Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 28., péntek

A CSECSEMŐVÉDELEM GYAKORLATI BEJEGYZÉSEI

Csecsemő védelem bejegyzései 


Pitvari sövényhiány

Ádámka első napján az újszülött osztály főorvosa szívzörejt hallott, ezért nem kaphattam meg akkor éjszakára. A nővérek azt mondták, hogy ártalmatlan - előszokott fordulni, és elképzelhető, hogy másnap már nem is fogják észlelni. Így is lett, a reggeli vizitnél már nem lehetett szívzörejt hallani, én pedig nem is foglalkoztam tovább a dologgal. (Valami rémlett, hogy Ferikénél is volt hasonló)
Egy hete viszont elmentünk az 1 hónapos korban esedékes ultrahang vizsgálatra és kiderült, hogy a kicsi Manónak pitvari sövényhiánya van, ami 3 mm. A doktor úr megnyugtatott ugyan, hogy nincs ok aggodalomra, mert többnyire bezárul, de én azért szétnéztem a neten.


Pitvari sövényhiánynál a jobb és a bal pitvart egymástól elválasztó sövényen van nyílás, aminek a magzati keringésben van szerepe és születés után. A magzati létben lehetővé teszi, hogy a vér a nem működő tüdőt kikerülje; és amikor a tüdő megtelik levegővel - a jobb szívfél keringése is megindul, spontán bezáródik. Általában panaszmentes, ha nagy a nyílás, akkor mozgáskor légszomj jelentkezhet. Hajlamosít a légúti fertőzésekre."

Csalánkiütés (urticaria)

Bőrből kiemelkedő, lapos, változó méretű, erősen viszkető bőrelváltozás, mely gyakran összefolyik. Láz nem kíséri. A szülő sokszor fel tudja idézni, hogy a gyermek új ételt, italt, gyógyszert fogyasztott, új tisztítószert, kozmetikumot használtak. A leggyakoribb nehezen besorolható ételszínezék, adalék, konzerválószer, esetleg egy aktuálisan zajló betegséggel gyüttesen okozza a bőrtünetet.
Kezelése: Szájon keresztül adható antihisztamin (egyéb okokból otthon tartott) készítmények, Ca pezsgőtabletta. Ha szemhéj- vagy szájduzzanat, esetleg nyelvduzzanat, vagy rekedtség kíséri, azonnal forduljanak orvoshoz, esetleg hívjanak mentőt. Ekkor kórházi felvétel és injekció adása válhat szükségessé.
Számomra a gyerekkoromból ismerős a családkiütés, hiszen többször is előfordult. Így nem ér váratlanul, ha gyerekeimen is észreveszem. Figyelek arra, hogy az új-ismeretlen ételekből ne egyenek egyszerre sokat. Noémi viszont kis falánk módjára rögtön mindent megkóstol és ha ízlik akkor bizony követeli is. Pár napja megjelentek a csalánok, nem kis gondot okozva nekem, hiszen a legjobb emlékezetem szerint is legalább három új dolgot "habzsolt". Egyesével szortírozva Őket végül a Maggi leveskocka tűn a "bűnösnek" (zöldségpürét ízesítettem).
Tapasztalataim szerint a kiütéstokozó étel fogyasztása után két-három nappal jelentkeznek a csalánok, de ez egyénenként eltérő lehet. Az első nap megjelenésük szemmel látható, másnap enyhé viszketés érezhető, ami a harmadik napon éri el csúcspontját, és a negyedik naptól húzódnak vissza. Kb. egy hétig láthatóak kezelés nélkül. Én a Fenistil gél -t szoktam alkalmazni - hűsít, ezáltal enyhíti a viszkető érzést. Noéminél nem tapasztaltam nyugtalanságot.

Kutacs

A kutacs (fonticulus) a csecsemő koponyájának az a puha része, ahol a koponyavarratok találkoznak.
A csecsemő koponyáján hat kutacsot különböztetünk meg, de a szülők általában csak hármat tudnak kitapintani. Ezek az elülső, és a két hátulsó kutacsok.
A baba koponya a szülés-születés közben a kutacsok nélkül nagy mértékben deformálódna, de ezek hajlékonysága, rugalmassága biztosítja azt, hogy a szülőcsatornában megnyúlhasson a baba koponyája, és a szülést követő pár napban ismét visszanyerhesse kerekded formáját. A kutacsoknak nagy szerepük van a későbbi koponyanövekedésben is.
Előfordulhat, hogy a koponyalemezek mozgása folyamán egy púpcsont keletkezik a csecsemő fején. Ettől nem kell megijedni, a növekedés során elmúlik.
A növekvő méretű, erősödő tüneteket, fokozódó panaszokat okozó eltérések esetén viszont szükség van további kivizsgálásra.

Prevenar

Pneumococcus elleni védőoltás
A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhatnak.
Csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos lefolyású, az agyhártyagyulladás minden negyedik kisgyermek halálát okozza, akik túlélik a betegséget, gyakran maradandó károsodást szenvednek, süketség, mozgászavar, szellemi fogyatékosság maradhat vissza.  A súlyos megbetegedések leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás.
Oltás ideje: 2, 4, és 15 hó

Oltás - Infanrix (DTPa)-IPV-Hib

Ez a védőoltás 5 súlyos betegség: a torokgyík (Diftéria, D), a merevgörcs (Tetanusz, T), a szamárköhögés (Pertusszisz, Pa), a járványos gyermekbénulás (IPV), a gennyes agyhártyagyulladás (Hib) ellen a szervezetben ellenanyag képződést indít el, ami védelmet biztosít ezen megbetegedésekkel szemben.
A torokgyík, baktérium okozta fertőzőbetegség. A kórokozó főleg a légutakat, néha a bőrt támadja meg. A torokban, rendszerint a mandulákon, ritkán a gégében, vagy más nyálkahártyákon, esetleg a bőrön tapad meg és vaskos szürkés lepedéket hoz létre. Súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okoz. A baktérium toxint (mérget) is termel, ami idegrendszeri károsodást, szívbetegséget, sőt még halált is okozhat.
A merevgörcs igen súlyos, magas halálozással járó betegség. A kórokozó földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe és ott toxint (mérget) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek.
A szamárköhögés kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség, mely a légúti váladékcseppekkel terjed. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek. Az utóbbiak között van a legtöbb haláleset a légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében.
A járványos gyermekbénulást vírus okozza. A kórokozó a széklettel szennyezett piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A betegség gyakran enyhe lefolyású. Néhány esetben súlyos, maradandó bénulás alakulhat ki főleg a végtagokon, de halálos kimenetel is lehet.
A Haemophilus influenzae b (Hib) baktérium gennyes agyhártyagyulladást is okozhat, amelynek következménye bénulás, süketség, epilepszia is lehet. A kórokozó torokgyulladást is előidézhet.
Az évtizedek óta rendszeresen végzett oltások következtében ez az 5 betegség hazánkban mára szinte teljesen eltűnt. A környezetünkben a kórokozók jelenlétével továbbra is számolnunk kell, amelyek az oltott személyekben is megtelepedhetnek. Megbetegedést viszont csak az oltatlanok illetve hiányosan oltottak körében okozhatnak.
Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel. A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál!
Az oltás ideje: 2,3,4 és 18 hó

Meningitec

Meningococcus okozta agyhártyagyulladás ellen javasolt oltás.
A Neisseria meningitidis baktérium (közismertebb nevén meningococcus) C típusa által okozott agyhártyagyulladás ellen védekezhetünk.
A fertőzés korai szakaszában a tünetek általánosak: láz, erős fejfájás, hányinger, ízületi fájdalom. Típusos tünetként nyomásra sem elhalványuló bőrkiütések, illetve tarkó-merevség figyelhető meg. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, kóma alakulhat ki. Súlyos esetben a tünetek gyorsan alakulnak ki és a beteg állapota gyors iramban romlik.
Ajánlott oltás. A vakcina gyógyszertárakban receptre kapható.Hűtőben tárolandó!
Az oltás ideje: 2 és 4 hó

Koszmó

Röviden azt mondhatnánk, hogy olyasmi, mint felnőtteknél a korpa. A seborrhoea egyik válfaja, ami csecsemőknél szokott megjelenni, 1-6 hónapos koruk között, de akár később is. Sárgásbarna színű, kicsit zsíros vagy olajos hatású pöttyök (pikkelyek) jelennek meg ilyenkor a fejtetőn, ami egyébként a kicsinek nem viszket, és nem kellemetlen.
A seborrhoea az az állapot, amidőn a bőr faggyumirigyei tulságos sok váladékot produkálnak; ezen váladék elszarusodott hámsejtekből áll, amelyek elzsírosodnak.
        Noéminél most alakult ki, Gabi babaolajjal kentem be a fejtetőt, a szemöldök résznél Neogranormon krémet használtam. Ez utóbbit másnap törlőkendővel (szintén Gabi) dörzsöltem le finoman, elég is volt egyszeri kezelés. A fejtetőt teljesen beolajoztam és szintén másnap kicsi fésűvel szedtem fel a koszmót, majd szivaccsal lemostam. Ezt még egyszer meg kellett ismételni, hogy teljesen eltűnjön.

Körömvágás

Azt tapasztaltam, hogy az első napokban nem érdemes levágni a pici körmöket. Egy részt nagyon vékonyak, Robikának vérzett is picit, mert nem tudtam jól megfogni a körömcsíptetővel és megsérültek az ujjbegyszélek. Másrészt pedig a vágás után ugyanúgy élesek lesznek. A baba pedig kalimpál, vagyis krikszkraksz lesz a pofija mint, ha nem vágjuk vissza. Ez ellen a leghatásosabb védelem a kesztyű, én úgy gondolom legalább addig, amíg a bőre "megvastagszik", illetve alvásnál is segít, hogy ne ébredjen fel. Felriadhat a karmolásra.
Két hetesen vágtuk először vissza Noémi körmeit körömcsíptetővel.

D vitamin

D-vitamin hiány esetén angolkór alakulhat ki, mert a D-vitamin speciális összefüggésben van a kalciummal és foszforral, melynek alacsony jelenléte a csontozat elpuhulását és hajlékonyságát idézi elő, legjellemzőbb a lábszárcsontok elhajlása. Az angolkór okán szívelégtelenség és légzési rendellenesség is felléphet.
A D-vitamin pótlása, mifelénk Vigantol olaj formájában. 2 hetes kortól javasolt napi egy csepp. Mi kis kanállal adtuk, de Robikánál már inkább igyekeztem természetes formában a szervezetébe juttatni; eleinte én ettem D-vitamin tartalmú ételeket, majd szépen lassan hozzátáplálódásnál is sorra kerültek.
A D-vitamin megtalálható a halmáj-olajokban, a májban, a tojásban, a tejben és tejtermékekben, illetve a margarinokban. ÉS a napfényben.

Köldökcsonk ápolása

A baba születés után az elvágott köldökzsinór megmarad, 4-5 cm-es kis darabját köldökcsonknak nevezzük. A köldökcsonkot a hasfalhoz közel fertőtlenített köldökcsattal zárnak le. Legkésőbb a kórházból hazamenetel előtt eltávolítják köldökcsatot. A köldökcsonk, egyfajta nyílt sebként marad vissza, ezért fokozottan kell figyelni arra, hogy a baktériumok rajta keresztül ne juthassanak a hasüregbe.
Nagyon fontos a szárazon tartása, fertőtlenítése. A kórházban hintőporozni szoktam, itthon naponta alkohollal is kezelem, főleg ha már levált. Az újszülött pelenka felsőrészét visszahajtom, hogy ne irritálja és a felszívódott nedvesség se érje a csonkot. Az első hetekben csak száraz "fürdetést" alkalmazok, vagyis áttörölgetem a ruhaváltás előtt. Az esti rituálé, az igazi pancsolás az második-harmadik hónapban lett rendszeres a fiúknál, főleg a kisebbiknél.
A köldökcsonk leszáradása a születés után, 2-3 héten belül megtörténik, ilyenkor magától leesik. A leesést követően még néhány napig folytassuk a fertőtlenítést, és ha 1-2 nap elteltével a seb már nem váladékozik, akkor különösebb figyelmet nem igényel a tisztán tartása, a pelenkát sem szükséges már visszahajtani.
Kialakul a köldök.

PKU szűrés

A leggyakoribb és legrégebb óta ismert és kezelhető anyagcserezavar a fenilketonuria (PKU)
Robert Guthrie nevéhez fűződik az első és legfontosabb lépés, a sarokvérteszt felfedezése. Ő jött rá arra, hogy ezzel a módszerrel már pár napos korban ki lehet szűrni a PKU-s gyerekeket, akik a megfelelő diéta betartásával egészségesként nőhetnek fel.
Minden újszülött sarkából vesznek vért még a kórházban, hogy kiszűrhessenek több, súlyos szövődménnyel járó anyagcsere-betegséget. Ha a páciens szervezetéből hiányzik valamelyik enzim (vagyis a táplálékok feldolgozásához, bontásához szükséges anyag), akkor a felhalmozódó méreganyagok miatt súlyos állapotba kerül.

BCG oltás

Az élet első napjaiban gyengített, élő tuberkulózist okozó baktériumokat visznek be a bőr alá. Ez a kórokozó már csak egy helyi reakciót - egy magától gyógyuló, olykor nedvedző csomócskát- okoz. Eközben viszont a szervezetben kialakul a TBC kórokozójával szembeni ún. allergia. Ezt tudjuk vizsgálni az ún. bőrpróba során. Az oltóanyag védőhatása a betegséggel szemben nem igazán egyértelmű, az viszont bizonyított, hogy a betegség egy esetleges fertőzés során enyhébben zajlik, és a súlyos szövődmények sem lépnek fel. A védettség kimutatására nincs biztos módszer, ezek inkább tájékoztató jellegűek. a vakcinával
Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli.

K-vitamin

A K-vitamin azoknak a vérben lévő anyagoknak a képzéséhez szükséges, melyek a véralvadás normális lefolyását, az elvérzéssel szembeni védelmet teszik lehetővé. K-vitamin hiányában ezek az anyagok - az ún. véralvadási faktorok - elégtelenül működnek, így vérzékenységi hajlam alakul ki. Spontán vérzések aránylag ritkán lépnek fel, azonban ha igen, akkor az súlyos, a központi idegrendszer károsodásához is vezethet. Mindezek kivédésére minden csecsemőnek K-vitamint kell kapnia az idő alatt, amíg kizárólag szoptatással tápláljuk. Ezt általában K-vitamin tartalmú ampullás készítmény megitatásával oldjuk meg heti egy alkalommal.
Amikor az anyatejen kívül már más ételeket is kap a csecsemő, bélflórája megváltozik, és olyan baktériumok is megtelepednek benne, amelyek termelik ezt a fontos vitamint, továbbá számos élelmiszer is tartalmazza. Az anyatej is tartalmaz K-vitamint, koncentrációja a kolosztrumban, vagyis a szülés után közvetlenül a legmagasabb. Az átmeneti és érett tejben is található, a zsírdús hátsó tejben. Ha tehát ügyelünk arra, hogy a baba hozzájusson a hátsó tejhez is, természetes K-vitamin ellátásban is részesül.

Nálunk Konakion ampullákból kapják a babák, először két naposan, majd két hetes kortól havonta egy ampullát.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése