Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 24., kedd

GÓCOS MANDULA

Gócos mandula

 

 

Gócos mandulagyulladás, gócos garatmandulagyulladás 

A gócbetegségek közül  a leggyakrabbban a krónikus mandulagyulladás szerepel gócként. A krónikus mandulagyulladásnak különleges kórtani jelentősége van, mivel súlyos gócként szerepelhet. 
A gócbetegségek és általában a góckérdés alattomosságát jelzi, hogy a kórtörténetben ugyan gyakran szerepel a visszatérő mandulagyulladás, de ez nem szükségszerű (!). A gócos mandula és hogy beteg a torokmandula, sokszor csak góckutas során derül ki.
 Gócos mandulagyulladás esetében gyakran nincs fájdalom, vagy csak időleges a torokfájdalom, de állandóan is lehet torokfájdalom, mely többnyire enyhe "torokkaparás", ill. nyelési fájdalomként jelentkezhet. Gócos torokmandula jellegzetes tünete a rossz szájszag és a rossz szájíz.
Nem ritkán azonban a gócos krónikus mandulagyulladás nem okoz érzékelhető panaszokat, "néma" marad.
A gócos mandula távolhatása, góchatása jeleként, tüneteként csökken a koncentrálóképesség, fáradékonyság jelentkezik, a meghűlésre való hajlam fokozódik, étvágytalanság, megmagyarázhatatlanok a hőemelkedések, amiről a beteg beszámol.

A gócos torokmandulagyulladás tünetei

A  gócos mandulagyulladás helyi lelete, helyi tünete az alaphoz többé-kevésbé rögzült (nem mozgatható ill. nehezen mozgatható) mandulák. A mandulák felszíne szederjes, hasadozott, lacunáris, heges, a mandula kripták nyílásából spatulával folyékony, gennyes, szürkés-sárga bennék préselhető. A krónikusan gyulladt mandulák mellett az elülső garatívek vérbőek, és a mandula környékén nyomási fájdalom jelentkezik.
A gócos mandula helyi tünetei

Krónikus gócos mandulagyulladásra jellegzetesek lehetnek a megnagyobbodott állszegleti nyirokcsomók.

A gócbetegségek kórokozója

Gócbetegségként szereplő mandulagyulladás kórokozójakén legtöbbször aerob és anaerob vegyes flóra jön számításba, különös tekintettel a Streptococcusokra. A gócot elsősorban "A" csoportú Streptococcus béta-haemolyticusok hozzák létre.
A sokszorosan elágazó mandula krypták rossz szellőzése miatt a sejttörmelékek - és baktériumtörmelékek felgyülemlenek (detritus), mely jó táptalaj a baktériumoknak. Az így kialakuló "krypta-tályogból" a fertőzés a hámsérüléseken keresztül a mandula szövetei közé terjedhet és/vagy a krypta közeli erecskéken keresztül kórokozók kerülnek be a vérkeringésbe! A mandula állomány elhegesedik, kötegessé válik.

Gócos mandulagyulladás diagnózisa

A gócos mandula diagnózis felállításában segít a kórtörténet, a visszatérő akut és subakut mandulagyulladások tünetei. Jellegzetes a mandula állapotának képe, és a góc diagnózist alátámaszthatják az általános állapotban bekövetkezett változások.
A gócos mandula felderítésében jellegzetesek lehetnek a visszatérő, ismeretlen eredetű hőemelkedések, koncentrálóképesség csökkenése.
Gondolni kell a mandula góc szerepére, ha olyan megbetegedést tapasztalunk, mely góchatással hozható összefüggésbe.
Gócos mandulagyulladás esetén a vérkép megváltozása és az emelkedett süllyedés is jellegzetes. Gócbetegségben esetleg megnövekedhet a streptococcus baktérium ellen termelt ellenanyagnak, az AST-nek (>400E) a szintje. Az alacsony AST érték azonban nem zárja ki a góc jelenlétét.
Eltekintve a közvetlen környezetre és a környező szervekre gyakorolt irritatív hatástól, a krónikus mandulagyulladásnak különleges jelentősége van a góchatás lehetősége miatt.

A leggyakoribb betegségek, melyeket góchatással hoznak összefüggésbe:

A gócos mandulagyulladás következményei

— reumás láz (akut lázas izület- és izomreumatizmus)
 hajhullás, hajritkulás férfiaknál és nőknél.
— gócos kopaszodás, hiányos haj
— gócos vesebetegségek, glomerulonephritis és gócnephritis
— a tenyéren és a talpon jelentkező bőrbetegségek
— pikkelysömör, (gyermekek) eruptív psoriazisa
— krónikus csalánkiütések
— szívizomgyulladás, a szívburokgyulladás és szívbelhártyagyulladás
— ízületi gyulladások
— idegek gyulladása, szemek gyulladásos betegségei, szemgyulladások
— az erek gyulladásos betegségei
— a vegetatív idegrendszer izgalmi állapota


A gócos mandula kezelés egyetlen és legfontosabb módja a mandulaműtét!

A mandulaműtét abszolút indikációi:

A mandulaműtét (tonsillectomial, adenotomia) akkor indokolt ha krónikus mandulagyulladások tünetei jelentkeznek: visszatérő mandulagyulladások; mandula körüli tályog; mandulagyulladás kapcsán kialakult vérmérgezés gyanúja; a mandulagyulladás alatt, vagy utána kialakult gócbetegség gyanúja; a szájpadmandulákextrém nagysága, haa megnagyobbodott mandulák mechanikai akadályt képeznek; a mandula daganatának gyanúja esetén, mint szövettani kimetszés.

A mandulaműtét relatív indikációi:

Kezelésre nem reagáló diphtheria-bacillus hordozó; bűzös szájszag a nagyfokú, lepedékes törmelék (detritus) képződés miatt; tbc-s nyaki daganat esetén a mandula lehetséges behatolási kapu lehet.Ezekben a betegségeben nem végzünk mandulaműtétet (tonsillectomia, adenotomia). 

A mandula operáció, ellenjavallat, kontraindikációk:

A torokmandula műtét (tonsillectomia) orrgaratmandula műtét (adenotomia) ellenjavalt, ha fehérvérűség, leukaemia; agranulocitózis, egyéb súlyos betegségek, mint mandula tbc vagy cukorbetegség (diabetes); a mandulán túlterjedő fekélyes, vagy szövetpusztulással együtt járó folyamat, legalábbis, míg természete nem tisztázott.

Az életkor önmagában torokmandula műtétre nem jelent ellenjavallatot!



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése