Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 14., péntek

A CINK ÉS CINKHIÁNY JELENTŐSÉGE

A cink  és a cinkhiány

A cink számos biológiai folyamatban játszik meghatározó katalitikus, szerkezeti illetve szabályozó szerepet. A felnőtt szervezet mintegy 1.5-2.5 gramm cinket tartalmaz. A szervezetben lévő cink előfordul minden szervben, szövetben, kiválasztott folyadékban, mennyiségének nagy része, közel 90 százaléka az izmokban és a csontokban található meg.

Mi is a cink? A cink a második legfontosabb nyomelem a vas után. Kulcsszerepet játszik a sejtmembránok stabilizálásában, biztosítja az információhordozó nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetét. Nélkülözhetetlen az immunműködésekhez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normális cukoranyagcseréhez. A hámtakaró épségéhez, a sebgyógyuláshoz is szükség van cinkre. Felnőttek napi szükséglete 15 mg.

Cinkhiány általában azokban alakul ki, akik kevés húst, májat, tojást és halat esznek. Fitánsav (mely gabonafélékben található), valamint nagymennyiségű vas és kálcium fogyasztása csökkentheti a cink felszívódását. A máj- és a hasnyálmirigy-betegségek, alkoholizmus, cukorbetegség és a felszívást korlátozó betegségek cinkhiányt okozhatnak, akárcsak a vizelethajtók. A hosszú időn át intravénásan táplált személyekben is kialakulhat a hiány.
 Az akrodermatitisz enteropatika, egy ritka öröklődő betegség, melynek során a cink nem szívódik fel, szintén cinkhiányt okozhat,változó súlyosságu hasmenést és  változatos formában és terjedelemben bőrelváltozásokat okozhat az érintett gyermekeknél.
Ime néhány bőrgyógyászati vonatkozásu kép
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Az akrodermatitisz enteropatika, egy ritka öröklődő betegség, melynek során a cink nem szívódik fel, szintén cinkhiányt okozhat, hasmenés és kiütések kíséretében.
Korai tünetek az étvágytalanság, illetve a csecsemők és a gyermekek lassú növekedése. További tünetek a foltokban történő hajhullás, romló ízlelő- és szaglóérzék, bőrgyulladás (dermatitisz) és farkasvakság.. A szervezet immunrendszere és sebgyógyító képessége r  Az akrodermatitisz omlik. Az akrodermatitisz enteropatika tünetei általában a csecsemő elválasztásakor jelentkeznek.
Az orvos a beteg körülményei, tünetei, és cinkre adott válasza alapján gyanakodhat cinkhiányra.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése