Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 26., szerda

A MECKEL DIVERTICULUM JELENTŐSÉGE A GYERMEKORVOSI GYAKORLATBAN

Meckel-diverticulum

A gyomor-béltraktus kontrasztanyagos vizsgálatával kimutatható a Meckel diverticulum.
A bemutatott felvételen jól észrevető 4-5 centiméternyi,ceruzavastagságu a vékonybélből kiinduló telődési többlet észlelhető.
A Meckel-diverticulum ritkán fordul elő. Tüneteket csak szövődmények esetén okoz, sok esetben akár tünetementes is lehet. Panaszok általában a kisgyermekkorban jelentkeznek, de akármikor előfordulhatnak.
Magzati életkorban a vékonybél egy vékony kis járattal összeköttetésben van a köldökkel. Ha ez a járat a születés után valamilyen formában fennmarad, akkor Meckel-diverticulumról beszélünk. A járat nyitva maradhat teljesen, nyitott lehet a köldök felől mint egy kis zsákutca, vagy nyitva lehet a bél felől, a köldök felé zártan, illetve vékony kis szalag formájában is fennmaradhat.
A diverticulum bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet.
-Ugyanakkor olyan savtermelő sejtek helyezkedhetnek el benne, mint a gyomorban, így az adott bélszakasz kifekélyesedését, ezáltal masszív vérzését eredményezheti. Súlyos esetben a bél átfúródik, mindezek mellett pedig ritkán lágyéksérvet is okozhat.

A Meckel-diverticulum tünetei

Legjellemzőbb tünete a fájdalom nélküli nagy mennyiségű friss piros vér távozása a végbélnyíláson keresztül, sokszor széklet nélkül.
A hasi fájdalom jelentkezhet hirtelen, különösen akkor, ha bélbetüremkedés, bélcsavarodás miatt alakul ki, de lehet visszatérő jellegű, amikor a fájdalom a köldök köré lokalizálódik.
Cikkünk a hirdetés u
A Meckel-diverticulum nem egy esetben vakbélgyulladásra emlékeztető tüneteket okoz.
-Ha a járat köldök felőli része maradt nyitva, akkor a köldökből híg váladék ürülget, illetve ha az egész járat nyitva maradt, akkor széklettartalom távozik a köldökön át.

Vizsgálati módszerek és kezelés

Ha nagyobb vér távozott a széklettel, akkor mindenképpen kell vérvétel, hogy a vérveszteség mennyiségét meg lehessen becsülni. Az izotópos vizsgálat szintén segítségünkre lehet, mely a gyomornyálkahártya sejteket mutatja meg a Meckel-diverticulumban. Ha felmerül, hogy a járat nyitva maradt, akkor kontrasztanyagos feltöltéssel ki lehet azt mutatni.
A diverticulum eltávolítása műtéti úton lehetséges. Ha a vékonybélben fekély alakult ki, akkor azt is el kell távolítani, illetve ha a köldököt a vékonybéllel összekötő járat nyitva maradt, azt el kell távolítani.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése