Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 17., hétfő

A VERŐEREK TÁGULATÁNAK VESZÉLYEI

A VERŐEREK TÁGULATÁNAK VESZÉLYEI

 

Aneurysma ruptura - életet veszélyeztető súlyos állapot

A verőerek tágult szakaszainak, az ún. aneurysmáknak egyik legnagyobb veszélye az elvékonyodott érfal megrepedése (aneurysma ruptura). Függetlenül attól, hogy az értágulat a hasi, mellkasi, agyi ereken, esetleg a végtagokat ellátó érben, vagy a szív körüli koszorúserekben található, rupturája mindenképpen azonnali orvosi beavatkozást igénylő életveszélyes állapotot jelent.
Az aneurysmák gyakran (85%-ban!) egészen a megrepedésükig nem okoznak tünetet, észrevétlenek. A beteg maga sem tud létezésükről.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik 
Bár időnként előfordul, hogy egy nagyra növő értágulat a környező szervek nyomása miatt okoz panaszt. Pl. ha az agyi erek tágulata a látóidegek kereszteződési pontjához közel található, akkor féloldali vakság, látótér kiesés, vagy egyéb látászavar jöhet létre.

Repedés a főverőér mellkasi szakaszán

Ha a megrepedő érszakasz a főverőér mellkasi szakaszán található, akkor hirtelen fellépő, igen erősmellkasi fájdalmat érez a beteg, ami gyakran a nyakba, a karokba, valamint a hátba sugárzik. A hasonló tünetek miatt kezdetben sokszor szívrohamra gondol a beteg.
Ahogy a repedés terjed, úgy kúszik a fájdalom is lefelé, a has irányába. A szívverés felgyorsul, de a megszokott helyeken, pl. a csuklón vagy a lábháton alig érezhető.
A vérnyomás is alacsony és gyorsan tovább esik. Orvosi beavatkozás nélkül a beteg hamar sokkos állapotba kerül és meghal. A kórházban a rupture igazolását követően műtét során állítják helyre a sérült érszakaszt.

Repedt ér az agyban

Ha a megrepedt érszakasz az agyban található, akkor a ruptura bekövetkeztekor ütésszerű nagyon hirtelen jelentkező fejfájást érez a beteg, amit hányinger, hányás, szédülés, nem ritkáneszméletvesztés kísér.
Az ér megrepedésének következtében ún. subarachnoidealisvérömleny keletkezik, ami roncsolja az agyszövetet illeve növeli a koponyán belüli nyomást.
A betegek közel egyötöde nem éli túl az agyi aneurysma megrepedését, de azoknál is nagy a valószínűsége a súlyos komplikációknak, akik az első sokkot szerencsésen átvészelik.
A leggyakoribb szövődmény ilyenkor az újravérzés vagy az erek görcsös összehúzódása, az ún. érspazmus. Mindkettőnek az első vérzést követő 14 napon legnagyobb a valószínűsége, ezért – bár az álláspont nem egységes – sok szakirodalom a mielőbbi műtéti beavatkozás mellett teszi le a voksát.
A vérzés maga epilepsziás görcsöt is eredményezhet, ami jelentkezhet a rupturával egyidőben is, megnehezítve ezzel a diagnózis felállítását.
De ha a vérzés bizonyos agyterületeket érint, akkor epilepsziás görcsök a későbbiekben is rendszeresen kialakulhatnak.
Az agyi ér megrepedését MR-rel, CT-vel és érfestéssel (angiofráfia) tudják igazolni. A kezelés során a tüneti kezelés, tehát a fájdalom csillapítása, a hányás, szédülés megszüntetése mellett nagyon fontos cél az újbóli vérzés illetve az érgörcs kialakulásának megakadályozása. Az esetek többségében műtéti beavatkozásra is szükség van.

Verőér repedés a hasi szakaszon

A verőér megrepedése a hasi szakaszon is előfordulhat. Ilyenkor nagyon erős köldöktáji fájdalmat érez a beteg, ami gyengeséggel, szapora szívveréssel, alacsony vérnyomással, esetleg ájulással párosul.
A fájdalom ezúttal is kisugárzik a hátba.
A hasi verőér ruptura is sürgős orvosi ellátást igénylő állapot. Sajnos a betegek közel fele belehal az érrepedésbe!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése