Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 11., kedd

EGYÜTTES FELELŐSSÉG GYERMEKEINKÉRT-AZONNALI SZIVHALÁL

Együttes felelősség gyermekeinkért - Azonnali szívhalál


A hirtelen szívhalál a vezető halálokok között szerepel. A szív azonnali megállása nemcsak az idősebb, hanem igaz nagyon csekély mértékben a fiatalabb korosztályt is érintheti.

A kamaszok hirtelen szívhalálát gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek okozzák. Egy szívleállásból, esetleg egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes. 

A kardiológusok véleménye az,hogy a kisgyermekeknél és a kamaszoknál nagyon ritka a hirtelen szívleállás, a szívroham kockázata. A statisztikai adatok alapján 100 ezerből csupán 3-4 gyermeknél fordulhat elő. A betegségek hátterében gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek vagy szívizomgyulladás áll. Éppen ezért, ha a családban fiatal korban előfordult már szívinfarktus vagy azonnali szívhalál, akkor érdemes odafigyelni és az érintett gyerekeknek kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket sem, minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha valamilyen fokozott igénybevétel hatására, legyen az akár egy tornaóra, vagy edzés - eszméletvesztés fordul elő. A megfelelő figyelem a szülő részéről megkérdőjelezhetetlen, azonban a pedagógusoknak is meg kell tenniük mindent, hogy elkerüljék a tragédiát. Különösen igaz ez a testnevelésszakos tanárokra, edzőkre, hiszen ők azok, akik intenzívebb megterhelés közben kísérhetik figyelemmel a gyerekek reakcióit.
-Amennyiben fizikai stresszhelyzet alatt veszti el az eszméletét egy fiatal, az jele lehet annak, hogy a háttérben komolyabb szívbetegség húzódik meg.

Ebben
a járvány dúlta időszakban pedig különösen oda kell figyelni az esetleges rosszullétekre. Egy magas lázzal járó vírusfertőzés ugyanis szívizomgyulladást is eredményezhet, ez a szövődmény pedig könnyen tragédiához vezethet.
-Ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, egy vírusfertőzés után komolyan kell vennie a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát, „elesettségét”. Ki kell derítenie, hogy ezek az árulkodó jelek csak és kizárólag a vírusfertőzésnek tulajdoníthatóak, vagy esetleg valamilyen szívprobléma okozza ezeket.

Bármilyen edzés, vagy testnevelés óra alkalmával megtörténhet az azonnali szívleállás, amelyet követően az első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés.
- A szívhalált követő 10. percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása, a 10. perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye.  

A tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak nagyban növelhetik az életben maradás esélyeit, még akkor is, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját
. Ebben az esetben elég lehet egy élet meghosszabbításához, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolunk a beteg mellkasára. Ezzel akár 5-10 percet is nyerhetünk addig, amíg a mentők a helyszínre érnek. Igaz ugyan, hogy a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a vérkeringés fenntartásával megelőzhetjük a komoly agykárosodás kialakulását, és nem utolsó sorban megmenthetjük a beteg életét.

Amennyiben a szülő, vagy bármelyik érintett tapasztal olyan tüneteket, amelyek egy esetleges jövőbeni szívleállást eredményezhetnek, úgy minél előbb el kell vinni a gyermeket a háziorvoshoz, majd a gyermekkardiológushoz
.
-A szakember a fiataloknál is pontosan ugyanazokat a korszerű vizsgálati módszereket használja, mint a felnőtt betegeknél. Az EKG, a mellkasröntgen, vagy a szívultrahang segítségével, biztonsággal megállapítható, hogy van-e bármilyen szívbetegségre utaló jel, vagy csak téves riasztásról van szó. 
- Nem szabad egy szívleállásból, esetleg egy tragikus szívhalálból azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes. A sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

Amennyiben a fiatal rendszeres sporttevékenységet végez, versenyszerűen sportol, abban az esetében kiemelt jelentőségű a rendszeres sportorvosi ellenőrzés. Való igaz, hogy egy tragédiát nem lehet százszázalékosan kivédeni, azonban a folyamatos kontrolnak igen nagy jelentősége van.

Mindenképpen oda kell figyelni az árulkodó jelekre, ugyanakkor a sportot és az egészségesebb életet kell választani. A gyorséttermi, valamint a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztásnak kerülése, a dohányfüst-mentes életmód mind-mind elősegíthetnek egy hosszabb, teljesebb életet. Ez utóbbit pedig már gyerekkorban meg kell alapozni, hiszen ahhoz, hogy valaki egészséges felnőtt legyen, előbb egészséges gyermeknek kell lennie.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése