Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 9., szombat

-APHTÁS SZÁJGYULLADÁS


Aphtás szájgyulladás

 KISGYERMEKBEN GYAKORI A VIRUS OKOZTA SZÁJNYÁLKAHÁRTYA FERTŐZÉS.LÁZ KISÉRETÉBEN LENCSÉNYI SÁRGÁSFEHÉR,PIROS UDVARRAL KÖRÜLVETT VÉRZÉKENY ROSTONYÁS FEKÉLYEK KELETKEZNEK A NYELVEN,AJKAKON,SZÁJNYÁLKAHÁRTYÁN,A FOGHUS DUZZADT,VÉRZÉKENY,FELTÜNŐ A NYÁLFOLYÁS,-A NYAKI MIRIGYEK NAGYOBBAK,ÉRZÉKENYEBB.aZ EVÉS FÁJDALMAS,A GYERMEK TELJESEN ÉTVÁGYTALAN,SIRÓS,NYÜGÖS,KOMOLY BETEG BENYOMÁSÁT KELTI.

Az aphtás szájgyulladás az egyik leggyakoribb szájbetegség, a lakosságban mintegy 17%-os gyakorisággal fordul elô.
Három klinikai megjelenési formája ismert:
 1./ A krónikus recidiváló aphta (Mikulitz);
 2./ herpetiform ulceráció (HU., Cooke);
3./ a periadentis mucosa necrotica recurrens (Suton). A két elsô a gyermek- és teenager korban fordul elô leggyakrabban, a harmadik forma az idôs korban gyakori.
A betegség etiológiájában több tényezô s szerepel.
-Genetikai, statisztikai vizsgálatok igazolták, hogy az aphtás szülôk gyermekeinek 90%-a lesz aphtás, míg a negatív szülôk gyermekei között csak 10% az elôfordulás,
Klinikum.
-Az elsô aphták általában 7-15 éves kor között alakulnak ki.
- Prodromális, égô érzés jelentkezik 24-48 órával a fekély megjelenése elôtt.
- A kialakuló léziót kerek, szimmetrikus, felületes és gyulladásos udvar övezi olyan területen alakul ki, ahol a nyálkahártya alatt submucosa van.
- Az aphta 3-10 mm átmérôjû, színes gombostûfejnyi.
A betegség 10-14 nap alatt spontán, heg nélkül gyógyul
- Az elváltozás fájdalmas, de míg évente 1-2 alkalommal fordul elô, a betegek tûrik. -Jellemzô azonban az egyre gyakoribb elôfordulás és a beteg felnôttkorára eljuthat olyan helyzetbe, hogy folyamatosan van aphta a szájában.
Diagnózis:
 A betegség anamnézise és a klinikai kép egyértelmû diagnózist ad. Immunológiai vizsgálatok és a szövettani vizsgálat csak nagyon ritkán, differenciál-diagnosztikus probléma esetén szükséges.
Terápia:
- A nyugati irodalom a betegség súlyosságától függôen szisztémás, vagy helyi corticosteroid kezelést ajánl. Ezt mi  nem szívesen alkalmazzuk. Más irodalmi adatok és saját tapasztalataink szerint jók az eredmények az aphtás betegek immunmoduláns kezelésében gyermekkorban is.
Az esetek nagy részében ß-levamisolt (Tabl. Decaris) adunk, hetenként és testsúly-kilogrammonként 2, 5 mg-ot, legalább 12 héten át. Az ennél jóval drágább az Interferon alpha (Egiferon, Intron A, Roferon) injekció, melybôl 5 héten át _ gyermekeknek _ heti 1 millió NE-t adunk. Ezenkívül megemlítem a még drágább GM-CSF (Leukomax), melybôl szintén 5 héten át heti 150 µg adható.
Tapasztalataink szerint a Decaris tabl. hatása 18-24 hónap után lecseng. Ilyenkor a kezelés megismételhetô. Az interferon kezelés után ez az idô jóval hosszabb, több olyan esetünk is van ahol már 10 éve nem fordult elô recidíva.
Végezetül megállapítható, hogy a gingivo-stomatitis herpeticán kívül nincs más olyan szájnyálkahártya betegség, ami csak gyermekkorban fordulna elô. Immunkompromittált felnôtteken azonban egyre gyakrabban látjuk ezt a kórképet is.
A közleményben ismertetett többi betegség, mely csak a szájnyálkahártyán fordul elô, mind gyermek-, mind felnôttkorban kialakulhat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése