Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 24., hétfő

MILYEN A JÓ GYEREKCIPŐ ??

Milyen a jó gyerekcipő?


A gyerekek 98%-a egészséges lábakkal jön a világra, de a felnőttek 60%-ának valamilyen láb-deformációja van. Az ilyen jellegű deformációk már gyerekkorban kialakulnak és okozóik a nem megfelelő lábbelik. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres lábmérés és a minőségi lábbeli. Ezért  fontos a lábhossz és a bütyökszélesség mérésével meghatározni az egyéni arányos lábméretet. A lábat rendszeresen méretni kell – ezt tanácsolja Dr. Leonhard Döderlein, vezető ortopéd főorvos, a Heidelbergi Ortopéd Klinikáról.
Mi a feltétele az egészséges, erős lábak kifejlődésének.

Miről ismerhetünk fel egy egészséges gyerekcipőt?
A jó gyerekcipő megfelelően illik a lábhoz: a megfelelő cipőhossz a lábhosszból és ráhagyásból adódik össze. A ráhagyás a növekedési és a mozgási térből adódik. A mozgási tér a lábujjak számára biztosít elegendő helyet a lépésnél, hogy a cipőorr ne nyomja a lábujjakat. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a cipő talpa rugalmas legyen, amely egyaránt segíti a lábat a járásban és a lábakat oldalról is megtartja. A cipőnek és a lábnak rugalmas egységet kell alkotnia.

Tehát a rugalmas talp jobb, mint a kemény?

Az emberi láb sajátossága, hogy az izületek és a vádli izmai a járásnál a külső behatásokra rugózással reagálnak. A járást csak a rugalmas talp teszi lehetővé. A kemény talp csak a felnőtteknek készített egészségügyi cipőknél hasznos.

A gyerekcipő hossza mellett miért fontos a szélesség?


Mivel a láb a járás és az állás közben széltében és hosszában is mozdul, a cipőnek ezt az oldalsó mozgást is figyelembe kell vennie. A láb első része az elrugaszkodáskor szélesebb. Ha a cipő nem hagyja meg ezt a mozgásteret, akkor megnyomódik a bütyök.

Egy gyerek meg tudja magának állapítani, hogy nyomja-e a cipő vagy sem?

A gyerekeknek általában jóval magasabb a fájdalomküszöbük, mint nekünk, így előfordul, hogy míg mi, felnőttek a kényelmetlen cipőket nem tűrjük sokáig, addig a gyerekek zavartalanul hordják azokat tovább is. Ennek következtében észrevétlenül alakulhatnak ki nyomási pontok és egyéb problémák. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek rendszeresen meg kell vizsgálniuk a cipőt és a lábat, figyelni kell az esetleges piros foltokra a lábak külső és belső oldalán, a lábujjizületekre, a lábujjhegyekre és a sarokrészre is.

Egy gyereknek milyen gyakran van szüksége új cipőkre?

Új cipőre van szükség, ha a régi cipő már nem illik megfelelően a lábra. Itt nemcsak a láb hosszára, de a szélességére is gondolok. A növekedéssel, illetve a testmagasság mérésével egyidejűleg a cipő megfelelő méretéről és formájáról is meg kell győződnünk.
. A kutatók a legmodernebb technológia segítségével vizsgálják az ember járását: infravörös kamerával vizsgálják a porcokat járás közben; mérik az elektromos feszültséget, amely az izmokban keletkezik. Ez az ún. instrumentális járás-analízis lehetővé teszi, hogy precízen dokumentálják a járás folyamatát, és segít, hogy hatékony terápiával gyógyítsák azoknak a járását, akiknek az – pl. gyermekkori lábsérülés miatt – problémát jelent.

Milyen gyakran kell a gyerekek lábát megmérni?

Ahhoz, hogy a gyerek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2-3 havonta meg kell mérni. 2-3 éves korban a gyerekláb ugyanis évente körülbelül két, három méretet nő: óvodás- és kisiskolás korban kettőt, később pedig 1 vagy 2 méretet.

Vegyünk a gyereknek inkább egy mérettel nagyobb cipőt, hogy később belenőjön?

Ezt az eljárást – habár nagyon elterjedt – nem ajánlom, hiszen a nagyobb cipő nem csak túl hosszú, de túl széles is lehet; így a járásnál nem ad a lábnak elég tartást. A cipő nem mozog együtt a lábbal, ami negatívan befolyásolhatja a láb fejlődését.

Mi történik akkor, ha a gyerek túl nagy, vagy túl kicsi cipőt hord?

A túl kicsi cipők, amellett, hogy nyomják a lábat, a járásképet is befolyásolhatják, hiszen akadályozzák a lábat a járásban. A nagyobb méretű cipők esetében pedig a láb ide-oda csúszkál a cipőben, akadályozva így a láb és a cipő harmonikus együttmozgását.

Miért nem hordhatják a gyerekek az idősebb testvérek kinőtt cipőit?

A használt cipők olyanok, mint annak a lábnak a tükörképei, amelyek jártak benne. Ezek a cipők olyan gyűrődéseket, használati jegyeket tartalmaznak, amelyek nem egyeznek meg az új lábéval. A használt cipők mérete hosszban és szélességben is csak ritkán jó.


A drága cipők mindig jobbak?

Ha mindazok a feltételek megvannak, amiket az első válaszomban említettem, akkor az ár nem számíthat.

Mit tehetek még annak érdekében, hogy a gyerekem lába a lehető legjobban fejlődjön?

Mivel a láb és lábujj deformáció a felnőttkorban nagyon elterjedt jelenség, külön figyelmet kell szentelni gyermekkorban a lábak és a lábujjak egészséges fejlődésének. Tény, hogy minél többet tornáztatjuk a lábakat, annál erősebbek lesznek. Adott esetben hasznos lehet a lábtorna. A járás folyamatában a legfontosabb és egyik legérzékenyebb szerv a talp. Ezért tanácsos, hogy a gyerekek sokat szaladgáljanak mezítláb. A gyerekcipők nem akadályozhatják a lábat és a lábujjakat a szabad fejlődésben. Kiképzésükben és használatukban azt az érzést kell kelteniük, mint amikor a gyerek mezítláb jár.

.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése