Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 6., péntek

A NÉGY LEGELTERJEDTEBB NEMI BETEGSÉGRŐL

A négy leginkább elterjedt nemi betegség

Minden bizonnyal megijedtél attól a sok-sok, szexuális úton terjedő betegségtől, amiről az előzőekben szó volt. Természetesen nem baj, ha tisztában vagy a veszélyekkel, de nem kell bepánikolnod.

Az említett betegségek egy része - ilyen például a szifilisz vagy a tripper - rendkívül ritkán fordul elő, tehát annak az esélye, hogy pont olyannal legyél, aki megfertőzhet, rendkívül csekély. De egy szó mint száz: ha óvszert használsz, biztosan védve vagy.

Hogy tudd, mitől védheted meg magad, most közelebbről is bemutatjuk Neked a legelterjedtebb nemi betegségeket.

Chlamydia

A chlamydia baktériumfertőzés, amely nemcsak nehezen ismerhető fel, de sajnos igen gyakori is. A 17 évesek mintegy 10 százaléka fertőzött chlamydiával! Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 17 évesek 30 százalékának még sosem volt szexuális kapcsolata, akkor ez a szám elképesztően magas.

A chlamydiafertőzésnek legtöbbször semmi jele nincs. Esetleg egy kis folyás vagy gyenge alhasi fájdalom. A lányok többségénél ez a fertőzés teljesen panaszmentes. Eközben azonban a chlamydia terjedni kezd a hasüregben, és gyulladásba hozhatja a petevezetéket - ebből megint csak nem észlelhető semmi. Ez a gyulladás a petevezeték elzáródásához vezethet, ami később terméketlenséget okozhat.

A fertőzéstől óvszerrel védhetjük meg magunkat. Emellett a chlamydiateszt segítségével is kimutatható, és antibiotikumokkal kezelhető. Ha óvszer nélkül léptél szexuális kapcsolatba, a következő alkalommal kérdezd meg nőgyógyászodat, hogy ajánlott-e chlamydiatesztet végeztetni. Az óvszer így nemcsak az életedet mentheti meg (AIDS), de megkímélhet a későbbi terméketlenségtől is.

Hepatitis

A hepatitis májgyulladást jelent. A hepatitis tünetei a fáradtság, levertség, illetve a fertőzöttek egy részénél sárgaság is jelentkezhet. Három ismert vírusfajta okozhat hepatitist: az A, B és C hepatitis-vírusok. A hepatitis A többnyire szennyezett víz vagy élelmiszer útján terjed. A hepatitis B leginkább védekezés nélküli szex útján, illetve fertőzött személy vérével kapcsolatba kerülve kapható el - utóbbi egyben a hepatitis C-re is igaz. A hepatitis A és B vírusok ellen már létezik védőoltás, amely több évre szóló védelmet nyújt. A hepatitits B ellen az óvszer is védelmet biztosít.

E betegségek gyógyítása igen problémás. A betegek többsége ugyan magától meggyógyul, azonban a hepatitis B-nél, de leginkább a hepatitis C-nél hosszú távú májkárosodás is felléphet.

Herpesz

Miként a szájon, úgy a nemi szerven is jelentkezhet herpeszkiütés, ez a tipikus, erősen viszkető, folyadékkal teli hólyagocska. Vigyázat, a hólyagban lévő folyadék erősen fertőző! Aki pedig egyszer már megfertőződött, annak örökre a szervezetében maradnak a herpeszvírusok, újra és újra előidézve a kellemetlen kiütéseket.

A herpeszt a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kenőcsökkel lehet kezelni. Jóllehet ez nem gyógyít ki a betegségből, de legalább a kiütést eltünteti. Érdemes a kenőcsöt már a legelső tünetek jelentkezésekor használni.

Gombák

A gombafertőzés felismerhető a szeméremajkak vörösedéséről és duzzanatáról, az égető, viszkető érzésről, valamint a fehér, zavaros folyásról. Ilyenkor gyakran fájdalmat érzel szex közben - nem csoda, hiszen hüvelyed nyílása gyulladásban van. A fiúk ellenben gombás fertőzésüket csak nehezen veszik észre, esetleg a szokásosnál vörösebb makkon megjelenő apró fehér pontok utalhatnak erre.

Gombás fertőzést nemcsak szex közben, de akár az uszodában vagy a szaunában is elkaphatunk, ám a piszkos WC is fertőzési forrás lehet. A nők felének életében már legalább egyszer volt gombás fertőzése.

Szerencsére e fertőzések kezelése egyszerű. Speciális, kevés mellékhatást okozó készítmények segítségével elpusztíthatók a gombák. Ezeket a szereket patikában veheted meg vény nélküli hüvelykúp vagy kenőcs formájában.

http://trendi-fogamzasgatlas.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése