Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. december 17., kedd

ÁTMENETI ÚJSZÜLÖTTKORI VÉRLEMEZKE HIÁNY

ÁTMENETI ÚJSZÜLÖTTKORI VÉRLEMEZKE HIÁNY




A betegség lényege:
A véralvadáshoz és a fertőzések elleni védekezéshez elengedhetetlen fontosságú a vérlemezke. Ha a vérben alacsony szintre csökken le a számuk, véralvadási zavarok alakulhatnak ki. 

A betegség oka:
Egyes esetekben a csökkent termelés és a fokozott felhasználás vagy lebontás miatt lecsökkenhet a száma a vérben. A csökkent termelést a csontvelő kóros működése hozza létre. A vérzések során a vérlemezke maga is jelentékenyen közreműködik a vérzést elállító véralvadék kialakításában. Egyes betegségekben a szervezet védekező rendszerének a kóros működése miatt csökkenhet le a száma a vérben. 

A betegség tünetei:
A betegség kialakulását megelőzhetik vírus és baktérium betegségek. Az alacsony vérlemezke szám miatt pontszerű vagy valamivel nagyobb bőr-, orr-, és nyálkahártyavérzések alakulhatnak ki. Súlyosabb esetben agyvérzés alakulhat ki. A nyomásnak kitett helyeken több apró vérzés jelentkezik. A véralvadás ideje elhúzódhat. A máj vagy a lép mérete nőhet. 

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet. 

A betegség várható kezelése:
Az esetek nagy részében a betegség magától gyógyul. A többi esetben az elváltozást kiváltó ok szerint lehet kezelni a betegséget. A fertőzéseket kórokozó ellenes szerekkel lehet gyógyítani. A védekező rendszer okozta vérlemezke hiányt vesekéreg hormonokkal lehet megszüntetni. Tüneti kezelésként szóba jöhet vérlemezke készítmény adása is. 

Javaslatok:
Az újszülöttet óvni kell a sérülésektől, mert a kisebb sebek is súlyos vérzéssel járhatnak. 

A betegség várható lefolyása:
Sokszor az elváltozás magától gyógyul. Ritkán kialakulhat életveszélyes állapot a súlyos vérzések miatt. 

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése