Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 27., csütörtök

AKTUÁLIS-GYEMEKKORI ALLERGIÁS/ATÓPIÁS/MEGBETEGEDÉSEK

AKTUÁLIS-  Gyermekkori allergiás (atópiás) megbetegedések

Összefoglalás

A légúti allergiás (atópiás) megbetegedések gyakorisága világszerte növekedett a modern társadalom és környezet immunmoduláló hatásának következtében.
 A gyermekkori asthma a legfontosabb kórkép ezek között, a betegek kezelését a WHO alapján négy súlyossági stádium figyelembevételével végzik. A kezelés elõterében a gyulladásellenes (inhalációs steroid) és a hörgõtágító (hosszú hatású béta-mimetikumok) gyógyszerek, utóbbi idõben  ezek kombinált használata áll. A fegyvertár újabb részei a leukotrien antagonisták. Az immunterápia, a környezet és eletmódrendezés mind-mind fontos részei az asthmás gyermek gondozásának. A leggyakoribb atópiás megbetegedés az allergiás rhinitis, melynek újabban szokásossá vált beosztása nem a szezonális és perenniális megkülönböztetésen, hanem a tünetek intermittáló illetve perzisztáló megjelenésén alapszik.

.

Az idetartozó betegségek: .
Az atópiás megbetegedések alcsoportjába tartozik a gyermekkori asthma bronchiale esetek többsége, a szezonális és perennális allergiás rhinitis, az allergiás conjunctivitis és az atópiás dermatitis. A csecsemõkori atópiás dermatitises egyén késõbb gyakran gyermekkori asthmás lesz, majd kamaszkorban szénanáthás tünetek, conjunctivitissel jelentkeznek nála. Ugyanez a folyamat más sorrendben is jelentkezhet; az atópiás betegségek ezen változását atópiás march elnevezéssel illetik.

Tárgyalásunk során az atópiás jellegû allergiás megbetegedéseket (asthma bronchiale, obstruktív bronchitis, allergiás rhinitis, allergiás conjunctivitis) ismertetjük; az atópiás dermatitis tárgyalása meghaladná ezen közlemény terjedelmét.

Asthma bronchiale

Definíció: az asthma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése; a folyamat létrehozatalában számos sejt- és sejtelem, elsõsorban a hízósejt, az eozinofilsejt és a T-lymphocyta – játszik szerepet.
-Az érzékenységet mutató egyénekben a gyulladás ismétlõdõ nehézlégzéses epizódokat, légzési zavart, mellkasi szorító érzést hoz létre, ehhez köhögés csatlakozik, ami leggyakrabban éjjel vagy korán reggel jelentkezik. Ezen tünetek mellett észlelhetõ a kiterjedt, de mértékében változó légáramlási zavar, pontosabban a légáramlás beszûkülése. Ez legalábbis részben akár spontán, akár kezelés hatására megszûnik.

A XX. század második felében rohamosan növekedett világszerte – és így hazánkban is – az asthmás gyermekek száma, ezek kezelése egyre növekvõ kihívást jelentett.
A gyermekkori asthma ma a korosztály leggyakoribb krónikus kezelést igénylõ betegsége. Elõfordulása a technikai civilizáció közepes vagy magasabb szintjén álló országokban – kérdõíves módszerrel kiderítve – eléri az 1 %-tól a több mint 30 %-ig terjedõt. A világ fejletlen országaiban általában alacsonyabb prevalenciát regisztrálnak. Megalapozott bizonyítékok szerint a magas technikai civilizáció, az ún. „nyugati típusú életmód" vagy „higiénia” útján (a gyermekek megóvása az infekcióktól, a védõoltások elterjedtsége, antibiotikumok, az ipari jellegû környezeti szennyezõdés, a manipulált ételekkel való táplálás, az egyénre ható bonyolult kémiai anyagok, stb.) immunrendszerünket modifikálja.
Az asthma kialakulásának mechanizmusa
 Az asthma kialakulására és az exacerbatiók megjelenésére ható fõbb okok:
•           genetikai hatások
•           a méhen belüli életben történõ érintkezés allergénekkel
•           lélegeztetett újszülötteknél és koraszülötteknél kialakuló tüdõkárosodás
•           allergének (inhalatio, étel, stb.) bejutása a szervezetbe (a leggyakoribb allergéneket
•           vírusmegbetegedések (RS-vírus, rhinovírus, coronavírus, adenovírus stb.)
•           fizikai terhelés (elsõsorban futás)
•           légszennyezõdés (SO2, NO2, O3, környezeti dohányzás, dízel-kipufogógázok koromszemcséi, stb.)
•           jelentõsebb meteorológiai változások
•           érzelmi stressz (fõleg nagyobb gyermekeknél)
•           cirkadiánritmus-változás (legtöbb panasz késõ éjjel, kora hajnalban)


Az asthmás gyermekekre jellemzõ elváltozások: az atópia és a légúti hyperreaktivitás igazolása. Az allergéneknek nevezett antigénekkel szemben az atópiás egyén IgE típusú ellenanyagot termel. Atópiás családokból származó újszülötteknél már a köldökzsinór vérbõl emelkedett IgE szint (>0,5 kU/liter) mutatható ki, és az atópiás egyéneknél található össz IgE szint minden életkorban meghaladja a nem atópiásoknál észlelteket. Az össz IgE érték életkor függõ, 10-14 éves korban a legmagasabb, de a 100 kU/l feletti értékek általában már atópiás reakcióra utalnak. Az össz IgE szintbõl csak korlátozott értékû következtetések vonhatók le.

Az atópiás állapot kimutatása: azonnali típusú bõrpróbák a legfontosabb légúti allergénekkel, esetleg étel allergénekkel kiegészítve az allergizáltság (IgE típusú ellenanyag) kimutatásának leggyorsabb és legolcsóbb módja; 2-3 évesnél kisebb gyermekeknél értéke valamivel korlátozottabb, kifejezett ekcémánál nehezen kivitelezhetõ, olykor az ismételt karcolások túl nagy emocionális reakciót váltanak ki a gyermekeknél. A vizsgálat lényege: a rovarok fullánkjának behatolását utánzó igen felületes szúrás; a teszt allergén oldat ezen át szivárog be a bõr felületes rétegeibe (prick teszt). Az elõbb említett esetekben, vagy a bõrpróba eredmények megerõsítésére igénybe vehetõ az IgE típusú specifikus ellenanyagok semiquantitativ vizsgálata a vérbõl.

Az atópia mellett az asthmás gyermekekre jellemzõ a hörgõ hyperreaktivitás is.
Az asthmás egyénre nemcsak az jellemzõ, hogy a kívülrõl jövõ ingerekre a normál egyéneknél hamarabb és nagyobb mértékû légúti konstrikcióval reagál, hanem az is, hogy a légutak kalibere egy napon belül is nagyobb mértékben ingadozik, mint az egészségeseknél. Ha a FEV1-et vagy a PEF értékét mérjük, akkor ezen betegeknél az 1 napon belüli különbségek gyakran elérik, vagy meghaladják a 20%-ot.

Az asthma bronchiale klinikai megjelenése a következõ:
•           az anamnézisben ismétlõdõ, gyakran láztalan, köhögéses (sokszor éjszaka), fulladással, nehézlégzéssel és sípolással járó rohamok szerepelnek,
•           fizikális vizsgálatnál a légúti obstrukció jeleként a tüdõvolumen megnõ, ennek következtében a tüdõk feletti kopogtatási hang dobozos jellegû, a rekeszek mélyebben állnak, a bordák lefutása vízszintes, a mellkas hordó alakú,
•           a szûkült légutakban, amelyeket sûrû, gyakran szívós nyák tölt ki, a kilégzés megnyúlik, az átáramló levegõ hangjelenségeket hoz létre, amelyeket sípolás és búgás formájában észlelünk,
•           a súlyos akut asthmás szakaszban a kifejezett nehézlégzés jeleként orrszárnyi légzés, orthopnoe, a légzési segédizmok használata, tachycardia, esetleg tachypnoe a jellemzõ; az oxigén szaturáció csökkenhet és súlyos helyzetben széndioxid retenció is bekövetkezhet,
•           nagyon súlyos asthmások, különösen a régebbi esztendõk még szerényebb kezelési lehetõségeinél, nagy mennyiségû és tartós szájon keresztüli steroid kezelésben részesültek; ezek a gyermekek gyakran mutattak jelentõs súly- és hosszfejlõdési retardatiot, vagy a steroid mellékhatás jeleként cushingoid küllemet; mellkasi deformitások (pl. tyúkmellkas) kialakulása is gyakoribb volt náluk.

Az asthma bronchiale diagnózisának felállításához még a következõ vizsgálatok tartoznak:
mellkas rtg.: típusos esetben fokozottan légtartó, világosabb tüdõmezõ, mélyebben álló rekeszek és vízszintes lefutású bordák; elõfordul, hogy a szívós, lument eltömeszelõ nyákdugók, valamilyen kisebb vagy nagyobb tüdõrészt a légzésbõl kizárnak, innen a levegõ felszívódik és atelectasiák keletkeznek.
                        Az asthma bronchiale természetes lefolyását jellemzi, hogy a betegek kb. 2/3-a a pubertás idejére látszólag gyógyul, majd egy részüknél felnõttkori recidiva következik be; végül is a betegek kb. fele válik teljesen tünetmentessé, a többiek nem teljesen gyógyulnak meg és a teljes cohors 15 %-a érdemi asthmás panaszokkal éli le életét.

Az asthma kezelésének gyakorlata
A biztonsággal felállított asthma diagnózisán és a súlyosság szerinti besoroláson alapszik a kezelés, amelyet 3 alapvetõ lehetõség kombinációjából állítunk össze:

•           A környezeti allergének és az asthma exacerbációt kiváltó (ún. trigger) faktorok lehetséges eltávolítása; az asthmás állapotot kiváltó légúti – elsõsorban virális – infekciók megoldható mértékû elkerülése.
•           A légúti gyulladás és a következményes tünetek gyógyszerekkel történõ megelõzése, illetve kezelése.
•           Specifikus immunterápia (allergén vakcináció), régebbi nevén hyposzenzibilizálás alkalmazása.

Az asthma gyógyszeres kezelése
Ez egyszerû módon a beteg panaszainak regisztrálása és a legalapvetõbb légzésfunkciós adatok segítségével történik. Ezen iránymutatás világszerte – szegényebb országokban is – jól alkalmazható, hiszen gyakorlatilag nem igényel eszközöket és nem jár költségekkel. Az asthma ellenes gyógyszerek jelentõs részét inhalációs úton közvetlenül a légutakba juttatjuk be. Ennek elõnye, hogy a szer közvetlenül a hörgõkbe jut, oda, ahol hatását kifejti. Így jóval kevesebb gyógyszerre van szükség és a jótékony hatás akár perceken belül is jelentkezhet. A rövid és hosszú hatású béta-mimetikumoknál ez a szisztémás alkalmazáshoz képest kevesebb mellékhatást és gyorsabb hatást jelent. Az inhalációs steroidok pedig a mellékhatásoktól való lényegi mentességet hozzák magukkal a szisztémás (tablettás, injekciós) készítményekkel szemben. Hasonló módon juttatjuk be az anticholinergikumokat és az újabban forgalomba kerülõ hosszú hatású bétamimetikum + inhalációs steroid kombinált készítményeket, továbbá a ma már alig használt cromoglycatokat.

Az asthma krónikus gyógyszeres kezelése

A heveny panaszok megszüntetésére elsõsorban a rövid hatású béta2 agonistákat naponta legfeljebb 3-4-szer alkalmazzuk. Miután a hosszú hatású hörgtágítók között is van olyan (formoterol), amelyik perceken belül hat, a rövid hatású és hosszú hatású béta agonisták elkülönítése már kevéssé egyértelmû. Alapelv, ha a beteg jól van, akkor három hónap múlva a kezelés csökkentése jön szóba.

Az 5 év alatti gyermekeknél az elõzõekben megadott gyógyszeres ajánlás kis mértékben változik, de a lépcsõbe sorolásnál a légzésfunkciós értékeket – miután nem meghatározhatók – nem lehet figyelembe venni.

Az inhalációs steroidok jelentik az asthma legfontosabb kezelési lehetõségét. Segítségükkel – valamennyi nemzetközi ajánlásban szereplõen – az asthmás történések alapját képezõ gyulladást lehet csökkenteni. A korszerû készítmények megfelelõ bejuttatási eszközökkel hatékonyak, a mellékhatások pedig minimálisak vagy egyáltalán nincsenek. Általában a gyermekek asthmájánál alacsony vagy közepes adagban (100-400 µg/nap) jól tolerálhatók, a súlyosabb betegeknek ennél többet is kell adni, de a steroid emelésnél a kiegészítõ hosszú hatású beta-mimetikum hozzáadása jelenti általában a kedvezõ megoldást. Az ilyen adagú alkalmazás mellett a mellékvese kéreg szupresszió elmarad, a növekedés, - ha átmenetileg lelassul is – helyre áll és utána a várható felnõtt magasságot érik el a betegek. Az utóbbi években éppen az elõbb említett kedvezõ együttes hatást figyelembe véve kombinációs készítményeket hoztak forgalomba, amelyek inhalációs steroidot és hosszú hatású beta-mimetikumot együttesen tartalmaznak. Ezek elõnye az egyszerûbb alkalmazás (egy beszívás kettõ helyett), a jobb compliance, bizonyos szinergetikus hatások, stb. az ún. GOAL (Gaining Optimal Asthma controL) vizsgálat – mely fluticasont + salmeterolt tartalmaz – az ilyen kezelési mód határozott elõnyét mutatta, a csak steroid terápiával összehasonlítva2. Az azonnal ható formoterol a budesoniddal kombinálva rugalmas, a betegség tüneteihez alkalmazkodó kezelést tesz lehetõvé.

Az orális vagy parenterális steroid kezelésére a jól beállított asthmás gyermekeknél csak kivételesen kerül sor, és akkor is igen rövid ideig van rá szükség. Az asthma krónikus gyógykezelésének legújabb, lényeges gyógyszerei a leukotrien hatást módosító szerek. Ezek közül Magyarországon a leukotrien receptor antagonisták használata alakult ki.

Specifikus immunterápia (allergén vakcináció)
A specifikus immunterápia (SIT) az allergiás betegségek kezelésének hatékony, integrált része, amelyben nagy tisztaságú specifikus allergént tartalmazó vakcinát emelkedõ adagban, majd megfelelõ fenntartó dózisban évekig alkalmaznak a betegség tüneteinek és súlyosságának mérséklése, a gyógyszeres kezelés veszélyeinek és költségeinek csökkentése, valamint az allergiás beteg életminõségének javítása érdekében. A SIT célja specifikus immunológiai tolerancia indukálása az alkalmazott allergénnel szemben.

Az asthmás roham kezelése
Az asztmás kezelés, amennyiben otthon történhet, és a beteg nincs túl súlyos állapotban, elsõsorban a béta2 agonistáknak - a rövid, illetve gyors hatásúaknak - a viszonylag bõséges adásából áll. A beteg 1 vagy 2 ún. puffot szív be belõlük és ezt 20 percenként 3-szor megteheti. Az ez után kialakuló helyzet lesz a további kezelésnek és a tennivalóknak az alapja.
A gyermekkori asthma kezeléséhez már jelenleg is kiváló gyógyszerek és egyéb eljárások állnak rendelkezésünkre, amelyek segítségével ugyan az asthmát meggyógyítani nem tudjuk, de a betegek túlnyomó részének kiváló életminõséget, közel panaszmentes mindennapokat tudunk biztosítani. Amiért ez nincs mindig így, az annak a következménye, hogy a betegek lehetséges optimális kezelését az orvosok gyakran nem írják elõ, és a betegek a javaslatokat pontatlanul és részlegesen hajtják végre.

Obstruktív bronchitis
A betegség sokszoros összefüggést mutat az asthmával és számos nomenklaturális problémát is felvet. Általában vírusfertõzés (RS vírus, parainfluenza vírus, adeno- esetleg rhinovirus) mutatható ki kórokként. A szerzõk olykor bronchitis spasticanak, bronchitis asthmaticanak vagy az angolszász irodalomban wheezy bronchitisnek nevezik.

Ma a leghelyesebb ezt a kórképet olyan, általában vírus eredetû, tünetegyüttesnek tartani, amelynek hátterében ott lehet az asthma differenciáldiagnosztikájában említhetõ úgyszólván valamennyi kórkép. Ha egy csecsemõnél vagy kisdednél minimálisan háromszor elõfordult, akkor elég nagy a valószínûsége a hosszabb ideig fennálló, megmaradó obstruktív megbetegedésnek.

Allergiás rhinitis      
          
A WHO az allergiás rhinitist a fõ krónikus légúti betegségek közé sorolja prevalenciája, az életminõségre, az iskolai teljesítményre, a gyermek gondozójának életvitelére gyakorolt hatása, gazdasági terhe, az asthmával, a sinusitissel és más társuló betegségekkel (conjunctivitis, otitis media, nasalis polyposis, alsólégúti fertõzések, fogászati rendellenességek, malocclusio) való kapcsolata miatt.

Definíció
Az allergiás nátha (rhinitis allergica) az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának allergén- expozíciót követõ, sejtes beszûrõdéssel járó, IgE közvetítette allergiás gyulladása, melyben az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés tünetei közül legalább egy, hetente több napon keresztül, napi egy vagy több órán át fennáll.
Az allergiás rhinitis olyan egyéneknél alakul ki, akik tartós IgE választ adnak bizonyos allergénekkel való találkozáskor. Ez a tulajdonság genetikailag meghatározott. Az allergiás rhinitist általában az jellemzi, hogy a panaszok szezonálisan, vagy egész éven át jelentkeznek. A betegek jelentõs részénél - fõleg a szezonális formában - allergiás conjunctivitis is csatlakozik hozzá.

Epidemiológiai adatok
A betegség a civilizált országok legnagyobb részében rendkívül gyakori, a benne szenvedõk száma az adott területen talált asthmásokénak 2-3-szorosa. Kezdete legtöbbször a gyermekkor második felére, az adolescens és fiatal felnõttkorra esik. Ennek ellenére 10 év alatti gyermekeknél sem ritkaság. Az elõfordulás különbözõ országokban változó, a lakosság egészére vonatkozóan 8-10 vagy ennél is több százalék, az adolescensekre és fiatal felnõttekre vonatkozóan pedig elérheti a 15-20 %-ot is. Magyarországi adatok szerint 10 % feletti (akár 17 %-os) elõfordulással kell számolni. Hazánkban a gyermekek szénanáthája az elmúlt 20 évben vált népbetegséggé.

A betegség pathomechanizmusa az orrnyálkahártyában zajló allergiás gyulladáson alapszik. A betegség klinikai képét a következõk jellemzik: orrfolyás, orrviszketés, tüsszögési rohamok, orrdugulás. Ezeket a tüneteket egészíti ki viszketés a fülben vagy a torokban. A csatlakozó conjunctivitis részletezését az errõl szóló alfejezetben adjuk meg.

Fizikális vizsgálattal bizonyos jellegzetes arctünetek észlelhetõk: infraorbitalis sötét gyûrû, az orr dörzsölése miatt megjelenõ horizontális orredõ, az orrtájék gyakori dörzsölése. A betegség enyhe formája nem befolyásolja az életvitelt, a súlyosabb formák a gyermekek játékát, iskolai teljesítményét korlátozzák, fõleg az orrdugulásos forma zavarja az éjszakai pihenést, a szájlégzés miatt szájszárazságot okoz, a beteg nem lázas, de annak érzi magát (szénaláz); fejfájás, koncentrációhiány komplikálja az elõbbi tüneteket. A betegség szezonális formája általában minden évben ugyanazon idõben lép fel, a kórok a pollen. A betegség perenniális formáját a házipor atka, az állati tollak és szõrök, ritkábban a penészgombák okozzák. A tünetek azonosak a szezonális allergiás nátháéval, de általában az orrdugulás a kifejezettebb és a szemviszketés ritkán okoz problémát.

A betegséget számos éven át szezonális és egész esztendõn át tartó (perenniális) formára osztották fel. A WHO 2001-ben keletkezett ajánlása (Management of Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma, ARIA) a felosztást a panaszok tartama és súlyossága alapján határozta meg (4. táblázat). A kórkép leírásában a tünetek mellett figyelemmel van az életminõséget érintõ problémákra is7.

Az allergiás rhinitis kezelése
Az asthmához hasonlóan a kezelés a kiváltó tényezõk lehetséges csökkentésén, a gyógyszeres terápián és az allergén vakcináción (immunterápia) alapul.
•        Az eltávolítható allergéneket távolítsuk el vagy jelenlétüket korlátozzuk
•        Az allergiás náthás gyermeknek a sportolást meg lehet engedni, a szükséges mértékû gyógyszerelés mellett.
•        A gyakori hajmosás, a szem kimosása allergéneket távolíthat el és csökkenti a gyulladásos mediátorok mennyiségét, különösen, ha szempanaszok is vannak.
Gyógyszeres kezelés
•        A gyermekek perenniális/perzisztáló allergiás nátháját a felnõttekéhez hasonlóan kezelik, de az orális szteroidot mindig mellõzik.
•        A gyógyszeres kezelés algoritmusát az 5. táblázat tartalmazza. Sikertelenség esetén gondosan kell mérlegelni a differenciáldiagnosztikai lehetõségeket, áttekintve a beteg compliance-ét. A részletes betegoktatás, valamint a gyógyszerek bejuttatásának gyakorlása nélkülözhetetlen része az allergiás nátha kezelésének.

Specifikus immunterápia
A specifikus immunterápia (allergén vakcináció) akkor indikált, ha
•        a szenzibilizálódást okozó allergénnel kapcsolatban IgE mediált kórkép igazolható, (a bõrpróba pozitivitása korrelál a tünetekkel),
•        a szezonális allergiás rhinitis tünetei legalább két szezon óta jelentkeznek,
•        a perenniális panaszok hat hónapnál hosszabb ideje tartanak,
•        a haszon/kockázat arányt minden esetben meg kell fontolni,
•        az allergének száma limitált (egy vagy két klinikailag releváns allergén),
•        a farmakotherápia és az elkerülési rendszabályok elégtelenek.

3-4 éven át tart a prolongált remisszió reményével kecsegtetõ immunterápia. Egyes adatok szerint csökkenti az új szenzibilizációkat és az asthma kialakulásának valószínûségét. A rovarcsípés allergia immunterápiája mellett ezen kezelési mód ebben a kórformában a legsikeresebb.

Nagy dózisú sublingualis/lenyelt immunterápia az injekciós immunterápia hatásos alternatívája, ennél csak igen ritkák a nem kívánt reakciók (szájviszketés, gastroenteritis).

Prognózis
Az allergiás rhinitis prognózisa jó. Elõfordulásának gyakorisága a serdülõ- és a fiatal felnõttkorban a legmagasabb. Késõbb a betegek egy része tünetmentessé válhat. Kedvezõtlen prognózist jelent, ha a rhinitisen kívül asthma bronchiale, atópiás dermatitis is jelen van, valamint, ha a beteg dohányzik.

Allergiás conjunctivitis
Az allergiás conjunctivitis gyakori kísérõ betegsége az allergiás rhinitisnek, atópiás mechanizmusú kórkép. Az allergiás conjunctivitist jellemzi a szezonálisan vagy néha egész éven át fellépõ váladékképzõdéssel, szemvörösséggel és conjunctivális viszketéssel járó állapot.
A megbetegedés háromféle klinikai formában prezentálódik:
Szezonális allergiás conjunctivitis: vizes szemváladék, szemvörösség és conjunctivalis viszketés jellemzi; a betegség a látást nem alterálja.

Terápia: nem szedáló antihisztamin az enyhe tüneteknél elegendõ, a mastocyta stabilizáló szerek kiválóan csökkentik a panaszokat. Nátrium cromoglycat tartalmú cseppek naponta négyszer adva hatásosak; a szem gyakori vízzel való kimosása meglepõen jó eredménnyel jár, eltávolítja idõlegesen a pollent és a mediátorokat; a lokális steroid kezelés általában felesleges és a súlyos mellékhatások miatt csak szoros szemorvosi indikáció és felügyelet mellett jön szóba; a lokálisan hatásos antihisztaminikumok, és mastocyta stabilizálók jó eredménnyel alkalmazhatók. de a majdnem mindig egyidejûleg meglévõ allergiás rhinitis gyakran képez ilyen indikációt.

Perenniális allergiás conjunctivitis: ugyanilyen panaszok, azonban az egész éven keresztül tartanak és legtöbbször csupán kisebb mértékben jelentkeznek. Leggyakrabban a házipor atka okozza, de egyéb perenniális allergén is létrehozhatja.
Terápia: ugyanaz, mint a szezonális formában, immunterápia csupán conjunctivitis miatt itt sem indokolt.

Vernalis keratoconjunctivitis: fiúgyermekeknél 5-15 éves kor között szokott elõfordulni. A betegnél egyéni és családi atópia van és sokféle bõrpróba pozitív. A keratitis miatt a betegség kezelése és gondozása szemész szakorvos feladata, mert a cromoglycat mellett általában nem kerülhetõ el a lokális steroid kezelés.
Valamennyi allergiás conjunctivitises formánál kötelezõ a szemészeti konzílium igénybevétele, hogy a differenciáldiagnosztikai problémákat megoldjuk.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése