Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 28., péntek

HOGYAN ADJUNK GYÓGYSZERT A BABÁNAK ??

Hogyan adjunk gyógyszert a babáknak?


A gyermekek sokkal érzékenyebbek a gyógyszerekre, mint a felnőttek: ha rossz dózist adunk nekik, vagy rossz időpontot választunk a gyógyszer beadásához, az nem csak hatástalan, de még ártalmas is lehet a baba számára! Hogyan járjunk el körültekintően a gyógyszer adásakor?
Először is, érdeklődjünk az orvosság felől! Beszéljünk róla az orvossal, illetve a gyógyszerésszel! Ha a doktor írta fel, tudakoljuk meg, mi is az pontosan, illetve milyen mellékhatásai lehetnek! Tudjuk meg, milyen hamar jelentkezhetnek mellékhatások, illetve mennyi ideig kell szedni a gyógyszert!
Szedhető-e más orvossággal együtt, melyet a gyermeknek már adunk? Mi a teendő, ha elfelejtünk beadni egy adagot? Hol, milyen hőmérsékleten tárolandó a gyógyszer: hűtőben, szobahőmérsékleten? Beletehető-e esetleg valamilyen ételbe, hogy a baba könnyebben megegye? Lehet-e bevenni éhgyomorra?
Számos gyógyszert csak akkor ajánlott bevenni, ha a gyomor tele van. Vannak orvosságok ugyanis, amelyek utóbbi esetben jobban felszívódnak. Van-e még valamilyen különös tudnivaló a gyógyszer szedése esetén, például, távol tartani a gyermeket az erős fénytől az orvosság alkalmazása alatt?
Legyünk benne biztosak, hogy megértettük, hogyan és mikor kell a gyógyszert beadni, mielőtt alkalmazni kezdjük azt! Ha nem felírt gyógyszerről van szó, hanem szabadon megvásárolhatóról,akkor is kérjük ki orvos vagy gyógyszerész véleményét! Ez különösen fontos, mert ha nem gyermekadagról van szó, baj lehet! Tudni kell, hogy mekkora adagot szabad bevennie!

Beszéljünk róla, ha van a csecsemőnek valamilyen allergiája! A gyógyszer adagolását illetően, mindig tartsuk be a használati utasítást - figyelmesen olvassuk el azt, és ne térjünk el tőle!
- Az is fontos, hogy a baba a korának és a testsúlyának megfelelő adagot kapja. Legyünk tehát tisztában azzal, mekkora a gyermek súlya!
Ha nem értjük vagy nem egyértelmű az utasítás, kérjük a gyógyszerész vagy az orvos segítségét! Jól nézzük meg, hogy néz ki az a gyógyszer, hány darab pirula van például egy levélen, így könnyebben elkerülhetjük, hogy véletlenül kihagyjuk egyszer a beadását vagy esetleg kétszer adjuk a be az orvosságot a csecsemőnek.
A folyékonyakat rázzuk fel, mielőtt kinyitjuk az üveget! Ne keverjük össze a teáskanálnyi mennyiséget az evőkanálnyival! Nem mindegy, főleg egy baba esetében! 
-A megfelelő adagolás kulcsa, a megfelelő mértékegység. Természetesen mindig egy átlagos evőkanálról van szó, ha például evőkanállal kell adagolni.
Nem számít, hogy nekünk esetleg valamilyen speciális forma vagy méret van otthon. Általában kaphatók is az orvosságok beadásához kanalak. Létezik kifejezetten ilyen célra használatos fecskendő is, amellyel sokkal biztosabbak lehetünk benne, hogy a gyógyszer a baba szájába került és le is nyeli azt.
Ne adjunk több gyógyszert a gyermeknek, csak mert úgy gondoljuk, a javasolt mennyiség nem lesz elég! 
-Sose kombináljunk, ha egyszer más van az utasításban leírva! A dózisokat, a még biztonságos adag alapján írják elő, nem a betegség súlyossága alapján.
Ne adjunk más gyermek számára felírt, vagy más babánál alkalmazott gyógyszert saját gyermekünknek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az neki is megfelelő, ha pedig váratlan mellékhatást tapasztalunk, azonnal hívjuk az orvost! Amennyiben véletlenül mégis elvétettünk egy adagot, valószínű, hogy nem lesz a csecsemőnek baja, de azért a biztonság kedvéért kérdezzük meg a doktort, mi a teendő!

Mit tegyünk, ha nem akarja bevenni?

Gyakori persze, hogy a baba elutasítja a gyógyszert, különösen, ha rossz az íze. Kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, milyen folyadékba érdemes beletenni az orvosságot, hogy a gyermek biztosan megigya azt, mert ha olyasmibe tesszük, amelynél előfordulhat, hogy nem issza meg az egészet és így nem a megfelelő adagot kapja, az természetesen nem jó!
A tabletta formájú orvosságot bele lehet törni almaszószba, joghurtba.
- Végül, de nem utolsósorban: ne mondjuk a gyermeknek azt, hogy amit kap, „édesség”! Gondoljunk bele, hogy egy óvatlan pillanatban egy egész doboz gyógyszert vehet magához, mert félretájékoztattuk! Ne játsszunk ilyesmivel!
- A hűtőben tartandó orvosságot is zárjuk el megfelelően, hogy ne férhessen hozzá csak úgy!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése