Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 27., csütörtök

FELTÜNŐEN SZÉLES HÜVELYKUJJ-CORNELIA DE LANGE SZINDRÓMA

FELTÜNŐEN SZÉLES HÜVELYKUJJAK-CORNELIA DE LANGE SZINDRÓMA

Cornelia de Lange szindróma  egy, ismert genetikai rendellenesség, ami súlyos fejlődési zavarokhoz is vezethet.  A gyermek fizikai és szellemi fejlődését is érintheti. Pontos előfordulása nem ismert, de a becslések szerint 1, a 10.000-30000.
Tünetei-
-Cornelia de Lange szindróma diagnózisát a klinikai tünetek alapján fel lehet állitani. A  rendellenességek az  enyhe formáktól a súlyosig vátozhatnak..
Cornelia de Lange szindrómára jellemző a lassú növekedés születés előtt és után, értelmi fogyatékosság, ami általában súlyos. A csontrendszeri rendellenességekkel járó esteknél jellemző arcvonásokat észlelünk valamint a végtagok,karok,kezek ujjak deformitásai. / szinte biztos diagnosztikai jel a széles pelóta szerű hüvelykujj. Az arcra jellemző az  ívelt szemöldök amely gyakran összenő középen ,hosszú szempillák, alacsonyan ülő fülek, kicsi, széles körben elhelyezkedő fogak.  Sok érintett  gyermeknél észlelhetők viselkedési zavarok amik hasonlóak az autizmushoz. További jelek és tüneteket észlelhetünk.pl túlzott testszőrzet (hypertrichosis), szokatlanul kis fej (microcephalia), halláscsökkenés, alacsony termet, és emésztőrendszeri problémák.
IKONOGRÁFIA
1-Széles láb hüvelykujj


2-Széles kéz hüvelykujj-csökevényes VI-dik ujjal


3- Dizmorf arckifejezés, dús középen összenőtt szemöldök,kicsiny orr



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése