Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 20., csütörtök

KELL-E SZEMÜVEG

Kell az a szemüveg?

·                                 2010.04.11.
Körülbelül minden ötödik gyermeknek szüksége lenne szemüvegre, de sok szülő nem tudja felismerni a látásromlást. Pedig vannak egyértelmű jelek.

Ha gyermek gyakori fejfájásra vagy égő szemre panaszkodik, nem biztos, hogy csak fáradt - ezek a tünetek a szem fénytörési hibájának vagy egyéb látászavarnak is lehetnek a jelei.
A fénnyel szembeni fokozott reakciót sem lehet mindig a világos színű, fényre érzékenyebb szem számlájára írni. Ez is jelenthet látászavart. Ha a kisgyermek képnézegetés,rajzolás vagy színezés közben szinte minden alkalommal túlságosan közel hajol a papírhoz (iskolás korban, ilyen közelről olvas vagy ír) mindenképpen érdemes egy szemorvost felkeresni.


Mikor menjetek szemészhez?

Akinek nincs baj a gyermeke látásával, természetesnek tartja, hogy a bölcsődékben, óvodákban nincsen kötelező szemészeti szűrés. Ugyanakkor a szemüveges gyermek anyukái szinte kivétel nélkül mind azt mondják, kevesebb ideig kellene hordania a kicsinek a szemüveget - és sok esetben talán nem élete végéig - ha időben észreveszik a látásromlást.



"Ha a gyermekorvos az újszülöttnél mindent rendben talál, elég nyolc-tízhónapos korban elvinni a gyereket az első szemészeti szűrésre - A következő vizsgálat óvoda előtt, olyan két és fél- és háromévesen esedékes, majd iskola előtt mindenképpen szükséges egy harmadik vizsgálat."


A szülő számára nem minden fénytörési hiba megléte nyilvánvaló. Gondolj például arra,
hogy a gyermek egyik szeme jó, ezért ő soha nem panaszkodik arra, hogy valami baj van, míg a másik szemén nagy fénytörési hiba van, ami miatt ez a szeme esetleg már tompalátó is.





A látásélességet leginkább a fénytörési hibák határozzák meg, melyet többféle módon lehet kiszűrni. Az egyik leggyakoribb mód a számítógépes vizsgálat: a gyermek az állát és a homlokát a gépbe támasztva egy színes képet nézeget - közben a gép végzi a dolgát. 

A legpontosabb módszer a régóta bevált skiaszkópia. A szemorvos vizsgálat előtt olyan szemcseppet csepegtet a gyermek szemébe, amely a szem belső izmainak működését kikapcsolja, így pontosan meghatározható a szem fénytörési hibája egy skiaszkópnak nevezett kézi műszerrel.


Miért fontos a kezelése?

Ha a fénytörési hiba javítása nem történik meg
, a gyermek már a távolra látáshoz is alkalmazkodni kényszerül, és idővel kancsalítani kezd. A betegségnek nagy veszélye, hogy a kancsalító szem tompalátóvá válik, amelynek látásélessége az élet folyamán a továbbiakban semmilyen kezeléssel nem javítható.


Ha szemüveg kell...

Fontos, hogy a gyermek pozitívan álljon leendő szemüvegéhez, mert csak így tudja majd azt a megfelelő ideig és jól viselni. A kislányoknál talán könnyebb a helyzet, hiszen egy szép szemüvegkeret olyan lehet számukra, mint egy ékszer.


A jó szemüveg hozzánőhet a gyerekhez

"A kisfiam 10 hónapos kora óta szemüveges és minden nap hordja. 3-4 éves koráig korbácsszáras volt neki, aztán négyévesen ő választhatta ki a "rendes, sima szárast"és soha nem volt vele bajunk. Szerintem az a lényeg, hogy rugós legyen a szár, mert ha nem az, könnyen törik." - mondja Kriszta, akinek már teljesen természetes, hogy nyolc éves fia szemüveget hord.


Mit kell tudnia egy jó gyermekszemüvegnek? 

A gyermekszemüvegnek nemcsak a jó látást kell szolgálnia, hanem a jó viseletet is. Fontos, hogy ne irritálja a bőrt, könnyen illeszkedjen, lágy, biztonságos, és viseléskor stabil legyen.
Számít a méret is: általában, minél kisebb a lencse, annál kevésbé korlátozza a gyermek szabad mozgását. Az enyhén színezett üvegek a gyermekek a mindennapi életben kiválóak, mert nem engedik, hogy sok fény haladjon át a retinán.


Hogyan szoktasd hozzá a szemüveghez?

Először is magadban kell elrendezni a dolgot - ugyanis a szülők nagy része nem szeretné, ha gyermeke szemüveges lenne. Ha a felnőtt megérti, hogy fontos, akkor nem lesz gond - ahogy a fogmosásra, vagy sapkafelvételre való rászoktatással sem volt.
Ha minden nap következetesen visszaadod a gyermekre a szemüveget, előbb-utóbb hozzászokik a viseléséhez. Természetesen fontos a kényelmes és csinos keret. Erre muszáj pénzt áldozni, hiszen hónapokig viseli a kicsi. 


Szemerősítő torna

Az egyik leggyakoribb gyermekkori szemprobléma az elégtelen szemtengely-összetartás. Az összetartási elégtelenségben szenvedő gyerekek elmosódottan vagy kettősen látnak, gyakori fejfájás gyötri őket, s látási problémájukból adódóan nehézségeik támadhatnak az olvasás és általában a figyelem terén.
Kezelésére több módszer is elterjedt: gyakran orvosi kezelés-fejlesztés szükséges, de sokszor elég az otthon is elvégezhető szemtorna.

A legfontosabb, hogy mozgásban legyen a gyerek szeme. Erre kiválóan alkalmas például egy hinta, vagy olyan játék, ami előre-hátra vagy jobbra-ballra megy. Ezeket a mozgó eszközöket kell, hogy a gyermek figyelemmel kísérje több percen át.
A kisebbeket ölbe is lehet venni, és velük együtt jobbra-balra hintázni, és közben egy megbeszélt tárgyat figyelni. Ez nagyon jót tesz a szemnek.

Ezek a kis "gyakorlatok" a nap bármely szakában beilleszthetők a gyermek életébe, és egy külföldi felmérés szerint három hónap alatt a szem 40 százalékos javulása érhető el vele.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése