Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 20., péntek

FEJLŐDÉS AZ ELSŐ 2 HÓNAPBAN

CSECSEMŐ FEJLŐDÉSE AZ ELSŐ KÉT HÓNAPBAN

A gyermek szomatikus (testi), mentális (értelmi), motoros (mozgás), érzelmi, érzékszervi és beszédfejlődésének nyomon követése a szülők, gyermeket gondozó személyek, védőnők és gyermekorvosok nagyon fontos feladata, hiszen károsodás esetén a korrekció annál sikeresebb, minél korábban kezdődik el.

Minden gyermek fejlődése egyéni, de többé-kevésbé követi az átlagos fejlődés következőkben leírt menetét. A szülőket gyakran aggodalommal tölti el, ha gyermekük fejlődése elmarad a környezetükben lévő hasonló korú gyermekek, esetleg idősebb gyermekük hasonló életkorban mutatott fejlődésétől.

Az egészséges csecsemő jellemzői

- Bőre halvány rózsaszínű, lehetnek rajta kiütések, allergiás foltok, anyajegyek. A bőr turgora (feszessége) jó, amit a bőr alatti kötőszövet zsír- és folyadéktartalma határoz meg.

- Izomtónusa jó, vagyis az izmai nincsenek sem megfeszítve, sem petyhüdt állapotban.

- Arckifejezése nyugodt, érdeklődő, mosolygós.

- Pulzusszáma 120-140/perc.

- Testhőmérséklete 36,5-37,5 °C. Hőszabályozása labilis, ezért ügyelni kell a megfelelő öltöztetésre. Túlöltöztetés esetén a gyermeken melegkiütések jelennek meg, melyek a levetkőztetés után maguktól megszűnnek. A gyermek hőmérsékletét a tarkóján tudjuk ellenőrizni a kezünkkel, mert végtagjai gyakran hidegek még akkor is, ha egyébként nem fázik. Testhőmérsékletét leggyorsabban és legbiztonságosabban a végbelében tudjuk megmérni, s lázát hűtőborogatással, hűtőfürdővel ill. kúppal tudjuk csillapítani.

- Alvásigénye 20-21 óra. Alvás közben keveset mozog, izmait nem feszíti meg.

- Keveset sír, sírása egyre differenciáltabbá válik.

- Az első hónapban hossza átlagosan 5 cm-rel nő, a másodikban pedig 3 cm-rel.

- Testtömege az első félévben átlagosan 600 g-mal emelkedik havonta.

A fejlődés menete

1-2 hetes kor: Izmai feszesek, kezét a feje mellett tartja behajlítva, öklét zárva tartja. Fejét meg kell támasztanunk, mikor felemeljük, mert nem tudja egyedül megtartani. Fekvő helyzetben fejét egy oldalon tartja. A hátára fektetett csecsemő korán kezd figyelni, reagál a hangokra és a zajra.


1 hónapos kor: kezeit még mindig ökölbe szorítva tartja, de szeretetteljes gondozás közben elengedett, kevésbé feszíti meg magát. Szopása koordinálttá, étkezése pedig rendszeresebbé válik. Hőszabályozása javul.

Rövid ideig már nézi a tárgyakat és szemével követi is azokat.

Elsősorban sírással kommunikál környezetével. Az anya hamar felismeri, hogy a különböző sírásokkal mit jelez a csecsemő, s erre megfelelő és erre megfelelő választ ad. Ezzel a csecsemő cél nélküli sírásainak száma csökken, s hamar megtanulja, hogyan érje el célját sírással. Fájdalom, kellemetlen érzés esetén könnyekkel sír.


6 hetes kor: Már várja az etetést, mikor felveszik. Megfigyelhető a szemek konvergenciája (együtt mozgása), mely a látás javulását eredményezi. Szopás közben már nyitva van a szeme és az anya arcát nézi.


2. hónapos kor: Jobban örül a személyeknek, mint a tárgyaknak. Elhallgat, ha emberi hangot hall. Az arcformákat hosszabb ideig nézi, mint más formákat. A mosolygását már emberi arc váltja ki. Ez a szociális mosoly, melyet az agy érése, a látás javulása és a megfelelő külső környezet vált ki. Kezdi érzékelni az őt gondozó személy hangulatváltozásait.

Hason fekve fejét megpróbálja felemelni. Amennyiben nem tartjuk pólyában, akkor előfordulhat, hogy oldaláról a hátára gördül. Végtagjait még mindig egyszerre mozgatja, mert még nem képes a koordinált mozgásra. Amikor a kezébe akad valami, akkor megfogja, de nem néz oda és tudatosan nem is nyúl dolgokért.


Ha keze a látóterébe kerül, akkor nézegeti. Szemével és fejével követi a hangot. Kinyitja a száját, ha ajkaihoz kanalat érintünk. Noha ekkor még a legtöbb csecsemő szopik, hiszen 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemőnek, de azért a különböző ízeket képes megkülönböztetni, és a felnőttekhez hasonlóan más-más arckifejezéseket produkál az ízekre. Alvással töltött ideje csökken

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése