Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 7., csütörtök

-ÖT AGGASZTÓ TERHESSÉGI TÜNET


5 aggasztó terhességi tünet

Ami valójában veszélytelen

A terhességi tünetek sok kismamát megijesztenek. Íme, néhány rémisztő, de természetes tünet.
-A terhesség során szervezeted számos változáson keresztülmegy, ezért érthető, hogy szokatlan dolgokat tapasztalsz.
 -Bizonyos következményekre minden leendő kismama számít, így, ha előzőleg nem is tudtad elképzelni, mennyire kellemetlen, amikor percenként kell vécére menned, tudod, hogy nem kell megijedned.

A kilenc hónap során azonban találkozhatsz olyan aggasztó tünetekkel is, melyek miatt felmerül benned, hogy nincs minden rendben a picivel, pedig valójában ezek is a terhesség természetes velejárói.
Terhességi tünetek

Szédülés, ájulás

A kellemetlen szédülés a terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, de leginkább a harmadik harmadra jellemző. Bár kifejezetten ijesztő lehet, amikor várandósan, nagy pocakkal megszédülsz, különösebb aggodalomra nincs okod. A tünet hátterében ugyanis az áll, hogy a hormonális változások miatt a véredények kapacitása megnő, de amiatt, hogy alkalmazkodnak a megváltozott vértérfogathoz, tónusuk csökken. Amikor felkelsz, vagy gyorsabban mozdulsz, vérkeringésednek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon. Ezért, ha hirtelen kelsz ki az ágyból, szélsőséges esetben akár el is ájulhatsz. Ekkor fennáll a veszélye annak, hogy esés közben beütöd a pocakod, úgyhogy az utolsó hetekben légy óvatosabb, de csak a szédülés miatt nem kell rögtön orvost hívnod.

 

 

Fulladás

Tüdőd nincs könnyű helyzetben, ugyanis a terhesség során több oxigént kell belélegezned, és több széndioxidtól kell megszabadulnod a baba miatt. A fulladást az okozza, hogy a növekvő gyermek felnyomja hasi szerveidet a mellkas irányába, így az utolsó hetekben tüdőd már egészen apró helyre zsugorodik össze. Ahogy a pici egyre jobban nő, tüdőd nem tud tökéletesen kitágulni, mivel a rekeszizomnak is egyre kevesebb hely jut. Ez az állapot már a terhesség legvégső fázisában lép fel, és a szülés megindulásával egy időben meg is szűnik.

Hányinger, hányás

Habár a szakemberek nem tudják egész biztosan, hogy mi okozza a terhességi hányást, a legvalószínűbb, hogy a magas HCG-szint tehető érte felelőssé, ami azt akadályozza meg, hogy méhed nyálkahártyája lelökődjön. A HCG kiválasztásának mértéke gyorsan nő, míg a megtermékenyülés után nyolc-kilenc héttel el nem éri a maximumot. Ezután a szintje csökken, majd a 16-20. hét körül viszonylag alacsony szinten stabilizálódik. Ez megmagyarázhatja, hogy gyakran miért a reggeli hányinger a terhesség első jele, és miért szűnik meg többnyire a harmadik, negyedik hónap táján.

Nem mindenki ilyen szerencsés azonban. Vannak nők, akiknél a hányás nem csak reggel, hanem egész nap eltart, egészen a várandósság végéig. Mindazonáltal, ha a hányinger mellé nem társul láz vagy egyéb aggasztó tünet, akkor sem kell kétségbe esned, ha a terhesség harmadik harmadában továbbra is rosszul vagy. Ha azonban terhességed idején gyakran hánysz, feltétlenül igyál többet, és gondoskodj arról, hogy a testedből távozó ásványi anyagokat akár étrend-kiegészítő tabletták segítségével is pótold.

Viszketés, kiütés

A terhesség alatt nem csak a csíkokra és a színes foltokra kell számítanod. Amiatt, hogy bőröd vérellátása csökken, enyhe viszketést is tapasztalhatsz, emellett kiütések is megjelenhetnek testeden. A leggyakoribb a melegkiütés, amit a nyirkosság, az összesúrlódó bőrfelület és a meleg vált ki. Az irritáló, vörös pöttyök valószínűleg ott jelennek meg, ahol tested egyik felülete állandóan hozzádörzsölődik a másikhoz.
Aggodalomra alapvetően semmi ok, amennyiben azonban azt tapasztalod, hogy a viszketés szorosan összefügg a kiütésekkel, és az kezd elviselhetetlenné válni, fordulj orvoshoz.


Hüvelyi folyás

Természetes, hogy az intim panaszok lehetnek a legriasztóbbak, azonban a hüvelyi folyás nem mindig jelent veszélyt. A terhesség és a szoptatás ideje alatt nincs menstruáció, teljesen természetes tehát, hogy a hormonális változások hatására nagyobb mértékű folyást tapasztalsz.
Ez többnyire színtelen, híg, vízszerű váladék, ami miatt nem érdemes aggódnod. Orvoshoz csak abban az esetben fordulj, ha a folyás égő, viszkető érzéssel jár együtt, és a színe nem áttetsző, tiszta, valamint, ha kellemetlen szaga van.
Cikkünk a Terhesség és szülés című könyv alapján készült.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése