Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 8., vasárnap

A SÚLYOSABB KERÉKPÁR BALESETEK GYERMEKKORBAN

A SÚLYOSABB KERÉKPÁR SÉRÜLÉSEK
                   GYERMEKKORBAN

Kerékpáros baleset
 A kerékpározás az egészég-megőrzés és a környezetvédelem fontos eszköze. Biztonságosan közlekedni vele azonban csak megfelelő utakon, jó műszaki állapotú kerékpárral és gyakorlattal lehet. Ha a biztonságos kerékpározás feltételei nem biztosítottak, annak szabályait nem tartjuk be, ez súlyos balesetekhez vezethet.
A kerékpáros balesetek leggyakoribb okai a következőek:
•        a kerékpáros elveszíti uralmát a kerékpár felett, aminek következménye elesés vagy ütközés;
•        szürkületben vagy sötétben kerékpározik, így a gépjárművezetők nem veszik időben észre;
•        rossz az útkereszteződés beláthatósága, például bokrok vagy fák miatt nem lehet helyesen megítélni a többi jármű helyzetét;
•        a szabályok be nem tartása, mint a piros lámpán történő áthajtás, hirtelen kanyarodás, közlekedés szabálytalan sávban.
•        a kerékpáros sisak viselésének kötelezővé tétele több országban jelentősen csökkentette a kerékpáros baleset során elszenvedett súlyos koponyasérülések számát.
A gyermekkori halálesetek legnagyobb része baleset következménye. A kerékpáros balesetek során bekövetkezett fejsérülés ugyan a mortalitás és morbiditás legjelentősebb oka, de a hasi sérülések sem ritkák. A gyermekek tompa hasi sérüléseinek 5–14%-áért felelősek a kerékpáros balesetek (1–3). A lép, a máj vagy a vese sérülése általában a baleset után azonnal egyértelműen diagnosztizálható, míg a bél és a hasnyálmirigy esetében a sérülések csak később mutathatók ki és emiatt ezekben az esetekben nagyobb a morbiditás
Örvendetes módon a kerékpáros turizmus növekvő tendenciát mutat, szinte valamennyi kerékpárkölcsönzőben lehet gyereküléses kerékpárt beszerezni. Akár biciklis ülésben, akár saját kerékpáron közlekedik gyermekünk, nem árt néhány dologgal tisztában lennünk.

Milyen kerékpárülést válasszunk?

Az elmúlt tíz évben rohamosan nőtt azon családok száma, ahol már egész kisgyermekkortól biciklizéshez szoktatják a gyermeket. Nem mindegy azonban, hogyan! Kerékpáros ülésbe csak olyan gyermeket ültessünk, aki már stabilan ül, meg tudja tartani magát. A biciklis ülések közül mindenképp olyat válasszunk, amely a vázra szerelhető - azaz nem a csomagtartóra. Egyrészt ez stabilabb, másrészt rugalmas, így nem terheli a gyerek gerincét. Szintén nagyon fontos szempont, hogy az ülés megfelelő védelmet biztosítson a küllők ellen.
 Kisgyermekek körében nagyon gyakori az úgynevezett "küllős baleset", ami akkor következik be, amikor a gyermek lába védelem hiányában beszorul a küllők közé. Amellett, hogy súlyos lábsérülést szenvedhet, a kerék hirtelen blokkolása miatt szinte biztos az esés. A gyerekülések egy részénél ez oldalfallal, másikuknál a lábak rögzítési lehetőségével van megoldva. Az ülés biztonsági övét mindig állítsuk a megfelelő méretre!

Gyermek a biciklis ülésben

Gyermekünk ülését mindig a mi ülésünk mögé szereljük, soha ne a kormányra, előre. Egyszer se feledkezzünk meg a bukósisakról! Gondoljunk bele: az ülésbe rögzített gyermek egy esetleges eleséskor tehetetlenül csapódik a földre! Ha fejét semmi sem védi, súlyos sérüléseket szenvedhet. Sok kórházba járást kerülhetnénk el, ha például szánkózás közben is hozzá szoktatnánk porontyunkat a fejvédő sisakhoz.

Minél kisebb egy gyermek, annál nagyobb a fej/test arány, és gyengébb a nyak. Ennek következtében a fej tehetetlensége megnő, illetve nő a gerincvelői idegek sérülésének esélye, melyek a csontszövettel ellentétben nem vagy csak részben regenerálódnak. A megfelelő méretű és helyesen rögzített sisak megléte nagyon fontos, ugyanis a kisgyermekek körében nagyon magas a súlyos kerékpáros fejsérülések száma. 

A legkényelmesebb gyermekülés sem alkalmas arra, hogy hosszú ideig utaztassuk gyermekünket. Maximum háromszor egyórányi biciklizés javasolt naponta. Kerékpáros túráink során vegyük figyelembe, hogy útitársunk nem végez fizikai munkát, a menetszél is hűtheti, így kellően öltöztessük fel. Nyáron a napelleni védelemről is gondoskodjunk!

Az idei évtől közúton, lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata!

Óvodások a kerékpáron

Az óvodáskorú gyermekek többsége már önállóan képes kétkerekű biciklit hajtani, a veszély felmérésére azonban még alkalmatlan, a közlekedési szabályokat sem ismeri, ezért ne engedjük az utcára egyedül kerekezni. A KRESZ szabályainak ismerete mellett szoktassuk hozzá a kerékpár - lámpák, fényvisszaverők - megfelelő műszaki állapotának ellenőrzéséhez is. Tanítani természetesen a legjobban úgy lehet, ha jó példát mutatunk: bukósisakot viselünk, nem megyünk át a pirosban, körültekintően közlekedünk. 

A leggyakoribb balesetek csupán horzsolással járnak, ezek alapos fertőtlenítése elkerülhetetlen. Mélyebb sérüléseknél az orvos mérlegeli a tetanusz elleni védőoltást, hisz a kórokozó baktérium a poros, talajjal szennyezett felületeken él és súlyos betegséget okoz. A tetanuszoltás a legutóbbi ajánlások szerint nem egy, hanem öt (egyesek szerint tíz) évig jó. Ez praktikusan azt jelenti, hogy gyermekkorban nagyon ritkán kell emlékeztetőt adni, mert az alapimmunizálásban megkapják az emlékeztetőt. 

A súlyos sérülthöz hívjanak mentőt!


A SULYOSABB KERÉKPÁR BALESETEK GYERMEKKORBAN.

Koponya sérülések

A gyermekkori fejsérülések klinikai tünetei a központi idegrendszer és a koponya stádiumainak megfelelően eltérőek. A gyermekkora esik a fejsérülések 20-30%-a. A kórok esés,kerékpár és közúti balesetek,a leggyakrabbak  
Agyrázkódásról /Commotio cerebri/ beszélünk a sérülés pillanatában fellépő rövid eszméletvesztésnél, ha neurológiai góctünetek nem alakulnak ki. Retrográd, illetőleg anterográd amnaesia illetőleg fejfájás, hányás, hányinger, szédülés, aluszékonyság vagy ingerlékenység kísérheti. A gyermek kora befolyásolhatja a neurológiai tünetek értékelését. 
Az anamnesis, a sérülés mechanizmusa, az ismételt neurológiai vizsgálat, minimális eltérések a neurológiai statusban, gyakran csak commotionak tartott sérülésnél más eltérés gyanúját is felvethetik. A gazdasági lehetőségek gyakran behatárolják a képalkotó vizsgálatok végzését, de a pontos diagnózishoz megfelelő klinikai gyanú esetén nélkülözhetetlenek

Tömpa hasi  sérülések

Az utóbbi években szaporodni látszik a kerékpárbalesetek, ezen belül is a kerékpárkormány okozta tompa hasi zúzódások, következményes hasűri sérülések száma. A néha látszólag jelentéktelen zúzódási nyom, bőrsérülés mögött komoly, életet veszélyeztető üregi szervsérülések húzódhatnak meg, kezdetben akár elhanyagolhatónak látszó panaszok, vagy éppen panaszmentesség mellett. A lehetséges sérülések ismeretében történő gondos fizikális vizsgálat, illetve a módszeresen elvégzett kiegészítő képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok deríthetnek csak fényt az esetleges következményes szövődményekre, nem egyszer magát a vizsgálót is meglepve
A tompa hasüri sérülések életveszélyesek lehetnek a hasüri szervek/hasnyálmirigy.máj,lép,vese/érintettsége folytán.Ezeknek a szerveknek a szakadása vagy bevérzése életveszélyt jelent és azonnali orvosi ellátást igényel.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése