Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 27., csütörtök

ÖLTÖZTETÉS

Öltöztetés


Az újszülött öltöztetése nem egyszerű feladat: a kezek, lábak állandó mozgása megnehezíti a gyakorlott kismama dolgát is. Hogyan oldja meg mindezt a kezdő édesanya?

A csecsemő öltöztetéséről általában

Vannak ruhadarabok, melyek illenek minden méretű újszülöttre. A legtöbb babaruhát a gyermek kora és hozzávetőleges magassága alapján méretezik be. Gyermekünk először valószínűleg nem szorul a nagyobb számokra, de néhány héten belül már bele is nő a következő méretbe. Ritkán akadnak óriási babák, akik a rögtön a második méretbe születnek.
Az újszülött öltöztetése és vetkőztetése elég fárasztó feladat, ezért először tetszetős ruhadarabok helyett legalább kezdetben minél egyszerűbb ruhadarabokat válasszunk, a gombokat és szalagocskákat inkább későbbre tartogassuk.
-Részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez könnyen áthúzható a baba fején. A comb belső felén patentos rugdalódzó megkönnyíti a pelenkázást. A lábnál záródó kezeslábasok elejét veszik a megfázásoknak és könnyedén lecserélhetőek. 

Ha lányunk születik, könnyen abba a kísértésbe esünk, hogy mindjárt a kezdettől csinos ruhákba öltöztessük.
- A csinos ruhácskák sajnos, koránt sem praktikusak a kisgyermekeknél. Felgyűrődnek, és kényelmetlenné teszik a fekvést, engedik a baba derekát megfázni, és csak útban vannak amikor a baba mászni kezd. Célszerűbb az ilyeneket későbbre, és akkor is a különleges alkalmakra tartogatni. A csipkés kabátkák és kendők mindenképpen kerülendők, mert a pici ujjak beszorulhatnak a lyukakba.
Ahogy a baba cseperedik, színes kezeslábasokat és játszóruhákat vásárolunk a rugdalódzó helyett. Ezek praktikusak, és mindkét nemű gyermekek számára használhatók.
-A játszókák, melyek rendszerint lábuktól megfosztott rugdalózók könnyed viseletek, mert lehetővé teszik a baba szabad mozgását.
-Általános szabály, hogy soha ne válasszunk pontosan illeszkedő ruhadarabot, mert a baba bámulatos ütemben fejlődik, és hamar kinövi ezeket.
- Ha meleg az idő olyan ruhát kell adnunk a babára, ami kellemesen hűvösen tartja, és ha kimegyünk a napra sose felejtsük el befedni a fejét is. A hideg időre szánt kültéri viseleteknek mindig elég bőnek kell lennie ahhoz, hogy ráhúzhassuk a mindennapos viseletre. 

Mindig a baba kényelme legyen az elsődleges szempont.
-A ruhák anyaga olyan legyen, hogy jól bírja a gyakori mosást, hiszen a babát néha napjában többször is át kell öltöztetni. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat, ezek előnyösek a gyermek bőre és hő háztartása szempontjából. Mosásnál kerüljük az erősen vegyszeres mosóporokat, mert ezek irritálhatják a baba bőrét. Mindig nagyon ügyeljünk a megfelelő alapos öblítésre.
Számítsunk rá, hogy napjában 3-4 váltás öltözékre is szükség lesz, ezért célszerű olyan ruhadarabokat vennünk, melyeket könnyen, lehetőség szerint gépben kimoshatunk. Nézzük meg a ruha címkéjét, mielőtt megvásárolnánk és kerüljünk minden olyan darabot, mely különleges gondoskodást igényel. 

Meg fogunk lepődni, milyen gyorsan növekszik a baba élete első 12 hónapjában. Válasszunk olyan ruhadarabokat, amelyekben még nőhet is a baba. A tipegő korosztálynál is a praktikusság legyen az elsődleges szempont, és különleges alkalmakra csak egy-két darabot tartogassunk.
A lábbelinél arra ügyeljünk, hogy a baba lábujjait soha ne kényszerítsük szűkös lábbelibe. Rendszeresen győződjünk meg arról, hogy a harisnyák, rugdalódzók elegendő teret biztosítsanak a baba lábujjának a mozgásra. 

Amíg a baba járni nem kezd, nincs szüksége igazi cipőre. Puha, könnyű anyagból készült cipőcskét húzzunk a lábára. Amikor arra kerül sor, hogy a baba első cipőjét kiválasszuk, érdemes olyan helyen megvenni, ahol külön foglalkoznak baba-cipőkkel, és így a baba lábának hossza és szélessége szerinti megfelelő cipőt tudjuk beszerezni, a baba korának megfelelő talppal és betéttel. Ha megengedhetjük magunknak a természetes anyagból készült cipő a legjobb választás.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése