Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 27., csütörtök

A GYERMEK ÖLTÖZTETÉSE

A gyermek öltöztetése


A kezdő édesanyáknak gondot okozhat a gyermek öltöztetése. Nehéz megtalálni az arany közép-utat, hogy olyan darabokat adjunk a kicsire, hogy melege se legyen, de ne is fázzon. Mindig az évszaknak megfelelően kell öltöztetni! Nem jó, ha fázik vagy leizzad, mert könnyen megbetegedhet. Nyáron lengébben, tavasszal, ősszel és főleg télen rétegesen öltöztesse!
A kisgyermek bőre még nagyon érzékeny. Az állandó mozgás következtében kipirul, verejtékezik. A pamut alapanyagú ruhák felszívják az izzadságot, és nem irritálják a bőrt, ezzel szemben a műszálas ingek, trikók rátapadnak, rossz nedvszívók, viszketést váltanak ki. Ezért fontos, hogy azok a ruhadarabok, amelyek közvetlenül érintkeznek a kicsi bőré­vel, pamutból készüljenek.
Érdemes olyan alsóneműt választani, ami takarja a fenekét és a dereka alját. Télen és hűvösebb időben kislányoknál és kisfiúknál is elengedhetetlen a harisnyanadrág vagy a hosszú szárú, pamut alsó viselete. 
A nadrágok, szoknyák közül azokat részesítse előnyben, melyek a derekáig felérnek vagy kantárosak. A lényeg, hogy a dereka ne látszódjon ki, mindig védje a ruha.
Olyan cipőt válasszon gyermeké-nek, amely biztosítja a láb ideális helyzetét, tehát erős kérgűt, amely jól tartja a bokát, egyúttal hajlékony a talpa. A lábbeli lehetőleg bőrből legyen. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező cipő rugalmasságot, kényelmet és megfelelő szellőzést biztosít a növekvő lábnak.
A kicsi könnyen felfázhat, ha hideg kövön üldögél, mezítláb szaladgál, vagy lábfejét tartósan hideg éri. Ez hólyaghuruthoz és vesemedence-gyulladáshoz vezethet, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak, kezelésük pedig hosszú ideig tart. 
Ügyeljen arra, hogy a lába soha ne legyen hideg.
-A sapka kötelező, télen vastag, kötött vagy polár anyagból készültet válasszon, amely fedi a homlokát és a fülét, nyáron – a hőguta elkerülése miatt – még akkor is legyen a kisgyermekén vékony sapka, ha árnyékban van.

(gondolkodjegeszsegesen.hu)
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése