Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 2., péntek

A titokzatos gyerekkori agyvérzés MTI

A titokzatos gyerekkori agyvérzés

Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Németországban évente mintegy 300 gyerek szenved gutaütést (stroke), amely azután bénuláshoz, görcsös rohamokhoz, beszédzavarhoz és a koncentrációs képesség csökkenéséhez is vezethet. Ezeknek a gyerekeknek egyharmada újszülött - mondta Ronald Strater, a Münsteri Egyetemi klinika gyermekorvosa május 10-én, amely az agyvérzés elleni harc napja Németországban.
Különösen a születést közvetlenül követő időszak kritikus ebből a szempontból: különböző eredetű fertőzések, oxigénhiány vagy alacsony vércukorszint idézhet elő agyvérzést újszülötteknél. Az érintett gyermekek mintegy 40 százalékának életkora hat hónap és nyolc év, 30 százalékának az életkora pedig kilenc és 18 év között van.
A münsteri egyetemi klinikán nyolc éve építik a világ legnagyobb, gyermekkori gutaütéssel kapcsolatos adatbankját. Jelenleg mintegy 700 agyvérzést szenvedett gyerek adatai teszik elérhetővé a kutatók számára, hogy közelebbről megismerhessék a kór kialakulásának okait és kereshessék az optimális gyógymódot.     
A felnőtteket sújtó agyvérzéssel ellentétben a gyermekeknél nincs szerepe a magas vérnyomásnak, a szívritmuszavaroknak vagy az érelmeszesedésnek. Elsősorban véralvadási zavarok, szívbetegségek, vagy véredényszűkület szerepel a legfőbb okok között, mindazonáltal még nem tisztázott, hogy melyek azok az eljárások, amelyekkel a legsikeresebben megelőzhető a tragédia. Gyermekek esetében a terápia ugyanis még a felnőtteknél alkalmazott gyógymódokhoz igazodik.
Egyelőre a gyógytorna, az ergoterápia, a beszédtréning és az agyat foglalkoztató különleges neuropszichológiai gyakorlatok bizonyultak a leghatásosabbnak.
Mielőtt még terápiára kerülhetne sor, az orvosnak fel kell ismernie a gutaütést, ami némelykor igen nehéz. A tünetek sok tekintetben eltérnek a felnőttekétől. Míg ugyanis az agyvérzés esetén felnőtteknél bénulás, beszéd- vagy látászavar jelentkezik, addig gyermekek esetében a tünetek nem ennyire egyértelműek.
Végül gyermekeket ért gutaütés esetében a prognózis többnyire kedvezőbb, mint felnőtteknél. "A gyermekek tulajdonképpen mindig megtanulnak beszélni" - állítja Strater doktor, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a gyermekkori agyvérzés korántsem olyan ártalmatlan, mint azt még évekkel ezelőtt is feltételezték: könnyen féloldalas bénulást is okozhat, hosszabb távon pedig zavarok jelentkezhetnek a koncentrációs képességben.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése