Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 20., szerda

-A HOZZÁTÁPLÁLÁS MÓDJA


Hozzátáplálás módja

 Ha a csecsemőnek a szopáson vagy az üvegből elfogyasztott tejalapú mesterséges táplálékon kívül más táplálékot is kívánunk adni ( kiegészítő táplálék), azt lehetőleg kanállal adjuk.
-
Szopós csecsemő esetén azért ragaszkodunk a kanállal történő kiegészítő tápláláshoz
, hogy a babának eszébe se jusson a szopást a kényelmesebb cumisüveg kedvéért abbahagyni.
-Mesterségesen táplált csecsemőt pedig a korai kanáltáplálással lehet a későbbi táplálkozási módhoz hozzászoktatni.
-Későbbi életkorban már sokkal nehezebb egy csecsemőt kanálra szoktatni.
-A különböző gyümölcsleveket kanállal adjuk, mesterségesen táplált csecsemőnek 6-8 hetes kortól kezdve.
-Vannak, akik szopós csecsemőnek is ilyen korán kezdenek adni gyümölcslevet, de ennek nem sok értelme van, inkább a szoptató édesanya fogyassza ezeket a vitamindús italokat.
-Négy hónapos kortól kezdve azonban mindenképpen el kell kezdeni a kanalas étkezést.
- Sűrűbb állagú ételnek kanállal történő etetését ne kíséreljük meg 4 hónapos kor előtt, mert még nem eléggé fejlett ehhez.
- Viszont sokkal későbbre se halasszuk a kanállal való etetés megkezdését, mert az üveghez addigra már túlságosan hozzászokott a csecsemő.
-Kezdetben igen kis mennyiséget adunk (pl. 2-3 kávéskanállal), szopós csecsemőnek szopás után, mesterségesen tápláltnak evés előtt.
-Eleinte a csecsemő majdnem az egész falatot kitolja nyelvével, mivel ő csak szopni tud; ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ízlik neki az új táplálék.
-Kanállal egyébként jól etethető csecsemők néha elutasítják a mégoly apró csomókat is tartalmazó ételt. Megfelelő előkészítés és sok türelem ajánlatos. A kanállal való evést is meg kell tanulni.
- A kényszer mindenféle fajtáját kerülni kell a kanalas etetés bevezetése folyamán; ha nagy az ellenállás, legjobb átmenetileg abbahagyni a kísérletezést, néhány nappal később újra lehet próbálkozni.
-Hasznos lehet az ételt melegen tartó tányér használata
. A tányér feneke kettős, a résbe meleg víz tölthető és ez melegen tartja az ételt, melyet nem kell tűzőn újramelegíteni, ez vitamintartalmára is jótékonyan hat.
A kanállal való etetés a csecsemőkor második felében egyre inkább kiszorítja a cumisüveget.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése