Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 23., csütörtök

TIPIKUS KÉP AZ ORBÁNCRÓL./ERISIPELAS/



LEÍR

2
ÁS

Betegség leírása
Az orbánc a bőr lázas állapottal járó, a felületes nyirokutakat érintő, baktérium okozta fertőző betegsége.
A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok berepedése, a lábujjak közötti gombásodás okozta maceráció, műtéti seb stb.
A baktérium a nyirok utakon terjed, nagyfokú gyulladást okozva. Az orbánc leggyakoribb az alsó végtagon, de a karon vagy az arcon sem ritka. Általában egyoldali. A folyamat a szélén lángnyelvszerűen terjed. Az érintett oldali nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadhatnak.
A típusos tünetek: rossz közérzet, láz, hidegrázás kíséretében az érintett terület bepirosodik, fájdalmassá válik, megduzzad, rajta a bőr feszes fénylő, érintésre fájdalmas, melegebb tapintatú. Sokszor a gyulladás olyan nagyfokú, hogy hólyagok, bevérzések, tályogok és ennek talaján fekélyek alakulnak ki. Gyenge immunrendszerű egyéneken, cukorbetegekben, rossz keringésű illetve nyiroködémás végtagon gyakrabban alakul ki a betegség.
Ha azonos területen egymás után több alkalommal alakul ki orbánc, a nyirok utak tartósan károsodnak és ez nyiroködémához vezet az érintett régióban, leggyakrabban az alsó végtagokon.




#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés: