Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 20., péntek

MINDENNAPI GYÖTRELMEINK

MINDENNAPI GYÖTRELMEINK

Az egész szakmai létünk egy mehatározója volt az állandó,mindennapos feszültségi-állapot ,amelynek oka a felfokozott felelősség tudat ,azért hogy ne kisérjen esetleg egész életünkön keresztül a ,lelkisimeterfurdalás hogy egy esetleges szakmai ballépés miatt valakinek életre szóló szenvedést okoztunk.

Emiatt a feszültség miatt nem tudtunk felszabadultan ör-vendeni semmiféle szakmai elismerésnek vagy sikernek.

Vannak erkölcsi,emberi,intellektuális elhallgatott benső gyötrelmei minden embernek, amiket nem tud, nem akar, vagy nem mer kimondani környezetének.Én az elkövetkezendőkben azokról az önemésztő nehézségeinkről,elfedett gondolatainkról irok egy néhány sort amiket egy életen keresztül magunkkal hordoztunk és amik az orvosi hivatásunkkal vannak kapcsolatban.

-Minden orvos az életéből 4-5 évet ügyeletben tölt el, amikor is 24 órán át benn van a kórházban és ellátja a sürgősségi eseteket.Az ügyelet a mi fogalomkörünkben egyenlő a –Fehér éjtszakákkal-amikor is nem a fizikai megterhelés,az igénybevétel szolgáltat ki bennünket annyira a türésküszöb kénye-kedvének,hanem azok a betegek akik katasztrófális állapotban kerülnek a kórházba.-és az orvosi lelkiismeretünket,felelőségünket

küzdelmünket teszi próbára egy emberi élet megmenté-

séért,vivott küzdelemben

-Ilyenkor mindig élet-halál harc folyik aminek te vagy a főszereplője-

Te vagy a döntéshozó és a megfellebezhetelen felelős is egyben, egy emberi lét fölött.Ezek a helyzetek amikor a döntés tennivalóiról, sokszor néhány másodperc már meghatározó.. Egyedül vagy,és nem kapsz még egy jelzésértékü segitséget sem-magyarul mondva élet-halál ura vagy a szó, a felelősség drámai értelmében..A döntéshoza-

talban benne van minden szakmai élményanyagod,eddig elsajátitott tudásod,higgadtságod,önuralmad,az hogy minden mozdulatod, biztonságérzetet sugározzon minden résztvevő felé,a gyermek szenvedő, tekintete és sorolhatnám igy tovább.

-Az várakozás idegtépő feszültsége, a javulás első tüneteinek megjelenése-a gyermeknél az első szavak,szem-

nyitás, vagy hajnal felé az első mosoly ami már kisimitja az összeráncolt homlokokat-a hangulat hogy ismét győzött az élet,és a sziv koszorus-erek is kitágulnak.

Én ezért a –kimondhatatlan nagy felelősségtudatért-tartom a hivatásunkat a legelsők vonalába itélendőnek egy erkölcsileg felelős, becsületes és tiszta itélőképességü társadalomban.

A statisztkailag kimutattott korai halálozás az orvosoknál a fehér éjtszakák közvetlen eredője.

Részlet a –Sorstársak a sorstalanságban.-cimű irásomból.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése