Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 11., kedd

SZEMVIZSGÁLAT CSECSEMŐKNÉL ÉS GYERMEKEKNÉL

SZEMVIZSGÁLAT  CSECSEMŐKNÉL ÉS                                           GYERMEKEKNÉLMit jelent a BabaSzemész?

A BabaSzemész egy olyan új, egyedülálló, babáknak és gyermekeknek szóló szemvizsgálat, amellyel kiszűrhetők a csecsemők veleszületett szemészeti funkcionális eltérései. Minden olyan esetben, amikor egy gyermek nem tud még megfelelően, illetve megbízhatóan visszajelezni a látás minőségéről, a vizsgálat fényt deríthet különböző eltérésekre.

Miért különleges a BabaSzemész szemvizsgálat? A szűrővizsgálat lényege, hogy úgy végezhető el a szemvizsgálat, hogy az a gyermek részéről semmilyen együttműködést nem igényel. Nem kell olvasni tudnia, vagy képeket felismernie, de még beszélnie sem. Ezen kívül NEM SZÜKSÉGES A SZEMCSEPPEL TÖRTÉNŐ PUPILLATÁGITÁS SEM.


Miért fontos a kisbabák szemét vizsgálni?

 A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság laikus számára nem biztos hogy mindig egyértelműen felismerhető. A kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Külföldön már a szemvizsgálat is kötelező szűrés a babáknál. Mint minden betegségnél itt is a megelőzés az elsődleges!


Milyen gyermekkori szembetegségek szűrhetők ki a BabaSzemész vizsgálattal?

 Megdöbbentő adat, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találtunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős Dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas Dioptria értékkel,- mely szemüveg korrekcióra szorulna. Az alábbi táblázatban láthatjátok 100 egészségesnek vélt baba közül 16 kisgyermek szeme eltérést mutat, amelyből 3 eset rejtett kancsalság. A kancsalság e formáját 1 éves kor alatt ezzel a géppel lehet legegyszerűbben szűrni, ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható.
Rendellenesség neve     Előfordulás
Magas cylinder érték    5 gyerek
Magas dioptria érték    2 gyerek
Két szem közötti jelentős dioptria eltérés 5 gyerek
Tompalátás (egyik szem súlyos látáscsökkenése)       1 gyerek
Rejtett kancsalság        3 gyerek
Az adatok 100 megvizsgált gyermekre értendők.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

Az éleslátás kifejlődése korhoz kötötten kódolt, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. Tapasztalataink szerint először 6 hónapos korban célszerű elvégezni a vizsgálatot. Az értékelés követően javasoljuk a következő kontroll időpontját.


Hogyan zajlik le egy BabaSzemész szemvizsgálat?

A vizsgálat kellemes légkörben történik, ahol a gyermek az édesanyja, vagy kísérője ölében ül az egész vizsgálat alatt. A kicsi kb. 1 méter távolságból néz a kamerába, amely hangokat és fényt bocsát ki, így odavonzza a gyermek figyelmét. A gép azonnal érzékeli, amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem él vissza a gyermek türelmével. A kicsinek nem kell félnie a vizsgálattól, hanem játékként fogja majd fel. Szemvizsgálat 5 egyszerű lépésben! 

Vannak-e mellékhatásai a vizsgálatnak?

A vizsgálatnak semmilyen mellékhatásai nincsenek, a gyermeknek semmilyen kára nem származik abból, hogy a kamerába néz. A kicsi a géppel a vizsgálat során semmilyen közvetlen kontaktusba nem kerül, nem szükséges gyógyszeresen tágítani a pupilláját, így fájdalom sincsen.


Mi a teendő, ha esetleg eltérést találtak a gyermekemnél?

 Ha a szűrés során bármilyen rendellenességet állapítottunk meg a gyermeknél, vagy bármilyen betegség gyanúja merül fel, további szakirányú vizsgálatot végzünk. Megállapítjuk az elltérés okát, és megkezdjük a speciális kezelést. (A rendellenesség további vizsgálata után a megfelelő terápiát alkalmazva számos későbbi problémától óvja meg a gyermeket pl. korlátozott pályaválasztás.) 

 

Gyermek szemvizsgálat


Bár felnőttként automatikusnak tűnik, valójában a látás nem velünk született képesség, tanulni kell.
-Azt, hogy két szemünk van, mégis egy képet látunk, pont úgy kell tanulni, mint a beszédet vagy a járást" –
A látás fejlődésének meghatározó időszaka az első hat év, ebből különösen érzékeny időszak az első kettő.
Kiemelt fontosságú például a 4. hét, amikor a csecsemő először kezd két szemmel rövid ideig figyelni; a 36. hét, amikor megkezdődik a mélységlátás; a 44. hét, amikor már a szem vízszintes és függőleges irányba is folyamatosan képes mozogni. A tökéletes látásélesség pedig egészséges gyermek esetében a 24. hónap végére alakul ki.
Ahhoz, hogy egy gyerek valóban megtanuljon látni, fontos, hogy a korai időszakban megjelenő szervi eltéréseket - szemizomegyensúlyi vagy fénytörési hibákat - a szakorvos minél előbb diagnosztizálja és gyógyítsa.
"Az eltérések hatására ugyanis előfordulhat például, hogy a gyereknél kettőslátás alakul ki. Ám mivel a fiatal agy még nagyon képlékeny, elnyomja az egyik képet, és ettől kezdve a gyerek csak az egyik szemét kezdi el használni, a gyengébb szemnél pedig kialakul a tompalátás.
-Ha a gyerek sokat hunyorog, pislog, környezete észlelheti a problémát. Ám észrevétlen is maradhat addig, amíg a gyerek szavakkal nem lesz képes megfogalmazni, hogy az egyik szemével rosszabbul lát".
A látás fejlődése természetes fények között ideális
"A kisgyermek egészséges látásfejlődéséhez a természet adta színek és környezet sokkal megfelelőbb, mint a mesterséges fényárban úszó plázák világa. Az Egyesült Államokban ezt felismerve született a közelmúltban egy új javaslat, mely azt tanácsolja, hogy a 3 év alatti gyermekek nem nézzenek se TV-t, se számítógép-monitort, helyette töltsenek minél több időt a szabad levegőn játékkal, sportolással"

Nem jó elbliccelni a szűrővizsgálatot

Amikor egy egészséges gyermek megszületik, az újszülött osztály gyermekorvosa szemészeti szempontból is megvizsgálja: megnézi a szem alakját, méretét, illetve megfigyeli a pupillareflexeket, amiből következtetni tud arra, hogy az újszülött látja-e a fényt. A szemészeti betegségek szempontjából veszélyeztetettebb koraszülöttek szemét nem gyerekorvos, hanem szemész szakorvos szűri, és a szemfeneket is vizsgálja náluk.
"Nem kötelező, de ajánlott az egészséges gyermeket 1 évesen, 2,5 évesen és 5 évesen is elvinni gyermekszemészeti szűrésre. Ha azonban a családban halmozódó a szemüvegesség, évente ajánlott a gyereket szűrővizsgálatra vinni, még akkor is, ha nincs panasza. Később az iskolában a védőnők kétévente ellenőrzik a gyerek látását" -.

Sok szülő tart a pupillatágítástól - alaptalanul

A még nem beszélő gyerek szemeinek vizsgálata két részből áll: az orvos szűk és tág pupilla mellett is megvizsgálja a szemeket. "A szűk pupilla melletti vizsgálatból a szülő sokszor csak annyit észlel, hogy az orvos játékot ad a gyerek kezébe, és azt mozgatja, időnként eltakarja valamelyik szemét". Az orvos ily módon állapítja meg, hogy a gyerek egyformán figyel-e mindkét szemével ugyanarra a pontra, egyformán mozdul-e mindkét szem bizonyos tekintési irányokba, van-e kancsalságra utaló jel, milyen a pupillák tágassága, reagálása.
Ezt követi a tág pupilla melletti vizsgálat. "Ilyenkor öt napon át pupillatágítót csöpögtetünk a gyerek mindkét szemébe, és az orvos egy speciális eszköz, a szkiaszkóp segítségével meghatározza a két szem fénytörési értékét. Csak így lehet pontosan eldönteni, hogy hány dioptriás a gyermek szeme, egyforma-e a két szem értéke, valamint a szemfenék állapotáról is kitágult pupilla mellett lehet információt szerezni"
-Sok szülő azonban tart a vizsgálattól, tévesen azt feltételezik, hogy a gyerek a vizsgálat ideje alatt majd nem fog látni. Valójában azonban csak írni-olvasni nem tud, azaz a precíz, közeli munkához szükséges látásélessége csökken, de mivel egy kisgyerek még nem végez ilyen jellegű tevékenységeket, ezért a pupillatágítás a mindennapjaiban nem okozhat fennakadást.
"Azért szükséges ennyi időn keresztül cseppenteni, mert csak az ötnapos cseppentés akadályozza meg a szemlencsét az alkalmazkodásban, így a legkisebb fénytörési hiba is meghatározható. Egyébként a kicsik agya, szeme nagyon gyorsan alkalmazkodik a legkisebb hibákhoz is" - mondja a szegedi gyermekszemész.

A leggyakoribb gyerekkori szemprobléma a kancsalság

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb szemészeti eltérés a kancsalság, továbbá gyakori még a távollátás, a rövidlátás és az asztigmia is. Míg az utóbbi három kórkép hátterében fénytörési hiba áll, a kancsalság nem egyszerű fénytörési hiba, hanem a két szem együttműködési zavara is. A két szem együttműködése tanult, bonyolult reflex, tökéletes kiépülésére csak az élet első éveiben van esély.
Mivel már néhány hónapos csecsemő esetében is elképzelhető, hogy a kancsalság mögött kóros folyamatok állnak, nem szabad várni kezelésével. "Nem szabad arra várni, hogy a kancsalságot észlelő szülő valamilyen időpontot kap a gyermeke számára, azonnali vizsgálatra kell bejelentkezni" -.
-Ha a kancsalság hátterében valamilyen szembetegség húzódik meg, az alapbetegség kezelendő.
"Ha a szemizmok működési zavara vagy fénytörési hiba áll a háttérben, akkor első lépésként egyéves kor alatt szemtapasszal erősítjük egyrészt a kancsalító szem látását, másrészt a gyengébben működő izmot. Szemüveget akár már néhány hónapos korban is kaphat egy csecsemő, ha nagy a dioptriás eltérés, de a leggyakrabban a kancsal kisgyermeknek egyéves korban írunk szemüveget, addig tapaszolással kezeljük" A kancsalság leggyakoribb tünetei a ferde fejtartás, a hunyorgás, a szemek könnyezése, dörzsölése, valamint a fénykerülés. A kancsalság nem szépséghiba, komolyan kell venni
A kancsalságra, más néven szemtengelyferdülésre jellemző, hogy a két szem nem tud egyidejűleg ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Főleg gyerekek betegsége. Habár kívülről is látszik, a kancsalság nem pusztán szépséghiba, hiszen a térlátás hiányáról is szó van. Ráadásul a két szem két különböző képet lát, és kettőslátás alakul ki. A gyerekek rendkívül képlékeny agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri. Emiatt a rosszabbul látó szemnél tompalátás alakulhat ki.

A szemgolyó 7-8 éves korra éri el végleges méretét

A távollátás szintén gyakori gyermekkorban, többnyire a szemtengely rövidsége miatt alakul ki. Az újszülöttek rövidebb szemtengellyel jönnek a világra, a szemgolyó a gyermek fejlődésével nő, felnőttre jellemző méretét 7-8 éves korra éri el. A kisfokú távollátás sokszor szemüveg nélkül is javítható.
A rövidlátás általában már az iskoláskorú gyerekek problémája: a gyerek nem látja a táblát, hunyorog. A hiba szemüveggel korrigálható.
Asztigmia esetén a szaruhártya, néha a szemlencse görbületi sugarának eltérése miatt nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A rendellenesség korrigálása cilinderes lencsékkel történik.
A szemészeti problémák intő jele lehet a fejfájás is. "A rendelés 8-10 százalékát a fejfájós gyerekek teszik, és ez nagyon nagy arány. A jelenség összefügg zaklatott életünkkel is"


Forrás: Origo#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése