gége jó és rosszindulatú daganataitól, a gégeráktól, ill. minden rekedtséget okozó gégefolyamattól.

A gége tbc diagnózisa a gége mikroszkópos vizsgálatával, vagy endoszkópos vizsgálatával történik. Friss esetekben először vörösesbarna, részben összefolyó a nyálkahártya alatt megjelenõ csomók figyelhetők meg, később kis fekélyek alakulnak ki, vagy kis szövetszaporulat észlelhető.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése