Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 28., szombat

MEGFÁZÁS-MEGELŐZÉS

Megfázás-megelőzés

Van, aki megelőzésként a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztását javasolja, mások szerint pedig elég annyi, hogy melegen, és főleg rétegesen öltözködjünk. Nem is gondolnánk, de életünk folyamán nagyságrendileg 200-szor szenvedünk a megfázás tüneteitől. Leginkább a kisebb gyermekek érintettek benne, mivel alakuló szakaszában lévő immunrendszerükön még át-áttör a kórság. Az ő esetükben nem ritka, hogy évente hat alkalommal is folyik az orruk, vagy köhögéssel küszködnek – olvasható a statisztikában. A felnőtt szervezet sem ússza meg sokkal ritkább időközökkel: átlagosan évente háromszor kínoz minket a megfázás.
Két hidegrázás között azonban van időnk a jó hírnek örülni: a legtöbb megfázásos betegség ártalmatlan és gyors lefolyású.
 A rossz hír viszont az, hogy nincs száz százalékig védettséget nyújtó gyógyszer, viszont vannak olyan készítmények, amelyekkel a kellemetlen tüneteket enyhíthetjük. Az egyetlen dolog, amit tehetünk az, hogy időben megtesszük a szükséges óvintézkedéseket és semmi esélyt sem adunk a megfázásnak: egészséges táplálkozással, elegendő alvással, a friss levegőn való testmozgással elébe mehetünk a vég nélküli tüsszögésnek és orrfújásnak…
Az előzőek mellett azonban számos biztos recept és ugyanenyi tévhit is kering a köztudatban, ezek megerősítésében, vagy eloszlatásában Matthias Frank, a Német Háziorvosok Szövetségének egyik vezető tisztségviselője van hathatós segítségünkre:

1. A szipogás ártalmas

A szipogás és hangosabb, szörcsögős változata – mi tagadás – a gusztustalanabb jelenségek közé tartozik, alkalmazásával nem szerzünk rajongókat magunknak, „ám egészségügyi szempontból nézve nem mondható ártalmasnak” – „ugyanakkor semmi nem szól az ellen, hogy zsebkendőt használjunk. A zsebkendő használata egészen addig jó megoldás, amíg nem kell túl nagy erőt kifejteni az orrfújás során”. Komolyabb esetekben, erős orrfújásnál túlzottan nagy nyomás alakulhat ki az orr- és szájüregben – a legtöbb esetben tízszer akkora, mint egy átlagos tüsszentés során –, s az váladék ilyen esetekben nem csak az orrlyukak felé indulhat meg, hanem az orr melléküregei felé is.
Utóbbival pedig jelentősen felerősödhetnek a megfázás tünetei, hiszen a vírusok nem távoznak a szervezetből, hanem sokkal inkább nagyobb területen fejtik ki kártékony tevékenységüket. Aki tehát környezetével könyörületesen akar bánni, az zsebkendőt használ, s orrát mindig egy-egy orrlyukát befogva fújja ki.
- Kisgyermekek esetében használhatjuk a gyógyszertárakban beszerezhető orrszívót is, s egyre inkább elterjedőben van a langyos, sós vizes orrzuhany, amely használata során a víz az egyik orrlyukon befelé, míg a másikon – a „felesleges” vírusokkal együtt – kifelé áramlik.

2. A lábak lehűlése meghűléshez vezet

A szubjektív észlelésen alapuló megfigyelés széles körben elterjedt: ha hosszabb ideig fázik a lábunk, a megfázás sem várat sokat magára. E tézist ugyanakkor tudományosan még nem erősítették meg..
„Elképzelhető, hogy akinek fázik a lába, annak egész teste áthűlhet” „s így nagyobb esélye van a vírusos fertőzés összeszedésére is.” Ha ugyanis a testfelszín áthűl, az orrban is összehúzódnak az erek, s ezáltal csökken a véráramlás – a testünk ugyanis így védekezik a további hőveszteség ellen. Ennek a reakciónak viszont nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak: a lassult vérkeringés által lassul a szervezet védekező rendszere is, s a nyálkahártya termelte védekező sejtek is csak korlátozott számban képződnek. A vírusoknak ily módon gyerekjáték a szervezetünkbe jutás.

3. Háromszor három…

Egyes népi megfigyelések szerint három napig tart, míg a megfázás ránk tör, ugyancsak három nap, amíg szervezetünkben tombol, majd szintén három, amíg fokozatosan távozik. Jelenleg több mint 200 vírusfajtát ismerünk, amely megfázásos betegséget okozhat, s fajonként változó, hogy mennyi idő alatt esünk át a kóron.
 „A téli időszakban nem ritkák azok a betegek sem, akik hetekig küzdenek a betegséggel” –– „és mivel vírusos eredetű megbetegedésről van szó, az antibiotikumos kezelés szóba sem jöhet.”
A legtöbb gyógyszer pedig nem magát a betegséget gyógyítja, hanem „csak” a tüneteket enyhíti. A mézes tea csökkentheti a torokban érzett kaparást, az inhalálás felszabadítja a légutakat, a kiadós séták „kiürítik” a fejet, valamint a kellő mennyiségű alvás erősíti az immunrendszert.

 

4. A betegség ideje alatt tilos a sport

„Az enyhébb jellegű nátha se nem zavaró, se nem ártalmas sportolás mellett” A mozgás amúgy is felgyorsítja a vérkeringést, ebből pedig az orr nyálkahártyája is profitál.
Erősebb tünetek esetén azonban nem árt az óvatosság: ha erőtlennek érezzük magunkat, hatásosabb, ha pihenést engedélyezünk szervezetünknek, különben további áttételes megbetegedésekre kell számítsunk, amelyek között a szívizom-gyulladás sem tartozik a ritkák közé. A sport sokkal inkább a megelőzésben van remek segítségünkre: már a napi 30 perces, a friss levegőn végzett testmozgás (a sétát is beleértve) is jelentősen növeli testünk ellenálló képességét. Vigyázat: a túl sok és túl intenzív sport viszont éppen ellenkező hatást fejt ki!

5. C-vitamin és cink

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb védekezés a támadás, azaz a védekezés, és a járványokkal tűzdelt időszakban C-vitamint és cinktartalmú készítményeket szednek. A C-vitamin egyértelműen az első számú, a táplálkozást kiegészítő vitaminnak számít. Számos szakértő ennek megfelelően napi 1000 milligrammos mennyiséget ajánl a hozzá tanácsért fordulóknak, ám a szakemberek másik tábora mindezt szkeptikusan szemléli.
. A kutatók megállapították, hogy a sokat dicsért C-vitamin fogyasztásával – nagyon kevés kivételtől eltekintve – nem lehet megelőzni a megfázást. Kimutathatóan pozitív hatás csak az olyan nagy megerőltetést kívánó sportágak – mint a maratonfutás, sielés – művelői, valamint szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett hivatásos katonák között nyert bizonyítást.
-A vitamin fogyasztásának előnye sokkal inkább a megbetegedés időtartamának lerövidülésén mérhető: a felnőttek esetében nyolc, míg a gyermekeknél 14 százalékkal csökken a gyógyulás ideje.
A cink jótékony hatásával kapcsolatos feltételezések nem számítanak annyira elterjedtnek (sokkal inkább divatosnak), mint a C-vitaminhoz fűződő „legendák”.
- Bár kismértékű pozitív következmény a cinkfogyasztással összefüggésben is kiderült, a cink sokkal inkább a túladagolás veszélye és következménye által került reflektorfénybe. Míg szervezetünkből a felesleges C-vitamin a vizelettel távozik, a cink felhalmozódva számos mellékhatásért tehető felelőssé. Már a napi 40 milligramm fölötti mennyiség is negatív irányba befolyásolja immunrendszerünk működését.
Ez – gyártótól függően – két tabletta tartalma lehet, s akkor még nem beszéltünk a száj- és szájkörnyéki allergiás reakcióról, és a szintén várható émelygésről sem. Nem árt tehát óvatosan bánni az anyaggal, és szakorvos tanácsát is kikérni!

6. Tüsszentésnél: kéz a száj elé

A tüsszentés során sokak esetében inkább tornádóról beszélhetünk: a levegő és az általa felkapott cseppfolyós váladék akár 150-180 kilométeres sebességgel is távozhat légutainkból. Alapvető etikett-szabály, hogy kezünket ilyenkor szánk elé helyezzük, ám mindez pusztán udvarias gesztus, a fertőzéstől senkit nem óv meg. A kórokozók ugyanis így is akár öt méteres távolságot is könnyedén „átugorhatnak”, s ebben az óvó kéz sem akadályozhatja meg őket. A zsebkendő viszont jóval hatásosabb, és használatával még azt is elérhetjük, hogy a vírusok és baktériumok kezünkön landoljanak, amellyel a későbbiekben magunkat is felülfertőzhetjük, vagy másoknak továbbadhatjuk.
7. Hideg-meleg váltófürdő, szauna
Léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint a hideg-meleg víz váltakozásán alapuló zuhanyzás vagy fürdő, illetve a szauna ténylegesen növeli a betegségekkel szemben tanúsított ellenálló képességet. A német jénai egyetem kutatói kimutatták, hogy a rendszeres váltófürdő használatával csökkent az intézetükben a krónikus hörgőgyulladással kezelt betegek száma. A szakértők azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a folyamatos hideg-meleg vizes kezelések során a szervezet megtanulja, hogyan reagáljon az ingerre, így azt is kialakítja, hogy a megfázás ellen a szükséges ellenanyagot termelje.
Aki viszont ezt a módszert választja, jóval a megfázási szezon előtt kell elkezdenie, hogy testének elegendő ideje legyen a folyamat beindítására.
-A német szakemberek ajánlása szerint erre legalább tíz hetet kell fordítani. Ha viszont minden óvintézkedés ellenére megkapjuk a náthát ajánlatos mind a váltófürdőt, mind a szaunázást felfüggeszteni, mivel a beteg szervezetet sokkal inkább megterhelik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése