Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 19., csütörtök

A MEGFÁZÁSOS BETEGSÉGEK FELISMERÉSE GYERMEKEKNÉL KORCSOPORTONKÉNT

A  MEGFÁZÁSOS betegségek felismerése

gyermekeknél korcsoportonként

 

Ha egy felnőtt influenzás lesz, a betegség könnyen azonosítható. Lázas, orra be van dugulva és mindene fáj. De gyermekek esetében nem mindig könnyű felismerni a megfázás jeleit.


Az alábbiakban útmutató olvasható a gyermekek influenzás tüneteinek felismerésére.

6 hónaposnál fiatalabb csecsemők

A babák életük első hat hónapjában vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak influenzás szövődmények fellépését illetően, mivel immunrendszerük még nem teljesen érett, és nagyon kis légútjuk miatt könnyen alakulhat ki náluk légzészavar.

Ha csecsemője lázas, hívjon orvost és figyelje meg, hogy egyéb jelei is vannak-e a betegségnek, például kiszáradás. „Ha egy ilyen korú baba nem érzi jól magát, általában nem akar inni. Adjon sok vizet a csecsemőnek a folyadékpótlás biztosítására. Általános szabály, hogy ne adjon a csecsemőnek megfázás elleni gyógyszert. Kérjen útmutatást egy egészségügyi szakembertől. 

6 hónap – 2 év közötti életkorú gyermekek
Az influenzában szenvedő2 évesnél fiatalabb gyermekeknél gyakran jelentkeznek légzőszervi tünetek (köhögés, orrfolyás és tüsszentés), magas láz (néha akár 40 °C is), hasmenés és hányás. „De míg egyes gyermekeknél e tünetek mindegyike jelentkezhet, addig másoknál lehet, hogy csak az egyikük. 

Kisgyermeknél azért fontos a korai jelek felismerése, mivel esetükben a kiszáradás is nagyon gyorsan bekövetkezhet.
Szükebb  légútjaik miatt hamar felléphet náluk a zihálás és a légszomj, amit gyógyszerrel kell kezelni. A zihálás, a gyors légzés vagy a légszomj és az orrcimpák kitágulása annak jelei, hogy a gyermeknek légzési nehézségei vannak. Ha kisgyermeke légszomj jeleit mutatja, azonnal hívjon orvost vagy mentőket. 

2 – 4 év közötti életkorú gyermekek
Egy gyermek, aki még nem tud beszélni (vagy nem tud jól beszélni)
nyilvánvalóan nem tudja elmondani Önnek, hogy teste minden része fáj, ezért figyelnie kell viselkedése változásait. Számos esetben pl. az influenzás gyermeknek hidegrázása van, és nem akar járni, mivel lábai nagyon fájnak.

Ha a gyermek 4 év alatti, nagyon oda kell figyelnie arra, hogyan viselkedik.
Azonnal reagáljon minden rendellenesnek tűnő dologra. A kisgyermekek gyakran bicegnek. Vagy annyira rosszul érzik magukat, hogy szeretnék, ha felvennék őket.

4 – 6 év közötti életkorú gyermekek


Ha a gyermek el tudja mondani Önnek, hogy érzi magát, a felnőttekhez hasonló panaszaira figyeljen. De ha gyermeke 6 évesnél fiatalabb, a szájon át szedhető vény nélküli megfázás és influenza elleni gyógyszerek nem javallottak. Az ilyen korú gyermeknek soha ne adjon dekongesztánsokat, köhögéscsillapítókat és egyéb vény nélküli megfázás elleni gyógyszereket a mellékhatások miatt. 

De vannak egyéb dolgok, amelyeket megtehet.
A gyermek lázának vagy fájdalmának csillapítására adhat acetaminophent vagy ibuprofent. Egyes gyermekeket nem zavar a sós orrspray használata az orr kidugítására, de vigyázzon, ne használja túl gyakran (naponta több mint hatszor), mivel túlzott használata a gyermek orrjáratainak duzzadását okozhatja.

Egy másik jótékony gyógyszermentes kezelés a megfázásra és influenzára a hidegködös párásító berendezés. Ügyeljen arra, hogy olyan berendezést használjon, amelynek nedvességmérője van és a páratartalom szintje ne haladja meg az 50%-ot a penészedés elkerülésére.

6 évesnél idősebb gyermekek


A 6 évesnél idősebb gyermekek esetében a megfázás tünetei ugyanazok, mint a felnőttek esetében. Ebben az esetben a vény nélküli dekongesztánsok és köhögéscsillapítók általában biztonságosak,
 
Az asztmás vagy bármilyen légzőszervi problémában szenvedő gyermekeknek nem szabad köhögéscsillapítókat adni, mivel ezek a termékek megnehezíthetik a váladék kiürítését tüdejükből, ami tüdőgyulladást okozhat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése