Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 15., péntek

-ANYA- GYERMEK KAPCSOLAT


Anya-gyermek kapcsolat

A természetes kölcsönös kapcsolat és kötődés az édesanya és gyermeke között, ami annál szorosabb és erőteljesebb, minél kisebb és kiszolgáltatottabb a gyermek.
- A legszorosabb a gyermekvárás ideje alatt. A kapcsolat aztán fokozatosan lazul, végül a gyermek felnő és másfajta kapcsolat alakul ki.
- A kapcsolatnak van öntudatlan, ösztönös, illetve tudatos, szokásokon és a nevelésen alapuló eleme, a kettő együtt szoros egymáshoz tartozás érzését hozza létre.
- A kapcsolat a csecsemő számára nemcsak rendszeres táplálást és gondozást jelent, hanem számos lelki és szellemi képesség fejlesztésének forrása, ilyenek a lelki értékek, a nyelv, a társadalomba való beilleszkedés, a gyakorlati tapasztalatok stb.
-Az édesanya és a gyermek közti kapcsolatot ésszerűen és célirányosan változó intenzitással működő jelzések és veleszületett magatartásformák szabályozzák.
- Ez a szabályozás nagyrészt öntudatlanul valósul meg, bizonyos fokig kikerülhetetlenül.
- Pl. gyermeke sírása az anyában szinte leküzdhetetlen kényszert ébreszt, hogy a kicsihez siessen, fölvegye, megvigasztalja, megnyugtassa.
-A babában pedig mindez elégedettséget vált ki. A csecsemő sírása és fájdalmas kiáltozása a legerősebb ingert jelentő jelzés.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a fiatal csecsemő a legszakszerűbb ápolás és táplálás mellett is hiányt szenved lelki és szellemi fejlődése terén, ha hiányzik az egészséges anya-gyermek kapcsolat; általában nagyon fontos, hogy a gyermek az első éveket saját környezetében, gyermekszobájában töltse el és lehetőleg mindig ugyanaz a valaki vigyázzon rá, táplálja, gondozza és nevelje.
-Talán itt látni a legvilágosabban az embertárs kedvező hatását a nevelhetőség kifejlődésére. Ez a képesség a későbbi felnőtt életében boldogságnak és
megelégedettségének záloga.
-Hiba csúszhat a kapcsolatba, ha az anya nem fordít kellő figyelmet és szeretetet a gyermekre, vagy ha éppen ellenkezőleg a túlzott féltés pusztító magatartását tanúsítja.

Anyai érzés

A gyermek szeretetteljes gondozására irányuló anyai ösztön kétségtelenül veleszületett és hasznos hajtóerő. -Az anyaság legfontosabb tényezője, de különböző nőkben nagyon változó mértékben érvényesül.
A gyakorlatból tudjuk, hogy az anyai érzés túlhajtása és megcsappanása egyaránt súlyos zavarokat okoz a gyermek magatartásában és nevelésében.
- A túlzásba vitt aggodalmaskodásban megnyilvánuló anyai érzés megakadályozhatja az ésszerű, a gyermek számára bizonyos fokig kellemetlen eljárások elvégzését: az ilyen anya nem oltatja be a gyerekét, nem edzi meg, nem fegyelmezi.
- A lágyszívűség abban is megnyilvánulhat, hogy éjjel a legkisebb nyikkanásra odarohan.
Mint a nevelés területén mindenhol, itt is az arany középút meglelése a legnehezebb. A jó nevelés szeretet, következetesség, szigor és engedékenység helyes keveréke.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése