Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 27., szerda

-KICSINEK ÉS NAGYNAK-AZ ALVÁS A LEGJOBB GYÓGYSZER.


Kicsinek és nagynak-„Az alvás a legjobb orvosság”

Az ember, csakúgy, mint a természetben valamennyi élőlény (legalábbis nagyrészük), a madarak, méhek, halak, az emlősök, sőt még a hangya is, rendszeresen alszik, életéhez hozzátartozik az alvás szükséglete (Az emlősállatok bizonyosan álmodnak is).
-Sokan nem is tudják, milyen nagy szükségük van erre a fajta pihenésre, hiszen testünk és lelkünk egyaránt regenerálódik tőle.
-A népi gyógyászatban már régóta ismert a nyugodt, mély alvásnak, a zavartalan pihenésnek ez a gyógyító hatása.
-Azért is született, az ismert – és nagyon igaz – mondás, „Az alvás, a legjobb orvosság.”
-Miért van szükség az alvásra?
-Életünknek nagyjából egyharmadát töltjük alvással - a nagyobb alvásigényűek többet, a kisebb alvásigényűek kevesebbet (érdekesség: az ember élete első szakaszában háromszor olyan hosszú ideig alszik naponta, mint felnőtt korában).
-Az alvásigény egyénenként változik.
 Felnőttkorban átlagosan 6-7 óra, idősebb korban viszont általában 4-5 órára is lecsökkenhet. Ez persze nem az etalon, lehet például felnőtt korban is nagyon rövid, például akár 4 óránál kevesebb is, de van, akinek 8-9 órás alvásra van szüksége ahhoz, hogy napi feladatait aktívan el tudja végezni.
-Az alvás mindennapi életünkben fontos tényező, amely biztosítja, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon, és a megfelelő, nyugodt pihenés után képes legyen a szellemi, és fizikai munkavégzésre.
-Alvásunk legmélyebb és legpihentetőbb része, az az első néhány óra, amelyik az éjfél előtti időszakra esik.
-A háborítatlan, nyugodt alvás egyik feltétele az élénkítő hatású élelmiszerektől (pl. kávé, fekete tea, csokoládé, fűszeres ételek) való tartózkodás. -Komfortérzetünk és egészségünk szempontjából az is fontos, hogy lefekvés előtt tisztálkodjunk, és pamutból készült hálóruhát, pizsamát, ágyneműt használjunk.
-Még az egészséges alvási szokások is sok mindentől függnek, teljesen egyéniek.
- Befolyásolhatják az életkor, a munkahely, egyéni szokások, lelki problémák, étkezési szokások, stb.
-Ami viszont fontos és mindenki számára egységes, hogy az alvás folyamata alatt, a szervezetet regenerálja magát
-.Éjszakai baglyok, és korán kelő kakasok
Az egészségesen alvók között is lehetnek, ún. "éjszakai baglyok": akik inkább később fekszenek, mert éjjel tudnak aktívan dolgozni, vagy éppen tanulni, viszont későn kelnek. Másik csoport pedig a korán reggel kelő "kakasok", akik reggel a legaktívabbak, azonban este korán is fekszenek le. A váltott, vagy éjszakai műszakban dolgozók – fordított életvitel
-Fontos a nappali, éjszakai, illetve váltott műszakban dolgozók alvásciklusának rendezettsége, mert a ciklus megfordulása vagy összevisszasága bizonyos esetekben alvászavarokhoz vezethet.
-A nappalok és az éjszakák megszokott ciklusának hiánya egy idő után változásokhoz vezet az agytevékenységben, és három hónap elteltével felborul a megszokott életritmus.
-Aki nem a megfelelő időben fekszik le aludni, annak előbb-utóbb zaklatottá válnak az álmai, és kevésbé tudja kipihenni magát.
- Emiatt „nappal” fáradtnak érzi magát, ingerlékeny lesz, és nehezebben tud koncentrálni, ezért könnyebben követ el hibákat.
-Aki éjszakai műszakban dolgozik, hazatérve minél előbb feküdjön le aludni, sötétítse el a szobáját és lehetőleg zárja ki a zajokat, és
-lefekvés előtt kerülje az alkoholfogyasztást is
-A nyugodt, jó alvás feltételei
-A jó alváshoz alapvető jelentőségű egy rendszeres életmód kialakítása, ami persze mindenkinél egyénre szabott.
-A napi programban azonban szerepeljen valamilyen formában aktív mozgás is (ez mindenképpen megkönnyíti az alvást).
- A lefekvés körülményei legyenek nyugodtak, a szoba hőmérséklete 16-20 °C közé essen, és ha mód van rá, legyen rendszeresen ugyanabban az időpontban a lefekvési idő.
-Ha lehet, tartózkodjunk a túlzott kávéfogyasztástól, a dohányzástól, a késő esti étkezéstől (este 8-9 óra után), és az esti alkoholfogyasztástól.
- Egy túlfeszített nap után, lefekvés előtt – megnyugvás képen - szükség lehet egy kis relaxációra. Ilyenek lehetnek egy illatos, meleg fürdő, esetleg meleg (mézes) tej elkortyolgatása, egy jó könyv, andalító, lazító (esetleg relaxációs) zene, relaxáló illóolaj párologtatása, vagy egy finom gyógytea, vagy pár mély lélegzet a nyitott ablak előtt (lehetőleg, csak ha nem parkoló, vagy forgalmas utca van alattunk).
- Fontos a jó és kényelmes ágy  ahova szívesen fekszünk le, és jólesik heverészni rajta, nincs akadályozva a mozgásunk, megfelelő széles, és hosszú
-Ha lehet, próbáljuk meg mellőzni az altatók, gyógyszerek segítségét.
- Előbb próbáljuk ki a fent leírt módszereket.
Mi történik alvás közben?Alvás közben megújulnak a sejtjeink, szerveink energiával töltődnek fel.
-Érdekesség, hogy az ébrenlét és az alvás ritmikus váltakozását biológiai óránk pontosan jelzi. Ha például hosszabb ideig egy sötét helyiségben tartózkodunk, akkor is nagyjából ugyanakkor leszünk álmosak, mint máskor.
-Azok a változások, amelyek a kreativitás fokozódásához, illetve a problémák megoldásához szükségesek, a mély alvás szakaszában mennek végbe.
- Ez utóbbi pedig általában az alvás első négy órájában következik be. Az alvás fejleszti az agyat!
-Tehát, a harmonikus, kiegyensúlyozott testi, lelki, szellemi működés előbb-utóbb "megköveteli" magának a fizikai, szellemi teljesítéshez arányos pihenést, alvást.
-Ellenkező esetben különböző tünetek (pl. alvászavarok), illetve hosszabb távon valamilyen betegség hívja fel figyelmet arra, hogy a természetes egyensúlyba önkényesen beleavatkoztunk.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése