Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 16., hétfő

MACSKA VAGY GYEREK

MACSKA VAGY GYEREK


Ha macskával élsz egy fedél alatt, és még gyerekvállalásra is adod a fejed, akkor az orvosod bizonyára fel fogja hívni a figyelmed a toxoplazmózis nevű betegségre és annak veszélyeire.
- Bár ennek a betegségnek a jelentősége a macskában nem túl nagy, mégis beszélnünk kell róla, mert az emberek többsége a macskához köti ennek eredetét és - igaz, ami igaz - tőle is elkaphatjuk.

Nem csak a macska a hibás!

Tudnod kell azonban, hogy a macskán kívül több mint negyven állatfaj - juh, ló, sertés, kisrágcsáló -, a mosatlan gyümölcs és a nyers hús elfogyasztása is okozhat toxoplazmózist, melyet egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii terjeszt.
- Az ember mégis leggyakrabban fertőzött macskáktól fertőződik, bár rendszerint nem betegszik meg, hiszen a felnőttek immunrendszere, ellenálló képessége gyakorlatilag képes arra, hogy tünetmentesen vészelje át a betegséget, melynek lefolyását általában csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.
A toxoplasmózissal fertőzött ember szervezetében élete végéig kimutathatóak az ellenanyagok, ami egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag nem fertőződik újra, hiszen az ellenanyagok megvédik. A probléma akkor adódik, amikor olyan kismamát ér toxoplazmás fertőzés, aki még nem hangolódott át, azaz a szervezetében még nincs jelen az ellenanyag.
 Ilyenkor sem a mama, hanem a magzata van veszélyben, akiben a fertőzés szembetegségeket, vakságot, vízfejűséget és agyi meszesedést válthat ki, súlyosabb esetben pedig akár el is halhat.

A vizsgálat elengedhetetlen!

A fentiekre tekintettel még a terhesség előtt, létrejöttekor pedig feltétlenül érdemes a mamát megvizsgálni toxoplazmózis szempontjából.
Amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, azaz a kismama már átesett ilyen fertőződésen, akkor nincs baj, hiszen az ellenanyagok a magzatot is megvédik egy esetleges újrafertőződéssel szemben, így a magzatkárosodás esélye igen kicsi. Amennyiben azonban a kismama a vizsgálati eredmények szerint még nem találkozott toxoplazmával, és nincsenek ellenanyagok a vérében, fokozott elővigyázatosság szükséges. Ilyenkor a terhesség alatt általában kéthavonta érdemes szerológiai vizsgálatot végezni, hogy az esetleges fertőződésre még idejében fény derüljön.

Kezelés és megelőzés

Amennyiben friss fertőződésre kerül sor, a kismamát feltétlenül gyógykezelni kell a születendő gyermek egészsége érdekében - ehhez ma már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre egyszerű tabletta formájában. A kezelés tehát nem bonyolult, de hogyan lehet megelőzni a fertőződést?

  • Az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett az állatokkal való érintkezés után feltétlenül moss kezet! Tekintettel arra, hogy a toxoplazma-peték a bélsárral ürülnek, meg kell akadályozni a fertőzött bélsár szervezetbe kerülését, ezért kerülni kell a puszilgatást, és lehetőleg az arcodat se érinthesse az állat.
  • Tekintettel arra, hogy a kijáró és kóbor macskák előszeretettel ürítenek a veteményesbe, virágágyásokba, inkább ne kertészkedj, vagy ha mégis, akkor mindig használj gumikesztyűt, és kerüld a talajjal, földdel való közvetlen érintkezést! A fogyasztásra szánt zöldségféléket, gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg folyóvízben, mert ezek is könnyen szennyeződhetnek fertőzött bélsárral, illetve petéket tartalmazó földdel.
  • A terhesség alatt ne fogyassz félig átsült, vagy nem teljesen megfőtt ételeket, legfőképpen húsokat!
  • Napi sétád során, később pedig a kisgyermekkel való sétáknál kerüld azokat a helyeket, ahol sok állat fordul meg, például a kutyafuttatók környékét, vagy a kutyások által gyakran látogatott közterületeket. A kisgyermekeket már pici koruktól rá kell szoktatni, hogy állatok érintése, simogatása során kezüket ne vegyék a szájukba, és "simizés" után alaposan mossanak kezet!
  • A terhesség alatt folyamatosan tartsd a kapcsolatot a háziorvosoddal, illetve a terhesgondozóval.


A kulcsszó tehát mindenképpen a higiénia: ha nem fogyasztasz olyasmit, amit ép ésszel egyébként sem ennél, nem nyalogatod a macskát, és alaposan megmosod a kezed, akkor nem lesz gond: a cica és a gyerek jól megfér egymással.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése