Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 5., kedd

“Nyeregorr”


“Nyeregorr”
Nyeregorr = az orrgyök nyerekszerű besüppedése (veleszülett szifilisz)





A szifilisz (syphilis, lues), vérbaj egy szexuális úton terjedő, fertőző nemi betegség. A szifilisz kórokozója a Treponema pallidum, egy spirochaeta baktérium. A lues leggyakrabban szexuális úton terjed, de a baktérium anyáról gyermekre is átjuthat a terhesség ideje alatt vagy a szülés során. A lues ezen formája, a veleszületett, vagy congenitalis (ejtsd: kongenitális) szifilisz.
A syphilis connatalisa syphilises terhes nőről a magzatra terjedő infekció következménye. Korai, kezeletlen syphilises anyában a magzat fertőződésének valószínűsége igen nagy, és az infekció kimenetele döntően a kórokozók mennyiségétől, valamint a terhesség és a syphilises fertőződés időbeli összefüggésétől függ.
Bőrtünetei:
1.     Barnásvörös, nedvező papulák, főleg a testnyílások körül, tenyereken, talpakon és a hajlatokban.
2.     A pemphigus syphiliticus; feszes, zavaros, véres bennékű hólyagok, főleg a tenyereken-talpakon, melyek rendkívül sok kórokozót tartalmaznak.
3.     A rhinitis (coryza syphilitica) nagyon jellegzetes tünet, amely már a születéskor jelen lehet, de akár 4 hónapos életkorban is megnyilvánulhat. Az orrnyálkahártya kifekélyesedése miatt serosus, majd seropurulens, később véres orrváladék ürül.
4.     Az arc bőre fakó sárga, és az ajak körül sugaras lefutású berepedések is láthatóak (ún. Parrot-redők).

5.     A fejbőrön crustosus ekcémához hasonlító tünetek.
6.   A szájnyílás körül erodált papulák, pörkkel fedett “sebek”, melyekben igen sok a kórokozó. Súlyos esetben az orrgyök csontozatát is károsítja, deformálja a fertőzés, aminek a késői, stigmatizáló nyeregorr lesz a következménye.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése