Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 20., szerda

-FOLYADÉKFOGYASZTÁSI TIPPEK A NYÁRI MELEGBEN


Folyadékfogyasztási tippek a nyári melegbenA nyári melegben fokozott a szervezet folyadékigénye, ezért a napi legalább két liter folyadéknál jóval többet is érdemes ilyenkor elfogyasztani.
- A legjobb szomjoltók az ásványvizek: olyan ásványi elemeket, sókat tartalmaznak, amelyek pótolják az izzadás következtében elveszített, de a szervezet számára létfontosságú anyagokat.
Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása.
- Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis.
- Hetvenéves kor felett akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember: fontos, hogy az idős embereknek mindig álljon a rendelkezésére a megfelelő mennyiségű folyadék.
-A kisgyermekeknél ugyancsak veszélyes lehet a kiszáradás, ezért fontos, hogy a kicsiket a szülők az átlagosnál többet és többször itassák.
-Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott.
- Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló, egy felfújható medence az árnyékban..
A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb folyadékok:
- jó minőségű csapvíz, szénsavmentes ásványvíz
- gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek, cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal,
- gyümölcstea és gyógytea, cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve,
- tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, joghurtital, gyümölcsjoghurt, kakaó, levesek, főzelékek, mártások,
- valamint gyümölcsök, zöldségek.
Fontos kiemelni, hogy nagy mennyiségű, rendszeres ásványvízfogyasztás esetén az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt.
- Alacsonynak az 500 mg ásványi anyag/1000 ml alatti vizek számítanak.
- A változatosság kedvéért fogyasszunk ivóvíz minőségű csapvizet is.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholok és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére, túlzott és rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához.
Ne csak a meleg napokon, hanem az év többi napján is figyeljünk a mértékletes fogyasztásukra.
-A kisgyermekeket ivóvízzel, illetve alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízzel kínáljuk, üdítőitalt csak különleges alkalmakkor engedjünk nekik fogyasztani.
Forrás: www.oeti.hu, www.antsz.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése