Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 10., hétfő

FULDOKLIK A GYERMEK.MIT TEGYÜNK??

Fuldoklik a gyermek. Mit tegyünk?


Az elmúlt napokban két fulladásos gyermek-haláleset borzolta a kedélyeket. Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?
Hirdetés
„Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a félrenyelt tárgy méretétől,elhelyezkedésétől” -A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.”

A félrenyelés legfőbb tünete a hirtelen kezdődő köhögés, fulladás. Amennyiben a gyermek hangosan köhög, a köhögés előtt képes levegőt venni, hallhatóan sír, hangot ad ki, vagy beszél és folyamatosan éber, akkor a szülő legfőbb feladata, hogy a gyereket megnyugtassa, és további köhögésre bíztassa. Ilyenkor ugyanis a köhögés segíthet leginkább a félrenyelt idegen test kimozdításában. Ebben az esetben a szülőnek nem kell mindenáron beavatkozni, például a gyerek hátát veregetni, mert azzal akár rosszat is tehet, ha a kimozdulás következtében az idegen tárgy még rosszabb helyre kerül, és esetleg teljes légcsőelzáródást okoz.

Eszméletén lévő, de nem hatásosan – alig hallgatóan, vagy némán köhögő – gyermeknél a szülőnek, felügyelőnek először 5 hátütést kell alkalmaznia.
- Ha ez nem eredményes, acsecsemőnek 5 mellkasi lökést, az 1 évnél idősebb gyereknek 5 hasi lökést adjunk.
- Ilyenkor menjünk gyerek a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét.
- Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába,
-Bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a gyerek ki tudja köhögni, vagy ki tudja köpni. Ha ez nem sikeres, akkor azonnal mentőt kell hívni.


Eszméletlen gyermek esetén a gyermek száját kinyitva meg kell nézni, hogy látunk-e eltávolítható tárgyat.
- Ha igen, akkor azt egy mozdulattal ki kell mozdítani.
-Az alsóbb légutak esetén az újraélesztés esetén használt mellkaskomrpesszió alkalmazandó.
-Ha egyedül vagyunk, 1 perces újraélesztés után hívjunk mentőt, ha segítség is van kéznél, azonnal tárcsázza a 104-et.

Eszméletvesztés esetén a legfontosabb, hogy a szülő, vagy a jelen lévő felügyelő mindenképp tegyen valamit, hiszen a légzést, keringést mindenképp újra be kell indítani.
- Ilyenkor az idő döntő tényező, mert a folyamatok csak egy pontig visszafordíthatóak, az azonnal megkezdett újraélesztés pedig sokszor nagyobb esélyt ad a betegnek.
- Jó, ha a jelen lévő felnőtt ismeri a technikát, de ha nem, az sem baj, csak cselekedjen! A legfőbb cél, hogy oxigénhez juttassuk a legfontosabb szerveket – agyat és szívet – amíg a mentő a helyszínre érkezik.
 A legfontosabb szabály a 30-2,ami azt jelenti, hogy 30 mellkaskompresszió után 2 erőteljes befújás következik. Csecsemőknél szájból orrba és szájba, gyermekeknél szájból szájba kell fújni. A fújás kb. 1 másodpercig tartson. Aki nem tanult újraéleszteni, annak segít a mentőszolgálat diszpécsere, aki telefonon keresztül vezényli az újraélesztést”


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése