Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 11., hétfő

A NYÁRI STRANDOLÁS KÉRDÉSEI

A nyári strandolás kérdései

Az újszülöttek - egy hónapos korig - jobb, ha csak levegőznek. Általában kéthetes kortól javasolható a rendszeres levegőztetés.

Természetesen nyári időszakban nem a legmelegebb déli időpontra essék a séta ideje.

Ilyenkor mindig figyeljünk a kellő öltözetre, ne legyen túlöltöztetve a baba, ne izzadjon, de azért kis ruhácska mindig legyen rajta. Fejére nyári sapkát adjunk.

Az első 1o hónapban nem javasolható a csecsemő strandoltatása, fürdetése.
Későbbiek során a piciknek legyen saját kis medencéje - akár egy műanyag lavór is megteszi -, ebbe töltsünk kellemesen meleg, tiszta vizet, s ha néhány vízi játék is belekerül, az aztán maga a boldogság.

Ezeket a "medencéket" szerencsére magunkkal is vihetjük a strandra vagy bármilyen nyílt víz mellé. A kis kádat ne tegyük sohase a tűző napra, inkább félárnyékba. S ne feledjük: magas faktorszámú napozókrémmel, olajjal kenjük be a testüket. Fejükön legyen kis fehér sapka.

Azokat a csecsemőket, akik még nem tudnak biztosan ülni, csak rövidebb időre tegyük be a "medencébe", méghozzá jó óvatosan. A nagyobbacskák már hosszabb időt is elfürdőzhetnek.

A standokon vannak gyermekmedencék, ezek különböző méretűek, egész sekélyek vagy fokozatosan mélyülők, de előfordul, hogy nagyobb gyermekeknek van csak medence.

Nehéz korhatárt szabni arra, hogy mennyi idős korban kezdhetik a fürdőzést a kicsik. Ez függ a víz hőfokától, tisztaságától. Mindig vigyázzunk arra, hogy a víz, bár gyermekmedencéről van szó, a gyermek magasságához viszonyítva mély lehet. Sohase hagyjunk még a nagyobb gyerekeket, azaz a már "jól járókat" sem felügyelet nélkül. Mint gyakorlő gyermekorvos fel kell hivjam a szülők figyelmét arra a tényre,hogy a strandok a nyári virusos betegségek járványtani melegágyai,és a bazinok számos esetben a bőrbetegségek eredői.Tehát a gyermek mindenképpen járványtanilag exponált helyzetben van.!!!

A strandok mellett ott vannak a nyílt vizek, tavak, folyók, tengerek. Ezekben pici babákat fürdetni nem ideális, de esetleg kicsit megmárthatjuk őket úgy, hogy a felmelegedett testüket nehogy hirtelen érje a hideg. Vigyázzunk arra, hogy ne nyeljen a vízből! A kicsiket gumimatracon vagy gumicsónakban soha, egy másodpercre se engedjük el!

Fontos tudni, hogy mire fektetjük a gyermeket. Alapszabály: mindig tegyünk alájuk valamit, pokrócot vagy lepedőt, az egész pici babákat pedig rövidebb időre a babakocsiban is hagyhatjuk. De ezekre az alkalmatosságokra is rámászhatnak a bogarak, és megcsíphetik a még védekezni sem tudó piciket.

Előfordul sok kicsi, egymás melletti kiütés, melyet pl. okozhat hangya vagy más élősdi.. Van, amikor a csípés nagyon megdagad, duzzadt, meleg, élénkpiros. Különösen kifejezett csípésnyomokat hagynak maguk után a vízpartok lakói közül a szúnyogok.

Ha egy szúnyog véletlenül a szemhéján találja megcsípni áldozatát, már csak azt vesszük észre, hogy szegény babánk a szemét sem tudja kinyitni. Általában ez csak az egyik szemen fordul elő

, A kötőhártya-gyulladás, mely nyáron a strandolási idényben szintén elég gyakori. A kellemetlen jelenségeket bekenhetjük recept nélkül is kapható Fenistil géllel vagy akár Burow kenőccsel.

Erőteljes viszketés, duzzadtság esetén alkalmazhatunk valamilyen allergiaellenes szert, de ezt már csak orvosi javaslatra.

Vigyáznunk kell a már csúszó-mászó picire, nehogy valamilyen eldobott éles tárgyba, esetleg növénybe vagy pl. kagylóba lépjenek. Ha mégis előfordul, fontos, hogy minél hamarabb tisztítsuk ki a sebet.
Lényeges, hogy a melegben itassuk a gyereket. De a limonádé vagy a tea ne legyen se meleg, és soha ne legyen túl hideg. Nehogy beteggé tegyük a babát, s elrontsuk az ő és a mi nyaralásunkat!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése