Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 22., szombat

SZŰLÉS ALATTI ANYAI SÉRÜLÉSEK

Szülés alatti anyai sérülések


Gyakran a szülést követően megváltozik a nő nemi szerve, a hüvelybemenet kitágul, a méh megsüllyed, esetleg vizelet-visszatartási rendellenességek lépnek fel. Sokan ezeket természetes jelenségnek vélik, pedig valójában sérülések következményei.

 

Régi gátrepedés, hüvely- és végbélsérv


Különösen nagy magzat, gyors vagy éppen forszírozott szülés, szülésbefejező műtétek során gátrepedés jöhet létre. Ennek "megelőzésére", a hazai orvosi gyakorlatban gátmetszést végeznek. A gátrepedések döntő többsége azonban éppen a rosszul ellátott metszések következménye. A szüléskor a gátmetszés és a seb ellátása korántsem steril körülmények között történik. Ezért előfordulhat, hogy a sebzés nem forr össze, a varratok eltávolításakor a gát kisebb-nagyobb részen szétnyílik. A szétnyílt sebszélek behámosodásával az összeforrásra más nincs esély. Ekkor nevezik a gátrepedést "elöregedettnek". Az elöregedett gátrepedések zavarokat okoznak a házaséletben és a hüvelyt fokozottabban teszik ki fertőzés veszélyének.

A mellső hüvelyfal kitágulásával a hüvely és a hólyag közötti kötőszövet elvékonyodik, meggyengül. A hólyag a hüvely felé beboltosul. Ezt nevezik hólyagsérvnek. Hólyagsérv keletkezésekor a húgycső megtörik, a hólyag sohasem tud teljesen kiürülni. A hólyagban megmaradt, pangó vizelet újra meg újra befertőződik, idült hólyaghurut alakulhat ki.

Végbélsérv kapcsán a hátsó hüvelyboltozat süllyed meg, a végbél kitágul, székletürítési zavarok jelentkezhetnek. A végbélsérv lényegesen ritkábban okoz panaszokat.
A régi mély gátrepedés, a hólyag- és végbélsérv kezelése hüvelyplasztikai műtéttel történik
. Ilyenkor a megnyúlt hüvelyfalból, babérlevél alakban annyi szövetet távolítanak el, melynek vízszintes összevarrásával a hüvelyfalak visszanyerik eredeti feszességüket. A hólyag alapját szabaddá kell tenni, a hólyagot pedig a normális helyzetében, speciális varratsorral rögzíteni kell. A műtét alkalmas a házasélet harmóniájának helyreállítására, az állandó hüvelyfertőzések, hólyaggyulladások és az inkontinencia megelőzésére.

 

Inkontinencia


A hólyagsérv másik kínos következménye a vizelet-visszatartás képtelensége (inkontinencia).
-Ennek két alaptípusa, a stressz- és a késztetéses inkontinencia. Közülük a stressz-inkontinencia vezethető vissza hólyagsérvre. A stressz szó az elnevezésben természetesen nem lelki stresszre, hanem hirtelen hasűri nyomásfokozódásra utal. Köhögésnél, tüsszentésnél, nehéz tárgyak megemelésénél a beteg vizelete el-elcseppen.
- Később már a lépcsőn járás is gondot okoz. Az inkontinencia legsúlyosabb formájában a vizelet spontán is csorog.
A stressz inkontinencia hatékony gyógyítása is csak műtéttel lehetséges.. Ez történhet hüvelyplasztikai műtét során, Ezen kívül számos más műtétet is kidolgoztak. Mivel a hólyagsérv sok esetben csak a változókori kötőszövet-sorvadáskor jelentkezik, a gyógyulás a kötőszöveteket regeneráló hormonpótló kezeléssel tehető teljessé.

 

Nyakcsatorna repedés


A magzat megszületését követően az orvos alaposan átnézi a méhszájat, ellenőrzi, hogy történt-e nyakcsatorna sérülés. Ha szükséges, a repedéseket még a szülőágyon ellátja. Olykor előfordul, hogy a varrat mégis szétnyílik, esetleg a repedést nem ismerték fel. Ilyenkor, a szülést követő hetekkel a nyakcsatorna tág, egyik vagy minkét oldalán felhasadt. A méhnyak ilyenkor nem képes megvédeni a nyakcsatornát, esetleg a méhet a fertőzésektől.
Idült gyulladás, gennyes váladékozás következik be, mely a következő terhességet megakadályozhatja. Ha a terhesség mégis létrejön, gyakori a nyakcsatorna-elégtelenség, mely, jellemzően a félidőben, fájdalommentes burokrepedéssel kezdődik.
- A nyakcsatorna repedést tehát meg kell operálni, ha olyan fokú, hogy az a következő terhességet veszélyezteti. A rekonstrukciós méhszájplasztika lényege a régi, behámosodott sebfelületek felfrissítése (tulajdonképpen a hámosodott sebfelület lemetszése), majd a repedés széleinek öltésekkel történő rögzítése.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése