Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 13., csütörtök

LEGGYAKORIBB TÉVHITEK A PATTANÁSOKRÓL

A leggyakoribb tévhitek a pattanásokról



        A zsíros ételek és a csokoládé pattanásossá teszik a bőrt. A megfelelő étrend fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ám ezzel együtt is a csoki vagy a zsíros ételek pattanásokkal összefüggő hatása merő tévhit.
Az egyetlen olyan élelmiszeralapanyag, ami az aknés bőr állapotát befolyásolja, az a jódozott konyhasó. Ha bőrön látható hatása van ránk valamilyen élelmiszernek, akkor érdemes az étrendünkön változtatni, mert ez általában allergiás reakciót jelez.
        Csak a fiatalok pattanásosak.Egyes ritka esetekben már újszülötteknél is megfigyeltek pattanásokat, és vannak olyanok is, akiknél az első pattanások csak felnőttkorban tűnnek fel. A legtöbb ember viszont kinövi a pattanásosságot, de a nők esetében nem ritka, hogy a menopauzáig is elhúzódik ez a folyamat. 
        Az akné gyógyítható.Egyelőre nem gyógyítható, viszont már most is kiválóan kezelhető.
        A nem megfelelő higiénia okozza a pattanásokat. Az aknét nem kosz vagy zsírosodás okozza. Ezért a legrosszabb stratégia az, amikor a pattanásos bőrt valaki túltisztítja és így kiszárítva a bőrt csak tovább rontja a helyzetet.
        A napozás javíthat a pattanásos bőrön. Sajnos nincs arra bizonyíték, hogy a nap jótékonyan hatna a pattanásos bőrre. A napsugárzás bőrkárosító hatásai viszont jól ismertek. Ráadásul a pattanás elleni szerek jó része érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarakkal szemben, így kockázatosabb hosszabb ideig a napon tartózkodni. 
        Békén kell hagyni a pattanásokat. Sok értelme nincs ennek a vélekedésnek, hiszen senki sem szeret bőrhibákkal mutatkozni, és ma már számos olyan szer létezik, amellyel az aknés bőr kitűnően kezelhető.
        A pattanásokat a stressz okozza. A stressz nem okoz bőrhibákat, de a pattanásosság kiválthat stresszt.
        Semmit nem tehetünk a hegesedés ellen. Sokak problémája a hegesedés, amit az egykori pattanások hagynak maguk után. Ma már azonban nem kell feltétlenül heges bőrrel élni. Egyrészt, a modern pattanások ellen használatos szerekkel a megelőzés hatékonyabb és jobb, mint valaha, másrészt a már meglévő hegekre is több megoldást ismer a bőrgyógyászat.
        Az akné egy fertőzés. A pattanás olyan rendellenesség, amit több tényező okoz, elsősorban hormonális és genetikai okokra vezethető vissza.
        Az akné csupán szépséghiba. Nem csupán bőrhiba, hiszen állapotától függően befolyásolhatja a hangulatunkat is, a társas érintkezési hajlandóságunkat és súlyos esetben akár depresszív reakciókat is kiválthat.
        Nyugodtan abba lehet hagyni a kezelést, ha eltűnt a pattanás. Önállóan nem szabad abbahagyni a gyógykezelést, csak, ha azzal a bőrgyógyásszal is konzultáltunk. A túl korán abbahagyott kezelés ugyanis oda vezethet, hogy a tünetek ismét jelentkeznek, mint ha mi sem történt volna.
        Az aknét a szex és az önkielégítés okozza. Ez e legrégebbi tévhit, ami a pattanásokkal összefüggően kering. Igaz, a tesztoszteron nemi hormonnak nagy szerepe van az akné kiváltásában, annak semmi köze a pattanások felbukkanásához, hogy valaki aktív szexuális életet él, vagy sem.  
·                                  

·                                          


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése