Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 12., csütörtök

MIT ÉRDEMES TUDNI A ROTAVIRUS FERTŐZÉSEKRŐL ??

Mit érdemes tudni a rotavírus okozta fertőzésről?


A rotavírus a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések leggyakoribb kórokozója világszerte. Leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik. 
A rotavírus okozta betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, és ebben a periódusban fordul elő a legtöbb rotavírus megbetegedés. 
-Azért különösen veszélyes csecsemők esetében a rotavírus fertőzés, mert minél fiatalabb a baba, annál nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen a kiszáradás súlyos formája alakulhat ki. 
-A rotavírus nagyon ragályos, ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi életkortól függetlenül. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják a fertőzést, ha már egyszer átestek rajta. Felnőtteknél a betegség lefolyása általában enyhébb, kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást. A rotavírust „demokratikus” vírusnak is nevezhetjük, hiszen gyakorlatilag az összes gyermeket megfertőzi világszerte, nemtől és szociális helyzettől függetlenül.


A rotavírus-fertőzés lefolyása, tünetei

Rotavírusos fertőzés esetén rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés és intenzív hányás, amely 3-7 napig is eltarthat, és magas lázzal is járhat. Hányás és hasmenés naponta akár 8-20-szor is előfordulhat. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké.


 

 

Folyamatosan ügyelnünk kell a kiszáradás elkerülésére


A rotavírus-fertőzés hatására a folyadékvesztés fokozódik és megfelelő folyadékpótlás nélkül bekövetkezhet a kiszáradás. Az ürített vizelet mennyisége csökken, a bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. A kutacs besüpped, a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.
- A hirtelen folyadékvesztés már néhány órán belül kiszáradáshoz vezethet. A folyadékpótlás ilyenkor kritikus fontosságú, ugyanakkor nagyon nehéz feladat, hiszen nem tudjuk megbeszélni egy ilyen kiskorú babával, hogy igyon.
- Súlyos rotavírusos fertőzés esetén a csecsemők szervezetében a szájon át adott folyadékból szinte semmi sem marad meg. 
-Ebben a helyzetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, minden perc számít. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz, és akár halálhoz is vezethet. Míg a felnőtteknél a rotavírus fertőzés legtöbbször csak otthoni ápolást igényel, addig a csecsemők körében jóval gyakrabban van szükség kórházi kezelésre, amely során infúzióval pótolják az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. Nehezíti az infúzió bekötését, hogy a kiszáradás miatt nagyon nehéz vénát találni a kisbabákon. Gyakran ez csak többszöri próbálkozásra sikerül.


A rotavírus nagyon ellenálló és ragályos

A rotavírus okozta hasmenésben szenvedők nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is. A vírus igen ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. A rota vírus kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, egyéb tárgyakon napokig képes túlélni. Már néhány 10 db kórokozó elegendő a betegség kiváltásához. A rotavírus zárt közösségekben, (mint pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) leggyakrabban a szennyezett kezek által terjed emberről-emberre. Nem is szükséges közösségbe menni, akár az otthonunkba látogatók is magukkal hozhatják a fertőzést.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése