Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 1., csütörtök

A mozgáshiány többféle gyermekkori betegség okozója lehet



A mozgáshiány többféle gyermekkori betegség okozója lehet
A WHO legfrissebb felmérése szerint Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben nagy szerepet játszik a mozgáshiány, s az egészségtelen életmód. A helyes táplálkozásra és a mozgás szeretetére való nevelést már az iskolákban el kell kezdeni, ám a testneveléstanároknak nincsen könnyű dolguk: a mai fiatalok egy része ugyanis állandóan kibúvót keres a tanórák alól.
Hirdetés
Hirdetés
A mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás többféle betegség oka lehet. Egyre több fiatal szenved mozgásszervi megbetegedésben, ami a sport hiányára, a számítógép előtti ülésből fakadó rossz testtartásra vezethető vissza. A mai fiatalokat nem könnyű rávenni a testmozgásra, sokféle trükköt bevetnek, hogy felmentést kapjanak testnevelés óra alól. Pedig a heti két-három tanórányi testmozgás még nem elegendő ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

A Váci Mihály Általános Iskolában nemrég a Hozd a formád Magyarország program részeként mérték fel a diákok egészségügyi állapotát. A kérdőíveket a gyerekek anonim módon töltötték ki, így a valódi adatokat tárják elénk - vélik a projektvezető tanárok, Móritzné Pusztai Erzsébet és dr. Fürdei Árpádné.

- A felmérés szerint a tanulók 15 százaléka túlsúlyos, hét százalékuk elhízott - mondja Móritzné Pusztai Erzsébet. -Kiderült, hogy fontos szerepet játszik életükben a sport, s a legtöbben azért edzik testüket, hogy ne hízzanak el, illetve, hogy izmaik erősödjenek. Elenyésző azoknak a száma, akik nem mozognak naponta. Az első évfolyamosok között még alacsony azoknak a száma, akik sportolnak, de ahogy idősödnek a tanulók úgy nő a sport iránti szeretetük is. Az iskolában pedig többféle lehetőség van a tanórán kívüli sportra, például focizni, kosarazni, asztaliteniszezni, röplabdázni is tudnak a gyerekek, de táncra is van lehetőség.

- A programunkon belül nemcsak a sport, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívjuk a figyelmet - veszi át a szót dr. Füredi Árpádné. - A felmérésből kiderült, hogy a gyerekek előnyben részesítik a tészta- és húsféléket, azonban a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás a háttérbe szorul. Ezen az idei félévben zajló programjainkkal szeretnénk változtatni. A célunk ugyanis az, hogy ösztönözzük a gyerekeket az egészséges életmódra, továbbá, hogy csökkenjen a túlsúlyos tanulók száma.

Németh Róbert igazgató is próbálja ösztönzi a tanulókat a sport szeretetére. Testnevelő tanárként tudja, hogy hatalmas ebben az iskola felelőssége, hiszen alsó tagozatban lehet a mozgás alapjait elsajátíttatni a tanulókkal, s kialakítani mozgáskultúrájukat.

- Nálunk is vannak olyanok, akik felmentést kérnek testnevelés alól - emeli ki az igazgató. - Ám erre jó okuk van, hiszen az allergiásoknak és azoknak, akik látásproblémákkal küzdenek nem ajánlott a testnevelés. Akik pedig mozgásszervi gondokkal küzdenek, gyógytornánra járnak. Azonban olyan tanulóink is vannak, akik nem szívesen vetkőznek le órán mások előtt, nekik mindig vannak indokaik arra, hogy éppen miért nem tudnak az adott napon tornázni. Erre is van megoldásunk, hiszen az iskolában minden emeleten elhelyeztünk kettő szobabiciklit, így erre utcai ruhában is bárki ráülhet. Egyébként úgy látom, hogy több az iskolában több a túlsúlyos lány, talán azért, mert a legnépszerűbb sport nálunk a foci, s erre inkább fiúk járnak.

Az igazgató hozzáfűzi, nem abban látja a veszélyt, hogy nem szeretnek mozogni a gyerekek, hanem abban, hogy sokat ülnek a számítógép előtt. Amíg a szülő nincs otthon, a gyerek az internettel és a játékokkal köti le magát, naponta egy-három órán át. Hétvégén pedig ez az arány még magasabb lehet, s a gép előtt töltött percek elveszik az időt a mozgástól.

A Váci Mihály utcai általános iskolában a hatodik A osztályosok többsége szereti a sportot. Tanórán kívül naponta általában még egy órát mozognak a gyerekek Fotó: Szendi Péter
Módos Tibor, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója szerint a legtöbb tanuló középiskolás korban is élvezettel vesz részt a testnevelés órákon, de mint mindig, ez alól is akad néhány kivétel.

- A diákok egész nap ülnek a padokban, s a legtöbbnek jól esik egy kis testmozgás - folytatja az igazgató. - Sok tanulónk nem elégszik meg az iskolai testmozgással, hanem sportkörökben is edzi a testét. Vannak páran, akik egészségügyi okok miatt felmentést kapnak tornaóra alól, de évente csak négy-öt ilyen diákunk van. Nekik én személyesen adom ki a felmentést az órai edzés alól.

Felmentéseket szoktunk adni még baleset utáni lábadozás idejére, a lányoknak a menstruáció alatt, illetve a szülő is kérheti gyermeke felmentését. Persze mindig vannak olyanok, akik arra hivatkoznak, hogy otthon hagyják felszerelésüket, velük nem tudunk mit kezdeni. Sokat hangoztatjuk, hogy a fizikai aktivitás a gyermek- és ifjúkorban a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez is szükséges. Ezenkívül az ebben a korban megszerzett fittség hozzájárulhat a felnőttkori nagyobb aktivitáshoz, s megelőzhető a betegségek kialakulása.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell (Bajdó Bettina)

A sport minden életkorban az egészséges életmód fontos része kell, hogy legyen. Betegségmegelőző hatása régóta ismert, s a legújabb kutatások szerint több betegség gyógyításában és utókezelésében is fontos szerepet játszik. Én bevallom, sosem szerettem a testnevelés órákat, s már az is rosszul esett, hogy a tornasorban is leghátul álltam. Gyenge voltam távolugrásból és súlylökésből, lassan futottam, s röplabdázni sem szerettem. Amikor  azonban már nem volt kötelező keretek közé szorítva a testmozgás, rájöttem, élvezni is lehet a sportot. Azóta is rendszeresen edzek, hetente háromszor járok futni, s nem csak a test karbantartása teszem, hanem azért, mert kikapcsolhat közben az ember, s pár órára megszabadulhat mindennapi gondjaitól. Utána pedig úgy érzem, mintha kicseréltek volna, s sokkal nagyobb türelemmel állok a hétköznapi kihívások elé.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése