Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 15., vasárnap

A COMBFEJ ELHALÁSA

A combfej elhalása

Ha egy egyszerű megfázást követően a gyermek csípőtáji fájdalomra panaszkodik, komolyan kell venni. Gyermekkorban is elhalhat a legnagyobb csöves csont fejrésze, méghozzá hasonló okok miatt, mint a felnőttkorban. A nagy különbség az, hogy ez a deformációfajta a legaktívabb életkorban okozhat mozgáskorlátozottságot.
A betegség gyermekkorban széles életkori határok, 4–14 éves kor között jelentkezik. Jellemző módon, minél fiatalabb korban kezdődik, annál nagyobb az esélye annak, hogy megfelelő kezelés mellett normális vagy közel normális csípőízülettel gyógyuljon.
A betegség kialakulásának oka a speciális combfejvérellátásban keresendő. A combfejet ellátó erek a csípőízületben a tokon belül úgy haladnak, hogy az ízületben fellépő túlnyomás összenyomhatja őket. Ez a túlnyomás leggyakrabban egy egyszerű megfázásra, torokgyulladásra vezethető vissza, amikor a gyulladásnál keletkező mérgek a csípőízületet bélelő, annak kenőanyagát termelő hártyában steril gyulladásos folyamatot indítanak be. A hártya a méregre duzzadással és fokozott kenőanyag-termeléssel válaszol. Ez a két tényező az, amely az erek összenyomásához vezethet.
A gyermekeknél 2–3 héttel az egyszerű megfázás lezajlása után jelentkeznek a tünetek. A csípő fájdalmassá válik, mozgása beszűkül és a gyermek sántít, gyakran rá sem tud lépni az érintett lábára. A betegség lehet olyan enyhe, hogy nem jár elhalással, és fektetésre, gyógyszer szedésére a tünetek gyorsan elmúlnak. Szerencsére ez az átmeneti csípőgyulladás a gyakoribb.
Ha a fenti kezelésre a gyermek nem válik tünetmentessé, a combfej elhalása feltételezhető. Ekkor már röntgen készítése is indokolt, mert a csonton ilyenkor már elváltozások észlelhetők. Ugyanis a romló vérellátás következtében a csont oxigénellátása romlik, és ez a csontgerenda elhalásához vezet. Ha a combfejben sok csontgerenda hal el, akkor a combfej mechanikai ellenálló képessége jelentősen lecsökken és a normál megterhelésre (saját testsúlyának hatására) deformálódik. A deformáció a későbbi kopás alapja. Röntgenfelvételen lelapult, szabálytalan alakú combfej észlelhető. A folyamat később regenerációba fordul, de csak akkor tud ismét gömb alakú fej kialakulni, ha közben nem éri deformációt okozó terhelés. A betegség lefolyása műtéti beavatkozás nélkül igen hosszú, 3–4 év, ezért a kór nagy türelmet igényel mind a gyermektől, mind a szülőktől.
Ha a csípőt ennyi ideig tehermentesíteni tudjuk, remény van arra, hogy műtét nélkül is jól működő csípőízület alakul ki.
A tehermentesítés háromféleképpen valósítható meg: ágyban fekszik a gyermek (ez korszerűtlen, már nem használatos módszer), mankóval közlekedik (nehézkes, ritkán használt eljárás), járógép segítségével. Ez utóbbi tekinthető a konzervatív eszközök közül igazán korszerűnek. A járógéppel szinte normálisan lehet élni, de a viselés időtartama hosszú. Akkor hagyható el, ha a combfej újbóli felépülése befejeződött.
Műtéti kezelés elsősorban abban az esetben merül fel, ha a gyermek együttműködése bizonytalan, vagy ha túl hosszúnak tartják a konzervatív kezelés idejét, esetleg az újból felépülő fej alakja nem megfelelő. A műtét során a combcsont átvágását követően olyan új helyzetben történik a rögzítés, lemez és csavarok segítségével, hogy a combfej optimálisan helyezkedjen el.
A műtétnek alapvetően két elérendő célja van:
1. A combcsont átvágása nagy biológiai ingert jelent (mint egy csonttörés), és ez azt eredményezi, hogy sok új ér alakul ki, amely hamar pótolni tudja a korábban elzáródottakat. Így a fej újracsontosodása gyors lesz.
2. Mivel az esetek egy részében az újra kialakuló fej lapos, csak műtéttel érhető el, hogy ez a kissé deformált fej úgy illeszkedjen a medencéhez, hogy a test súlyának átvitele a lehető legnagyobb felszínen történjen. A később kialakuló kopás leginkább így előzhető meg.
Műtét után 4 hétig az operált végtagot tehermentesíteni kell (mankóval), majd normális életmód folytatható. A műtét hátránya az, hogy – szerencsére ritkán – szövődmények léphetnek fel, s emellett részben a betegség, részben a csontátvágás miatt az érintett oldali végtag rövidebbé válik. Ebben az esetben s későbbiekben a végtaghossz-különbség korrigáland


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése