Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 21., csütörtök

-A NAPSZÚRÁSRÓL FELNŐTTEKNÉL ÉS GYERMEKEKNÉL


A NAPSZÚRÁS FELNŐTTEKNÉL ÉS GYERMEKEKNÉL


A napszúrás hátterében vízvesztés – dehidratáció – vagy ritkábban sóvesztés áll.
-Minél melegebb van, az emberi szervezet annál több vizet párologtat el. Ha pedig túl sokat izzadsz, folyadékhiány alakulhat ki. A probléma igen kellemetlen tüneteket produkál, melyekre érdemes odafigyelned.

A napszúrás jelei

  • Sápadtság.
  • Fejfájás, szédülés.
  • Hányinger, hányás.
  • Általános gyengeség.
  • Szomjúság, étvágytalanság.
Tudtad?
A nyári meleg elsősorban a csecsemőket veszélyezteti.
 Ez egyrészt annak köszönhető, hogy izzadságmirigyeik nem fejlődtek ki teljesen, másrészt bőrük még nem termel melanint – így nagyon könnyen leégnek.

Napszúrás vagy hőguta?

A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, mely akár halálos kimenetelű is lehet.
-Természetesen a hőguta okozta halál nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem olyan esetekben, amikor a tüneteket nem veszik komolyan, illetve túl későn ismerik fel.
A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet.
-A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez – például szédülés, hányinger.
-Ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó.
Ilyenkor fontos, hogy a beteg minél előbb orvoshoz, sürgősségi osztályra kerüljön, mivel súlyos esetben olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a veseelégtelenség -.

Tanácsok napszúrás ellen

Víz, víz, víz

A legfontosabb, hogy pótold az elvesztett folyadékot.
Ezt legegyszerűbben csapvízzel teheted meg. Ha azonban a szénsavmentes ásványvizet választod, a kiizzadott nátriumot és káliumot is pótolhatod. Akkor is szükséges a folyadékpótlás, ha úgy érzed, nem kívánod a vizet.

Hideg vizes hűtés

Sokan gondolják, hogy napszúrás esetén a legjobb, amit tehetnek, hogy elmerülnek egy kád hideg vízben. Pedig sokkal hatásosabb, ha a hideg vízzel inkább locsolod magad. Ilyenkor ugyanis a víz gyorsan elpárolog a bőrről – ez pedig hűtő hatású. Emellett természetesen a hideg vizes borogatás is hasznos lehet.

Légkondicionáló

Használd ki a technika nyújtotta előnyöket! Ha lehetséges, menj légkondicionált helyiségbe a napszúrást követően. Bár sok panaszt hallhatsz napjainkban a mesterséges hűtőberendezések okozta betegségekről, ilyen esetekben biztosan hasznodra válhat a klíma.

Mellőzd az alkoholt!

Hiába esik jól egy pohár hideg sör a harminc fokos nyári melegben. Ha napszúrást kaptál, le kell mondanod az alkoholról egy-két napig. A szeszesitalok ugyanis fokozzák a folyadékvesztést, így lelassítják a gyógyulás folyamatát.


Árnyék

A napszúrást követően 24-48 órán belül tilos napfényre menned. Ha nyaralsz, sajnos muszáj lesz a következő egy vagy két napot az árnyékban töltened, bármennyire is bosszantó, hogy távol kell maradnod a vízpart okozta örömökről.

Semmi kávé!

Mindenképpen érdemes mellőznöd a koffeint. Néhány napig ne fogyassz kávét, teát, illetve kólát. Akárcsak az alkohol, a koffein is felgyorsítja a folyadékvesztést, fokozhatja a verejtékezést, így ronthat az állapotodon.

Megelőzés

Hordj kalapot!

Napszúrás ellen az egyik legjobb megelőzési módszer a kalap. Ha lehet, olyat válassz, ami a nyakadat is védi és szellős. A fejen és a nyakon az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, ezért ezen a területen gyors a hőfelvétel és a hőleadás.

Folyadék

Nem csak abban az esetben fontos a folyadékpótlás, ha már megtörtént a baj. Akkor se feledkezz meg a napi minimum két liter vízről, ha irodában dolgozol. Gyermekek és idős emberek esetében pedig még fokozottabb jelentősége van a kellő mennyiségű folyadéknak.
http://www.femina.hu


Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél

A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt?

o                         A hosszú autózások, melyek során a nap közvetlenül éri az alvó csecsemőt.
o                         Ha a kisbaba nyáron fedetlen fővel játszik, vagy a vízben vagy a strandon pancsol.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Mik a napszúrás tünetei?

A napszúrás tünetei gyakran csak órákkal később jelentkeznek.
o                         Az étel elutasítása, hányás
o                         Éles sírás
o                         A baba fejecskéje kivörösödik és meleg
o                         Láz
o                         Esetleg eszméletvesztés

Elsősegély

Csecsemőket minden esetben azonnal orvoshoz kell vinni!
Ezen kívül még csecsemők és nagyobb gyerekek esetén is a következőket kell tennie:
o                         A gyermeket vigye hűvös, árnyékos helyiségbe
o                         Fektesse le a gyermeket, úgy hogy feje és felsőteste kb. 30 fokos           szögben megemelkedjen
o                         Helyezzen hideg borogatást a kicsi homlokára
o                         Nyugtassa meg a gyermeket, és ne hagyja magára!
Ha néhány percen belül nem javul a gyermek állapota, nem piheni ki magát, és rosszabbodik az állapota, szokatlanul viselkedik vagy elveszíti az eszméletét, azonnal hívjon mentőt!

Hogy védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?


A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. A gyerekek szeretnek sok időt a szabadban tölteni! Ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet szenteljen gyermekei bőrének védelmére a napsugarak káros hatásaival szemben. Az egy évnél fiatalabb csecsemőket sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A kisbaba számára keressen egy árnyékos helyet, és az árnyékban is helyezzen fölé napernyőt, vagy rögzítsen egy esernyőt a babakocsi fölé.
http://www.webbeteg.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése