Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 19., szerda

MI OKOZZA A PELENKA KIÜTÉST ??

Mi okozza a pelenka kiütést?


1-
2-

Számos oka lehet a pelenka dermatitisznek.. Az első és legfontosabb a bőrfelületek állandó  “érintkezése”és ennek a következményei./helyi irritáció,pangás,fertőzés/ A bőr érintettsége változhat az enyhe bőrpírtől (hasonló jellegű a leégéshez) az erózióig, a bőr felső rétegének a kisebesedéséig..
              Bőrfertőzéseknek a  leggyakoribb kórokozói. Baktériumok (Staph és Strep) és az élesztőgombás (Candida).. Klasszikus leírás szerint az  impetigo közé sorolják a kis (1-2 mm) apró hólyagokat, amelyek általában könnyen megnyilnak
-Candida pelenka dermatitis. A kiütésekre jellemző az élénk piros bőr egy sor különálló 2-4mmm “műhold” alakzatu  bőrelváltozással,ami olykor összefolyó tendenciát mutat.
-Ezzel szemben a kontakt dermatitis, Candida általában csak  a bőr ráncaiban gyűrődéseseiben található,  gyakran beleértva az egész anális régiót.A fertőző okok pelenka dermatitiszek esetében általában diagnosztizálhatók csupán klinikai inspekció alapján Ha kétségek állnak fenn a laboratóriumi,bakterologiai vizsgálatok döntenek.
Allergiás reakciók kevésbé gyakori okai a pelenka kiütésnek.  Az allergének általában a babaápoló szerek a pelenkák és a törlőkendő. Ezek a felületek kedvező helyei a bőrpír a felületes hólyagok, és erózió keletkezésének.
-Vannak nagyon ritka okai pelenka kiütésnek.  Szokatlan fertőzések, anyagcsere és táplálkozási hiányállapotok,  immunhiányos állapotok és rosszindulatú betegségek.
-Sajnos, gyermekkel való szexuális visszaélésről is emlitést kell tennünk.
-Forró vízbe való fürdetés és az elégtelen higiéne is hozzájárulhat a bőr gyulladásának a létrejöttéhez.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése