Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 15., szombat

GÉNJEINK HATALMA...

 GÉNJEINK HATALMA…. 
A XXI-dik század embere ha valamit ad magára, be kell tekintsen a genetikai kelléktárába. Ezt a kelléktárat alakítani lehet, de alapvetően  megváltoztatni nem. A hajlamok ,nemcsak a kimutatható orvos- genetikai kórképekre jellemzők, hanem a szellemiség,lelkiség úgymint a tehetség a jó vagy rosszindulat,a segíteni akarás,a szeretet,az erkölcsi limitek,a jellem,gerincesség. Hogy ki leszel –hiszékeny örökös prédája a társadalomnak-avagy –mindenre fittyet hányó,öncélú,fondorlatos rókája--Annak idején amikor valakinél hosszasan vagy megismétlődően egy-egy rossz tulajdonság minduntig visszatért,a környezete azt mondta hogy benne van a vérében- Mindezt már századokra,évezredekre visszamenően kibölcselkedte az emberi társadalom.
                                A genetikai csomag alján még  rosszabb ízű, sőt pajzánabb dolgokat is lehet találni ami már anyagilag és erkölcsileg is ártalmas a közösségekre. Hajlamosak vagyunk arra hogy a gének-ilyen jellegű vonatkozásait/ az a jó,kiváló,életrevaló/ csak bizonyos kategóriájú embercsoportok-történelmi kellékének tekintsük. Pedig a mindennap becsapott,áthazudott emberek bölcsessége, sok esetben döntőbb,mint az emberi  együttlét  szabványrendszerét  tudatosan kijátszó,imponáló köntösei mögé rejtőzött álnokhad bűnei-
                                Mint kezdő gyermekorvos nem akartam sajátommá tenni a determinizmus kitételeit. Azt vallottam hogy a pedagógia,a környezet megoldhatja az esetek többségében, az ilyen jellegű problémákat.
                                Hosszú emberi és orvosi  tapasztalatom  abban a hitben győzköd már manapság,hogy minden egyén magán hordja a –genetikai védjegyét vagy emblémáját ami az emberi méltóság egyszóval a humánum bizarr társadalmi variánsainak jegyét viseli.
                                Egyedül a céltudatos  alkotás és munka, és esetleg egy nagyon feddhetetlen környezet család,iskola,társadalom/ tartós hatása alakíthat,modulálhat egy személyt./Részlet –Alkotás Kényszere-/
Bauer Béla



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése